16 Kasım 2005 22:00

Yeraltında işkence üssü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta ortaya çıkarılan gizli işkence merkezi, ABD güdümlü Bağdat hükümetinin insanlık suçlarını gözler önüne serdi.

Paylaş
Irak'ın başkenti Bağdat'ta ortaya çıkarılan gizli işkence merkezi, ABD güdümlü Bağdat hükümetinin insanlık suçlarını gözler önüne serdi. Pazar gecesi işkence merkezini "tesadüfen" bulan ABD askerleri, yeraltındaki bu merkezde 173 tutsağın aç bırakılarak işkenceye maruz kaldıklarını bildirdiler.

Korkunç açıklamalar Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Kemal, işkenceyi "kınamak" zorunda kaldı. Kemal, "Son iki yılda böyle bir şey görmemiştim. Acımasızca dövülmüşler. Birkaç tutuklu felç olmuştu, bazılarının derileri yüzülmüştü" dedi. Irak Başbakanı İbrahim Caferi, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bazı iddialara göre, merkezde parçalanmış cesetler ve işkence aletleri de bulundu. Bazı cesetlerin kafalarının matkapla delinmiş olduğu öne sürülüyor.

Hükümet sorumlu Irak İslami Partisi'nin Sünni lideri Muhsin Abdülhamid, İçişleri Bakanlığı'na bağlı bu tip gözaltı merkezlerindeki işkencelere dair hükümeti birçok kez ikaz ettiğini, ancak bu ikazlarının dikkate alınmadığını belirtti. Abdülhamid, "Bütün tutsaklar Sünni imiş. Bir teröristi bulmak için yüzlerce masum insanı gözaltına alıyor, işkence ediyorlar" dedi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), işkence merkezinin ortaya çıkması üzerine, konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istediklerini bildirdi. Uluslararası Af Örgütü de, Irak polisinin ve güvenlik güçlerinin Iraklı tutuklulara işkence yaptığına dair çok sayıda rapor bulunduğunu hatırlattı.

Ölüm mangaları Gözlemciler, yeraltındaki bu korkunç merkezin, ölüm mangaları ile Bağdat hükümeti arasındaki bağlantıyı ortaya koyduğunu belirtiyor. Ölüm mangalarının en korkulanı, 2 bin kişilik "Kurt Tugayı". Bu tugay, Ekim 2004'te ABD ordusu eğitimiyle kurulmuştu. Irak çapında neredeyse günaşırı bulunan onlarca cesedin de, bu tugayın "icraatı" olduğu öne sürülüyor. Ölüm mangaları, doğrudan Amerikan desteğiyle kurulmuş bulunuyor. Geçen yıl ABD Kongresi tarafından Irak için tahsis edilen paranın 3 milyar doları, "direnişçilerle savaşacak paramiliter birimler oluşturulması" için ayrılmıştı.




İsveç de karıştı ABD'nin bazı ülkelerde yakaladığı "terör şüphelileri"ni özel uçaklara toplayıp işkence yaptığı, uçaklardan bazılarının İsveç'teki havalimanlarına indiği yönündeki iddialar İsveç'i karıştırdı. Muhalefet partileri, İsveç Haber Ajansı TT'nin iddiasıyla ilgili olarak hükümetten açıklama istedi. Ajansın haberine göre, Guantanamo'ya giden CIA'ye ait uçaklar bu yılın eylül ayında Malmö'deki Sturup, 2002 yılı Haziran ayında ise Stockholm'deki Arlanda ve Örebro Havalaalanlarını birkaç kez kullandı. Bu arada, İspanya'nın Mallorca Adası'nın işkence üssü olarak kullanıldığı yönündeki haber, İspanya hükümetinde sarsıntı yarattı. İçişleri Bakanı Jose Antonio Alonso, "Bu iddialar eğer doğruysa çok ciddi ve hoşgörü gösterilemeyecek olaylardır. Çünkü uluslararası kurallar ve anayasa çiğnenmiştir. Araştırılacak" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tunus'ta internet savaşları

SONRAKİ HABER

Pentagon'un fosfor itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...