22 Kasım 2005 22:00

IMF'den pembe tablolar

İşsizlik ve yoksulluk artarken, hükümetin ekonomi politikalarındaki belirleyici güç olan IMF, pembe tablolar çizdi. IMF yönetiminin 26 Nisan'da onayladığı Türkiye Raporu dün açıklandı.

Paylaş
İşsizlik ve yoksulluk artarken, hükümetin ekonomi politikalarındaki belirleyici güç olan IMF, pembe tablolar çizdi. IMF yönetiminin 26 Nisan'da onayladığı Türkiye Raporu dün açıklandı. IMF programına IMF övgüsü! Raporda, Türkiye'de izlenen ekonomik programın "son 4 yılda etkileyici sonuçlar verdiği", "üretimin hızla arttığı", "enflasyonun bir nesil içinde en düşük düzeye indiği", "kamu borçlarının önemli derecede gerilediği" ileri sürüldü. Bu "olumlu" tabloya rağmen, "kazanımların sürdürülebilmesi için önemli yapısal reformların yapılması gerektiği" ifade edilerek, yeni hak gaspı paketlerinin işareti verildi. IMF'ye göre kamu borçları "gerilemeye karşın" hâlâ yüksek ve kısa vadede "birtakım riskler" yaratabilir. Ayrıca, yüksek cari işlemler açığının kısa vadeli dış borçlara eklenmesi, ekonomi için önemli bir risk olabilir.

'İlave kırılganlıklar' Özel sektör tarafından sağlanan dış borçlar ile güçlü yabancı sermaye girişinin "ilave kırılganlıklar" yarattığı itiraf edilen raporda, özel sektörün bu konudaki talebinin cari işlemler açığının büyümesine yol açtığı, Türkiye'nin dış borcunun yüzde 40'dan fazlasının özel sektörün borcu olduğu kaydedildi. Özel sektör borcunun yüzde 43'ünün kısa vadeli olduğuna dikkat çekilen raporda, enflasyon beklentilerinde önemli gelişmelere karşın Türkiye'nin hâlâ çok dolarize olmuş olan ülkeler arasında yer aldığı belirtildi. Türkiye'nin gelecek birkaç yıl içinde büyük gelire ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda, bu çerçevede hükümetin 3 yıllık bir ekonomik program hazırladığı hatırlatıldı.

ÖNCEKİ HABER

Ekonomiye bakış kötümser

SONRAKİ HABER

TEKEL'de yeni hedefler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa