13 Kasım 2005 22:00

Patron yasaları çiğniyor
   devlet görmezden geliyor

ME-KA'da aylardır devam eden greve rağmen üretim yapılıyor. Yasalara aykırı olan bu durum bilirkişi raporlarına da geçtiği halde mahkeme patron lehine karar verdi. İşçiler grevlerini kararlılıkla sürdürürken, Kristal-İş Sendikası yeniden şikayet dilekçesi verdi.

Paylaş
Kristal-İş Sendikası'nın uzun süredir grevde olduğu ME-KA'da patron, yasaları çiğneyerek üretime devam ediyor. Sendikanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne yaptığı şikayetin ardından gelen müfettiş, inceleme yapmadan önce patronla görüşünce, işçiler kaçırıldı ve yasadışı çalışma tespit edilemedi. Ancak daha sonra Eyüp Adliyesi'nden gelen bilirkişi heyeti, kaçak işçi çalıştırıldığını rapor etti. Açılan davada ise mahkeme, bilirkişi raporuna rağmen, patron lehine karar verdi. Bu karar sendika tarafından temyize götürüldü.

Herkesin sorunu Kristal-İş Genel Sekreteri Münir Dinler, bütün sendikaların benzer olaylarla yüz yüze geldiğini belirterek, bu soruna karşı ortak bir tutum alınması gerektiğini söyledi. "Bölge Çalışma Müdürlüğü'nden müfettiş geldiğinde dilekçe ile başvurulduğu için şikayetin muhatabı ile görüşüyor. Bu görüşme yapılırken çalışan işçiler üretim alanından uzaklaştırılıyor. Müfettiş alana gittiğinde kimseyi göremiyor. Ama patronun yanına çıkmak yerine gelir gelmez üretim yapılan alana gitse adamları çalışırken tespit edebilecek" diyen Münir Dinler, kaçak çalışanları fiili olarak engellemeye kalktıklarında ise suçlu durumuna düştüklerini söyledi. ME-KA'da grevin bu kadar uzun sürmesinin nedeninin üretimin devam etmesi olduğunu belirten Dinler, olumsuzluklara rağmen ilk günkü kararlılığın sürdüğünü, grevin ancak masa başında biteceğini ifade etti.

Yaptırım yok Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da "Grev olan yerde üretim yapılmaz. İşverenin yasal olarak üretim yapmasına izin verilmiyor ancak, yaptığı zaman hiçbir yaptırım gücü yok. Yani yasalar açıkça, çalış diyor. Patron çalışıyor, oğlu çalışıyor, aldığı birkaç işçi çalışıyor" diye yakındı. Bir işyerinde greve çıkıldığı zaman sendikanın, çalışacak işçilerin listesini Çalışma Bakanlığı'na vermesi gerektiğini, bu listedekilerin işyerini korumak amacıyla çalıştığını anlatan Çetintaş, ME-KA'da çalışanların, greve çıkmayanlar ya da kapsam dışındakiler değil, dışarıdan getirilen kişiler olduğunu söyledi. Jandarmanın da grevdeki işçilere müdahale ettiğini hatırlatan Çetintaş, "Jandarmanın görevi nedir? İşçiyi de işvereni de korumaktır. Jandarma tek taraflı davranıyor. Bana buradan mal çıkartamaz diye bir kağıt getirin diyor. Böyle bir kağıdı kimse vermiyor ki nereden getirelim? Ama yasalar çıkartamaz diyor. Jandarma da buna göz yumuyor" dedi.


Grevcinin işini kimse yapamaz Kristal-İş'in avukatı İsmail Ertan, grevci işçinin işinin kimse tarafından yapılamayacağını söyledi. "Grevde olan işyerinde greve çıkmayan veya hayır diyen işçinin çalışmasına engel yok. Ancak yasanın 43. maddesine göre, greve çıkan işçinin yaptığı işin greve çıkmayan işçiler tarafından yapılması yasak. Greve çıkmayan işçi sadece kendi işinde çalışabilir. Mesela stok malların çıkartılmasına engel yok, ama stokları normalde grevdeki işçi yüklüyorsa bu işi de başkası yapamaz" diyen Ertan, patronun bu konuda yasaları çiğnediğini, bunu Eyüp İş Mahkemesi aracılığıyla tespit ettirdiklerini bildirdi.


Yeniden dilekçe verildi İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanı Nuri Şener Tığlı, görevlendirdikleri müfettişle ilgili iddialara ilişkin sorularımıza şöyle yanıt verdi: "Biz arkadaşlara görev veririz, onların hazırladıkları rapora göre de karar veririz. Müfettiş ME-KA'ya gittiğinde çalışıldığına dair bir gözlem yapmamış. İşyerini incelemeye giden mütfettiş ihtiyaç duyduğu taktirde işçilerle de patronla da görüşme yapabilir. Kristal-İş Sendikası yine bir dilekçe vermiş, ama henüz bize ulaşmadı. Dilekçe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'nden geldiği zaman yeniden değerlendireceğiz."

ÖNCEKİ HABER

Arınç: AİHM'in kararı kişiyi bağlar

SONRAKİ HABER

'Bu tasarı bir mayın tarlası gibi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...