20 Kasım 2005 22:00

Depremden daha yıkıcı olur

KESK'in aile hekimliğine karşı Düzce'de düzenlediği bölge mitingine bini aşkın kişi katıldı. Sağanak yağmur altında yapılan mitingde aile hekimliğinin Düzce'de iki depremden daha yıkıcı sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunularak, AKP eleştirildi.

Paylaş
Sağlık Bakanlığı'nın pilot il olarak seçtiği Düzce'den, "Aile hekimliği ticarethanesine hayır" sesleri yükseldi. Bini aşkın kişinin katıldığı mitingde, sık sık atılan "Şemdinli halkı yalnız değildir", "Çeteler halka hesap verecek" gibi sloganlarıyla Şemdinli halkıyla dayanışma duyguları da dile getirildi. KESK'in düzenlediği bölge mitingine Düzce'nin yanı sıra Bolu, Eskişehir, Karabük, Sakarya, Kocaeli, Gebze, Yalova gibi illerden katılım oldu. Sağnak yağmur altında gerçekleştirilen mitingde, AKP'nin sağlık politikaları eleştirildi. Konak Gazinosu'nun önünde saat 12.30'dan itibaren toplanan kitle örgütleri, oluşturdukları kortejlerle Kocamustafa Paşa Caddesi'nden Anıtpark'a kadar uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi. Mitinge KESK ve KESK'e bağlı sendikalar, EMEP, ÖDP, İşçi Partisi, TKP, Halkevleri ve Türk-İş de katılarak destek verdi. "Parasız eğitim, parasız sağlık", "IMF defol, bu memleket bizim", "AKP sağlığa zararlıdır", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarının atıldığı mitingde ilk sözü alan KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Aydın Şengül, şunları söyledi: "Düzceliler için aile hekimliği iki depremden daha fazla yıkıcı olacaktır. Hükümet depremin ardından emekçilere hiç ulaşamadı, ancak biz depremden birkaç saat sonra emekçilere ulaştık ve güzel bir dayanışma örneği sergiledik. Şu an ise aile hekimliğine dair halkımızı kandırmaya çalışıyorlar. Biz her şeyi satarız diyenler, Türkiye'yi de pazarlayacağız diyorlar. Türkiye mal değil, sattırmayacağız." Sözlerine "Bu ülkenin geleceğine, işimize, ekmeğimize, sağlık hakkımıza sahip çıkmak için burada toplandık" diye başlayan SES Genel Başkanı Köksal Aydın, "Kamu hizmetleri özelleştirilmeye çalışılıyor. Türkiye'deki bu yangın dört bir yanı sarmadan, bu yangını söndürmeye kararlıyız. Dün olduğu gibi bugün de halkımızı aydınlatmaya ve gerçekleri göstermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı ise yağan sağanak yağmura rağmen, mitinge gösterilen ilgiden memnun kaldığını söyledi. Bakkalcı, "Burada 6 yıl önce insanlığın değerlerini hep birlikte yükselttik. Oysa şimdiki iktidar, Genel Sağlık Sigortası ve Aile Hekimliği ile insanlığın değerlerini, her türlü yalanı söyleyerek ortadan kaldırmaya çalışıyor" dedi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da Düzce'deki mitingin hükümete ders olmasını dileyerek, şöyle devam etti: "AKP her şeyi satabilir, ama bu ülkenin gerçek sahipleri olan emekçilerin yüreklerini ve inançlarını asla satamaz. Şu an mecliste bütçe konuşuluyor. Bütçe, iktidarın hangi kesimi kayırdığının açık bir belgesidir."


Sempozyuma yoğun ilgi Türk Tabipler Birliği ve Pratisyen Hekimlik Derneği tarafından Düzce'de gerçekleştirilen sempozyuma 250 kişi katıldı. İki oturum şeklinde yapılan sempozyumun ilk oturumunda uzmanlar konuyla ilgili sunumlar yaptılar, ikinci oturumda ise katılımcılar aile hekimliğine dair düşüncelerini ve Düzce'deki deneyimlerini aktardı. Oturumlar arasında da Anıtpark önünde basın açıklaması yapıldı. Bolu-Düzce Tabip Odası Başkanı Dr. Cevdet Top, "iki depremle yıkılmış olan bir Düzce'de deneme yanılma yöntemiyle uygulanan aile hekimliğinin yaratacağı yıkıma" dikkat çekti. SES Genel Merkez Yöneticisi Şükran Öz Doğan Düzce'de aile hekimliğine dair yaşananları anlattı. Düzce Depremzedeler Derneği (DEP-DER) Başkanı Ayşegül Şenol ise sempozyumda sağlık giderlerinin tedavi edici sağlık hizmetlerine aktarılacağını öğrendiğini ve aklına bir soru takıldığını belirterek, koruyucu sağlık hizmetlerini kimin, nasıl, hangi bütçeyle vereceğini sordu. Belediye-İş Sendikası Bolu Şube Başkanı Erdoğan Kefeli "Dün SSK hastanelerimizi gasp edenler, yarın hastanelere bizleri, yani işçileri ve emekçileri sokmamak için çabalıyorlar. Sorun sadece sağlık çalışanlarının sorunu değil, sorun asıl olarak işçilerin ve emekçilerin sorunu. Bizlerin sağlığıyla oynadıkları için, işçiler ve emekçiler olarak soruna sahip çıkmalıyız" dedi. Sempozyumda Türk- Sağlık Sen Düzce İl Temsilcisi İlhan Özküçük, Ağaç İş Şube Başkanı Cemil Tınaz, Pratisyen Hekimler Derneği Genel Merkezinden Dr. Mustafa Vatansever, TTB Pratisyen Hekimlik Enstütü Başkanı Mustafa Sülkü de birer konuşma yaptılar.

ÖNCEKİ HABER

Soykırıma bildik cevap

SONRAKİ HABER

Genel Sağlık Sigortası kasko gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...