20 Kasım 2005 22:00

Genel Sağlık Sigortası kasko gibi

Antalya Tabip Odası Başkanı Naci İşoğlu, Genel Sağlık Sigortası ile "insan kaskosu" sisteminin getirildiğini belirterek, "Kaskonda belirtilen teminat yoksa cebinden ödersin. Aynı araçta olduğu gibi" dedi.

Paylaş
Antalya Tabip Odası Başkanı Naci İşoğlu, Genel Sağlık Sigortası ile "insan kaskosu" sisteminin getirildiğini belirterek, "Kaskonda belirtilen teminat yoksa cebinden ödersin. Aynı araçta olduğu gibi" dedi. Antalya Tabip Odası ve SES Antalya Şubesi tarafından "Kamu Personel Rejimi Tasarısı, Aile Hekimliği Uygulaması, Sağlıkta Dönüşüm Projesi" konularının tartışıldığı bir panel düzenlendi. Antalya Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirile panele konuşmacı olarak KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Antalya Tabip Odası Başkanı Naci İşoğlu ve SES Merkez Disiplin Kurulu üyesi Okan Cinemre katıldı.

Sadece kâr düşünülüyor Okan Cinemre, konuşmasında Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin gerileyeceğini belirterek, "Sadece kâr düşünülüyor ve bu büyük bir tehlike" dedi. Son yıllarda özel sağlık yatırımlarının kamu sağlık yatırımlarına göre 3 kat daha fazla arttığına dikkat çeken Cinemre, "Her şey özelleştiriliyor. Hastanelerde şimdiden temizlik, mutfak, güvenlik gibi birtakım işler özel firmalar vasıtasıyla yapılmaktadır. Son 20 yılda kamuda çalışanların aldığı ücrette yüzde 20 oranında azalma görülmekte. Sağlık Bakanlığı artık koruyucu sağlık hizmeti yerine hastanede tedavi edici sağlık hizmetlerine daha büyük pay ayırıyor" diye konuştu.

Toplum için sağlık Naci İşoğlu da bugüne kadarki bütün hükümetlerin sağlık alanındaki politikasının özelleştirme olduğunu belirterek, "Aile hekimliği de bu özelleştirme programının bir yansımasıdır" dedi. İşoğlu, aile hekimliğinin bir kandırmaca olduğunu, sanıldığı gibi her ailenin doktoru olmayacağını söyledi. Genel Sağlık Sigortası'nı trafikteki "kasko sigortasına" benzeten İşoğlu, "Prime göre, anlaşmaya göre kasko. Yatırdığınız prim miktarında hizmet alabilirsiniz. Apandisit şikayetiyle başvurduğunuz zaman eğer safra kesesi çıkarsa ve priminiz apandisit ameliyatına yetiyorsa yararlanamayacaksınız. İşte Genel Sağlık Sigortası budur. Ama tüm bu tercihler zihniyet tercihidir, yani kâra dayalıdır" diye konuştu. Ülke gerçeklerine en uygun sistemin basamak sistemi olduğunu belirten İşoğlu, toplum sağlığı için bugünkü sağlık ocakları sisteminin altyapısının sağlamlaştırılması gerektiğini söyledi.

Kamu çalışanı sayısı az Kamu Personel Reformu Yasa Tasarısı ile ilgili konuşan İsmail Hakkı Tombul, hükümetlerin hep kamuda çalışanların sayısının fazlalığından şikayet ettiğine dikkat çeken Tombul, "Avrupa'da, kamuda en az çalışanı olan ülke Türkiye'dir. Almanya'da nüfusun yüzde 5.3'ü kamuda çalışıyor. ABD'de de nüfusun yüzde 7.5'i kamuda çalışırken, Türkiye'de nüfusun ancak yüzde 3.2'si kamuda çalışmaktadır" dedi. Hep beraber mücadele çağrısı yapan KESK Başkanı, "Karamsar bir tablo ile karşı karşıya olabiliriz, ama hiç umutsuz değiliz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Depremden daha yıkıcı olur

SONRAKİ HABER

Çetelere değil eğitime bütçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...