17 Kasım 2005 22:00

Üretici eyleme geçiyor

Buğday ve pamuktan sonra mısırda da hayal kırıklığı yaşayan üretici isyan ediyor. TZOB fiyatlarda düzenleme yapılmazsa eylem yapacağını açıkladı.

Paylaş
Önce buğday, sonra pamuk ve son olarak mısır üreticiyi güldürmedi. Fiyatlar hep maliyetin altında kaldı üretici zarar etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır fiyatları konusunda bir düzenleme yapılmadığı takdirde eyleme geçeceklerini açıkladı. Bayraktar, Şanlıurfa'da yapılan TZOB 6. Bölge Toplantısı'na katıldı. Bayraktar, üretim artışı yaşandığı bir dönemde mısıra düşük fiyat verilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. "Geçen yıl 300 bin TL'nin üzerinde sattığımız mısırı, bu yıl 200 bin TL'ye satmayız, satamayız, olmaz böyle şey" diye konuşan Bayraktar ithal mısırın önüne geçmek için mısır tarımına yönelen çiftçinin hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Hatalı tarım politikalarına bugüne kadar tepki verdiklerini, bundan sonrada vermeye devam edeceklerine dikkat çeken Bayraktar, Manisa'da düzenlenen "Çiftçi mitingi"ni hatırlattı. Bayraktar şöyle devam etti: "Orada 100 binin üzerinde insan vardı. Bu insanları toplayarak, otobüslerle götürerek böyle miting düzenleyemezsiniz. Bu insanlar oraya aktı. Bu çiftçi bize güvendi bunun için mitinge geldi. Mısır, pamuk veya hububat fiyatları konusunda sıkıntı olduğu müddetçe de, mitingler düzenleyeceğiz."

Rant elde edenler var Geçtiğimiz yıldan bu yana mazotun, gübrenin, tarım ilacının, tohumun ve sulamanın maliyetinin yüzde 55 oranında arttığını kaydeden Bayraktar, "Ne ucuzladıki benim mısır fiyatlarım aşağı indi. Tarım girdileri arttığına göre, mısır fiyatlarının da artması gerekiyor" dedi. Bazı çevreler tarafından hükümetin tarım politikaları konusunda yanlış yönlendirildiğini, ve bu çevrelerin tarımsal üretimden rant elde ettiğini vurgulayan Bayraktar, TZOB'un faaliyetlerinin sabote edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Konuşmasında kaçak hayvan konusuna da değinen Bayraktar, bu konuda hükümetin, güvenlik güçlerinin ve ziraat odalarının daha aktif rol oynaması gerektiğini kaydetti.




PAMUKTA İTHALATÇI OLDUK Bayraktar, pamuk fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak ithalatın arttığına işaret ederek, pamuk ithalatının 500 bin tondan, 956 bin tona yükseldiğini kaydetti. Ülke ihracatının yüzde 30'unu karşılaşan tekstil sanayinin, pamuk ihtiyacının arttığını ifade eden Bayraktar, aynı dönemde tüketimin de arttığını belirterek, şunları aktardı: "Tüketim ihtiyacı karşılamadığı için ithalatçı olduk. Pamuk üreticileri de son yıllarda fiyat konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Geçen yıl uğraş sonucu primleri 90 bin TL'den 190 bin TL'ye yükseldi. Ama yine de makası kapatamadık. Çünkü Gümrük Birliği anlaşmamız var. Dışarıdan sıfır gümrükle pamuk geliyor. Suriye'den Yunanistan'dan ABD'den pamuk ithal ediyoruz. Bu ortamda nasıl üretim yapacağız. Pamuk ithalatımız 500 bin tondan 956 bin tona yükseldi."




BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN TARIM ŞART Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasının, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yönden kalkınması anlamına geldiğini söyledi. TZOB Genel Başkanlığı'na seçildiğinden bu yana, bölgeyi 5 kez ziyaret ederek, tarım alanında yaşanan sorunları yerinde görme fırsatı bulduğunu belirten Bayraktar, sonuçları bir rapor halinde hükümete ileterek çözüm konusunda destek istediklerini söyledi. Bayraktar, en kısa sürede bölgeyle ilgili bir kalkınma planının hazırlanması gerektiğini kaydetti. Bölgede kısa süre içerisinde sanayi yatırımı beklemenin hayal olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: "Sanayi yatırımları yerine bölgedeki tarım ve hayvancılık potansiyelini harekete geçirmek gerekir. Avrupa Birliği'den bahsediyoruz, sanayi yatırımlarını örnek gösteriyoruz, ama ekmekten bahseden yok. Bu bölgenin ekmeğe ihtiyacı var, ekmeğe... Onun için bugüne kadar Güneydoğu'ya sık sık geldik. Bundan sonra da, sorun çözülene kadar gelmeye devam edeceğiz."

ÖNCEKİ HABER

NATO Afganistan'a yayılıyor

SONRAKİ HABER

Mavi Akım resmen açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...