18 Kasım 2005 22:00

'Şemdinli bilim için de aydınlatılmalı'

TMMOB Mühendislik Eğitimi Sempozyumu'nda konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, bilimsel etkinlikler sonucunda üretilen birikimin Susurluk ve Şemdinli'de açığa çıkan karanlık ilişkilerin yaşandığı Türkiye'de uygulanabilir olmadığını kaydederek, Şemdinli'nin bilim için de aydınlatılmasını istedi.

Paylaş
Şemdinli'de yaşanan olaylar ve Başbakan Erdoğan'ın "ulemaya danışma" önerisi TMMOB Mühendislik Eğitimi Sempozyumu'nun açılışına da damgasını vurdu. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Şemdinli'nin bilim için de aydınlatılması gerektiğini söylerken, Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, "Ben de rektör olarak, 'ulemaya danıştırmam' demek zorundayım" dedi. Makina Mühendisleri Odası'nın sekteryalığını yaptığı TMMOB Mühendislik Eğitimi Sempozyumu, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Yükseliş Salonu'nda dün başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz, eğitim, insan gücü, istihdam dengesinin kurulamadığını söyledi. Bu yüzden lisans eğitiminde edinilen bilgilerin önemli bir bölümünün çalışma hayatında karşılığını bulamadığını kaydeden Koramaz, "Bu durum mesleğe karşı yabancılaşmanın yanı sıra mesleki körelmeye de neden olmaktadır" dedi. Üniversitelerden mezun olan mühendis sayısının giderek arttığını kaydeden Koramaz, "eğitimin eşit ve ücretsiz sunulmasını, ülkenin gereksinim duyduğu elemanların ihtiyaç oranında yetiştirilmesini, yeni üniversiteler ve bölümler açmak yerine mevcut üniversitelerin eksikliklerinin ve öğretim üyesi açığının giderilmesini, pratiğe dönük ve araştırmaya yönelik eğitim verilmesini, eğitim ve istihdam ilişkisinin kurulmasını" önerdi.

'İşsizlik sorunu çözülmeli' TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise, sendika ve meslek örgütlerinin Şemdinli'ye ilişkin yaptığı açıklamadan alıntı yaparak, "Tüm etkinliklerimiz gibi bu etkinliğin sonucunda da sonuç bildirimizin, TMMOB'un 50 yıllık birikiminin bilim insanlarının görüşleri ile harmanlanıp geliştirilip, bilimin ve tekniğin ışığında akılcı önermeler haline uygulanabilir olması, Susurluk ve Şemdinli gibi açığa çıkıveren karanlık ilişkilerin yaşandığı ülkemizde mümkün değildir" dedi. Sadece bu nedenden dolayı bile TMMOB'un demokratikleşme mücadelesinde aktif olarak yer aldığını belirten Soğancı, Şemdinli'nin bilim için de aydınlatılması gerektiğini vurguladı. TMMOB üyelerinin yaklaşık yüzde 25'inin açık işsiz olduğunu ya da mesleklerinin dışındaki alanlarda çalıştığına dikkat çeken Soğancı, 5 yıl sonra mühendis, mimar ordusuna 125 bin kişinin daha katılacağını ifade etti. Soğancı, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı işsizlik sorununa acilen çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Sempozyuma ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi'nin Rektörü Kadri Yamaç ise, üniversitelerin teknik eleman değil, bilimsel donanıma sahip, ülke sorunlarına duyarlı insan yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Son günlerde yaşanan olaylardan kaygı duyduğunu, dehşete düştüğünü belirten Yamaç, "Bilim insanlarına, sizlere danışırım. Ama bu ülkenin Başbakanı 'ulemaya danışırım' diyor. Ben de rektör olarak 'ulemaya danıştırmam' demek zorundayım" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Muhalefetsiz kurultay

SONRAKİ HABER

Merkel Türkiye'ye gidecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...