19 Kasım 2005 22:00

Baykal rahat, CHP sakin

Deniz Baykal ve ekibinin muhalifleri partiden temizledikten sonra yaptığı 31'inci Büyük Kurultay, Baykal'ın da en rahat kurultayı oldu.

Paylaş
Deniz Baykal ve ekibinin muhalifleri partiden temizledikten sonra yaptığı 31'inci Büyük Kurultay, Baykal'ın da en rahat kurultayı oldu. Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultayda muhalefetin olmaması sönüklüğü de beraberinde getirirken, Baykal'ın konuşması da muhalefete değil, AKP iktidarına dönük eleştirileri içerdi. Son aylarda CHP'nin millyetçi, şoven kesimlerle yakınlaşması eleştirisine yanıt vermek isteyen Baykal bu eleşetirilere açıkça yanıt vermedi; ancak, Kurultay'a katılanlara "Hepiniz Atatürksünüz" diye seslenerek, millyetçiliklerinin damarının MHP değil Atatürk oludğunu ima etti. Aynı anlayışın CHP'deki yansıması olarak salonda da kalpak giyenlerin çokluğu dikkat çekti. Deniz Baykal ve ekibi, biri Ankara'nın kilometrelerce dışında, jandarma kontrolü altında, biri küçük bir salonda, yine polis koruması altında, ancak sandalyelerin, yumrukların havada uçuştuğu iki olağanüstü kurultayın ardından, 31'inci Olağan Kurultay'a rahat girdi. Deniz Baykal, 81 il başkanı ile sabah saatlerinde parti merkezinde bir araya geldi. Baykal ve il başkanları salona girerken, "10. Yıl Marşı" ve "pazara kadar değil mezara kadar" şarkısı seslendirildi. Salona girişinin ardından kürsüye çıkarak katılımcıları selamlayan Baykal, kavgalı kurultayları kastederek, "CHP'lilerin kavga etmelerine gerek olmadığını dosta düşmana göstereceğini" söyledi. Daha sonra saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı okunurken, Baykal, "yarım başlayan" marşı yeniletti. İl Başkanları'nın önergesi doğrultusunda Divan Başkanlığı'na, Ankara İl Başkanı Hakkı Süha Onay getirildi. Kürsüye çıkan Baykal, Kurultayın "tarihi" bir dönemde toplandığını söyledi.

'AKP sözlerini tutmadı' Baykal, önceki iki kurultayın aksine, muhalefet olmadığı için bu kez AKP'yi hedef aldı. 2002'de vatandaşın "sarılacak bir dal aradığını, 'yeni bir başlangıçtır, dürüsttür, namusludur, geçmişte büyük yanlışlık yapmadı" diyerek AKP'yi büyük bir çoğunlukla iktidar yaptığını" hatırlatan Baykal, aradan geçen üç yılda verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin türbana ilişkin kararını eleştiren Dışişleri Bakanı'na gönderme yapan Baykal, "A Dışişleri Bakanım, Türk askerinin başına çuval geçirilirken bu hiddeti nerede saklıyordunuz" diye konuştu. Başbakan'ın AİHM'in kararını verirken "ulemaya danışmasını" istediği sözlerine de atıfta bulunan Baykal'ın, Erdoğan'a "Allah ile kul arasına kimse giremez, sen ne arıyorsun orada. Çekil aradan, çekil, çekil" sözleri salonda "Baykal başbakan" sloganı ile karşılandı.

'Sürü' benzetmesi "Kürt sorununa" isim vererek değinmeyen, sadece "Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımız" diye yaklaşan Baykal, "PKK ile Güneydoğu'daki vatandaşları ayırmamız gerekir" dedi. "Anadilde öğren, konuş, yayın yap. Bunlar en doğal insan hakkıdır. Ama ayrı hak istiyoruz deme" diyen Baykal, "Kürt" ismini kullanmadan bölgedeki vatandaşlara "sakın sürüden ayrılma" diye seslendi. Baykal'ın konuşmasının ardından Tüzük Hazırlık ile Temel Sorunlar ve Çözümler Komisyonu seçilerek, çalışmalarına başladı. Partililerin Baykal ile fotoğraf çektirdiği sırada söz alan muhalif delege Metin Tüzün ile divan başkanı Hakkı Süha Okay arasında, "salonun susturulmadığı" gerekçesiyle tartışma yaşandı. Muhaliflerden Altan Öymen de "Genel Başkan Türkiye halkının demokrasiye layık olduğunu söyledi. Acaba CHP demokrasiye layık değil mi ki son üç kurultayda üç kez tüzük değişti" diye sordu. Daha sonra, muhaliflerin 2004 yılının Haziran ayında 348 imza ile yaptığı, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'nden ihtar aldığı tüzük değişikliği önerisi üzerine hazırlanan, Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun raporu okundu. Delegasyon, oy çokluğu ile tüzük değişikliği önerilerini reddeden raporu onayladı.

Baykal tek aday 1264 delegeli CHP kurultayında, Baykal tek başına aday oldu. Daha önce aday olacağını açıklayan Samsun Merkez İlçe Başkanı Bülent Baskın ise tüzükte yer alan yüzde 20 imza desteğini sağlamayadığı için aday olamadı.


SALONDAN NOTLAR
  • Önceki kurultayların aksine bu kez giriş ve çıkışlar daha rahattı, kartlar manyetik değildi.
  • Sarıgül ve ekibine "CHP'yi kimse teslim alamaz" pankartı ile gönderme yapıldı.
  • Deniz Gezmiş ve Deniz Baykal'ın fotoğraflarının karşılıklı olduğu pankartta, "Denizlere ağlamayın, Denizleri anlayın" diye yazıldı.
  • Kurtuluş Savaşı'na ilişkin pankartlar taşıyan CHP'lilerin siyah kalpaklar giydikleri gözlendi.
  • Salonda, "CHP aydınlarıyla daha mutlu, ulemayla mollayla değil", "Borçlar bizim faizler değil", "Dayan halkım iktidarımız çok yakın", "1 Mart onurumuzdur", "Yolsuzluk ve yoksulluğa son vermek için CHP" gibi pankartlar da yeraldı.
  • "Çözüm Abant'ta değil, CHP'de" yazılı pankartla da DİSK'in parti tartışmalarına gönderme yapıldı.


    'CHP ahlaki çöküntüye teslim oldu' "CHP'de ve Türkiye'de değişim platformu" imzalı, "CHP 31.Olağan Kurultayına Uyarı" başlıklı bildiri dağıtıldı. Ankara Gençlik Platformu, İstanbul Taban Hareketi ve muhalif delegelerinden Metin Tüzün, Semih Eryıldız ve Altan Öymen'in de aralarında bulunduğu muhalef platformun bildirisinde ağır eleştiriler yer aldı. Yönetimin emekten, emekçiden, üretimden uzak, 'mahçup bir sol' yarattığı ve partiye kan kaybettirdiği belirtilen bildiride, başarı ve başarısızlığın artık "Baykal ve ekibine" ait olacağının altı çizildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Buyrun basın özgürlüğüne!

    SONRAKİ HABER

    Erdoğan'dan CHP'ye "sözlüklü" ulema yanıtı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...