20 Kasım 2005 22:00

Tıpta uzmanlık eğitimi tartışılacak

AKP'nin eğitim hastanelerindeki kadrolaşma girişimleri sürerken, 11'inci Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultay'ı 25-27 Kasım günleri Ankara'da yapılacak.

Paylaş
Uzmanlık eğitimi veren şef ve şef yardımcılarının sınavsız atanmalarını yasalaştıran AKP Hükümeti'nin, eğitim ve araştırma hastanelerinde kadrolaşmaya yönelik çalışmaları sürerken, 11'inci Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı 25-27 Kasım'da Ankara'da toplanacak. "Sağlıkta dönüşümün uzmanlık eğitimine yansımaları"nın ele alınacağı kurultayda, alana ilişkin yasalar da masaya yatırılacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu'nun ortaklaşa düzenlediği "Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı", 25-27 Kasım 2005 tarihlerinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 75'inci Yıl Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. Ankara Tabip Odası'nın (ATO) ev sahipliği yapacağı kurultaya, tıp fakültesi dekanları ve öğretim üyeleri, TTB yöneticileri, çeşitli uzmanlık derneklerinin temsilcileri, Sağlık Bakanlığı ve YÖK yetkilileri, eğitim hastanelerinde uzman hekimleri yetiştiren şef ve şef yardımcıları, asistanlar, uzman hekimler ile uzman hekim adayları katılacak. TTB Başkanı Füsun Sayek'in de açılışında konuşacağı kurultayda, "Yeni TCK ve Uzmanlık Derneklerine Düşen Görevler ve İşbirliği Olanakları", "Uzmanlık Eğitiminde Var Olan Durum, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ve Çözüm Önerileri", "Sağlıkta Dönüşüm Programının Uzmanlık Eğitimine Etkileri", "Uzmanlık Eğitiminde Yeterlilik Kurulları: Neredeyiz" başlıklı oturumlarda uzmanlık eğitimi bir çok yönüyle masaya yatırılacak. Sözlü ve poster bildirilerinin de sunulacağı kurultayda, "Uzmanlık Dernekleri ve İnsan Gücü Planlaması", "Araştırma Görevlisi Bakışıyla Uzmanlık Eğitiminde Geliştirilebilecek Yeni Kavramlar" ile "Asistan Örgütlenmesinde Tabip Odaları ve Uzmanlık Derneklerinin Yeri" başlıklı 3 çalıştay gerçekleştirilecek. Kurultay, sonuç bildirgesinin açıklanması ile son bulacak.

'Resmin bütünü görmek' ATO Yönetim Kurulu Üyesi Önder Okay, gazetemize yaptığı açıklamada, tıpta uzmanlık eğitiminin sağlıkta dönüşümün içinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Uzmanlık eğitiminden yola çıkarak resmin bütününü görmeyi amaçlıyoruz" dedi. Hükümetin tıp alanına ilişkin yasa çalışmalarının da kurultayda tartışılacağını belirten Okay, "yeni tıp fakülteleri ile 20 yeni eğitim ve araştırma hastanesinin açılması, eğitim kurumlarında hizmet satın almanın eğitime etkileri, ilaç şirketleri ile ilişkiler, alana ilişkin ulusal bilim politikaları" gibi konuların da gündeme gelmesini beklediklerini söyledi. Okay, "Tıpta uzmanlık eğitiminin bütün taraflarının bir araya gelerek uzmanlık eğitimini tartışabilmeleri ve bütüncül bir bakış açısını paylaşabilmeleri için kurultay oldukça önemli" dedi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Sorumlular hesap vermeli' Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde yaşanan olaylara tepkiler sürüyor. Türkiye'nin birçok yerinde sokağa çıkan demokrasi güçleri, çetelerden hesap sorulmasını istedi. İstanbul'un birçok ilçesinde eylemler yapıldı. Maltepe'de DEHAP, EMEP, ÖDP, SDP, SHP, Maltepe Devrimci Güçbirliği, Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği tarafından oluşturulan Maltepe Halk İnsiyatifi tarafından Maltepe Meydanında düzenlenen basın açıklamasına yaklaşık 250 kişi katıldı. İnsiyatif adına Basın metnini okuyan Hüseyin Kırcal, " Mersin, İzmir, Trabzon'da yapılan provakasyonları yapanların belli olduğu halde hiç bir işlem yapılmaması Şemdinli'de yapılan eylemin önünü açmıştır."dedi. Kırcal "Bizler Şemdinli olayları tüm yönleriyle aydınlatılıp, hesap soruluncaya kadar tüm demokratik ve meşru haklarımızı kullanmaya devam edeceğimizi buradan birkez daha ilan ediyoruz." şeklinde konuştu. Önceki gece Taksim Meydanı'nda da meşaleil eylem yapıldı. Beyoğlu ve Ümraniye ilçelerinde yapılan eylemlerde sorumluların biran önce cezalandırılması istendi. Küçük Çekmece'deki eyleme biber gazı kullanarak saldıran polis 12 eylemciyi gözaltına aldı. Bağcılar'da EMEP ve DEHAP Şemdinli olaylarını protesto etti. Eylemde "Şemdinli halkı yanlız değildir", "Çeteler halka hesap verecek" sloganları atıldı. Gebze'de yapılan basın açıklamasında da yıllardır varlığı inkar edilen kontrgerillanın varlığının Şemdinli olayı ile bir kez daha kanıtlandığıvurgulandı. Ankara'da SDP'liler önceki akşam, meşaleler, Kürtçe ve Türkçe sloganlarla Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'na kadar yürüdü. Eylemde konuşan SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, Şemdinli olaylarının sivil halka karşı yürütülen gizli savaş gerçeğini gözler önüne serdiğini belirtti. Gizli savaş ahtapotunun her yanı sardığını ve kollarının Ankara'ya kadar uzandığını belirten Koçali, "Direnişlerin tüm Türkiye çapında yayılması ve derinleşmesi gizli savaş aygıtını dağıtıp parçalamanın yolu olarak görülüyor" dedi. Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (İLKAV) üyeleri "islami kimlik ve Kürt kimliği özgür olmalıdır" diyerek, AİHM'in başörtüsü kararını ve Şemdinli'de yaşanan olayları protesto ettiler.

Çetelerden arınmış bir Türkiye EMEP Sivas İl Örgütü'nün yaptığı eylemde konuşan İl Başkanı Cevat Aktaş, çetelerden arınmış demokratik bir Türkiye için halkı mücadele etmeye çağırdı. Mersin'de de Şemdinli'deki bombalama olayları, yapılan iki eylemle protesto edildi. Parti binası önünde toplanan EMEP'lilere seslenen İl Başkanı Mehmet Taşçı, Şemdinli'de yaşananların Susurlukçuların işlerine devam ettiklerinin göstergesi olduğunu söyledi. DTP, DEHAP, AKSM, Akdeniz GÖÇ-DER, Mersin TUAD-DER, Özgür Yurttaş Hareketi, Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve Demokratik Gençlik İnisiyatifi üyeleri de Mersin'de bir yürüyüş düzenledi. Malatya Demokrasi Platformu, bölgedeki karanlık ilişkilerin açığa çıkarılması için "Karanlığa Bir Işıkta Sen Yak" kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde önceki gün meşaleli yürüyüş yapıldı. Antep Adliyesi önünde toplanan Demokratik Halk İnisiyatifi de Şemdinli'de yaşanan olaylara tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Şemdinli, önyargıları kırdı

SONRAKİ HABER

Kadın mahkemeleri kuruluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...