13 Kasım 2005 22:00

Şemdinli halkı yalnız değildir

Diyarbakır'da düzenlenen "Kürt sorununa demokratik çözüm, barış ve kardeşlik" mitingine Şemdinli'de yaşananlar damgasını vurdu. Onbinlerce kişi, Şemdinli halkının yanında olduğunu dile getirirken, yaşananların sorumlularının cezalandırılması istendi.

Paylaş
Diyarbakır'da düzenlenen "Kürt sorununa demokratik çözüm, barış ve kardeşlik" mitingine Şemdinli'de yaşananlar damgasını vurdu. Onbinlerce kişi, Şemdinli halkının yanında olduğunu dile getirirken, yaşananların sorumlularının cezalandırılması istendi. Mitinge yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Mitinge katılanlar Şemdinli'de yaşananların üzerine gitme konusunda yetkililerin üzerine düşeni yerine getirmesini talep etti. Mitingde diğer dikkati çeken ise Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanması talebi oldu. Katılımcılar, Kürt sorununun Öcalan'sız çözülemeyeceğini dile getirdiler. Bingöl, Elazığ ve Tunceli'den mitinge katılmak için yola çıkanlar ise engellenerek kente sokulmadı. İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen onbinler sık sık "Bijî serok Apo" sloganı attı. "Öcalan ile başladık Öcalan ile bitireceğiz" pankartlarının taşındığı mitingde, EMEP ve ESP'liler, Van ve Siirt KESK Şubeler Platformları da pankart ve flamalarıyla katıldı.

Geçmişin tekrarı Miting tertip komitesi adına konuşan Ayla Akat, barış talebini tekrar tekrar dile getireceklerini ifade etti. Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümünde halkın taleplerinin sözcülüğünü yaptıklarını söyleyen Akat, 15 yılı aşkın çatışmalı dönemde yaşananlara işaret ederek, devletin Şemdinli'de yaşananların üzerine giderek olayın aydınlatılması gerektiğini vurguladı. Şemdinli halkının yalnız olmadığını dile getiren Akat, Şemdinli'de yaşananları geçmişin tekrarı olarak ifade etti. Kürt sorununun ülke gündeminde tartışılarak çözülmesinin zorunluluğuna işaret eden Akat, "İnadına barış" diyerek sözlerini bitirdi.

Aydınlardan mesaj "Silahlar Sussun Operasyonlar Durdurulsun, Barış ve Kardeşlik İstiyoruz" kampanyasının Ankara imzacıları adına Aydın Çubukçu, Bülent Kaya, Yrd. Doç. Dr. Cem Somel, Fevzi Ayber, İsmail Boyraz, İsmail Özhamarat, Selma Ayabeyoğlu da mitinge mesaj gönderdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi sırasında yaptığı konuşmaların hatırlatıldığı mesajda şu ifadeler yer aldı: "AKP'nin barış ve kardeşlik yolunda somut adımlar atması gerekiyor. 179 aydın ve akademisyenin operasyonların durdurulması Kürt sorununun demokratik çözümü için adım atmıştır. Kürt sorunu Kürt ve Türk halklarının ortak mücadelesiyle çözülecektir. Barış kardeşlik için operasyonların durması silahların susmasını istiyoruz."

Şemdinli'ye gidin Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, "Bir parti genel başkanı olmaktan öte bir Türk kardeşiniz olarak aranızda bulunmaktan onur duyuyorum" diyerek başladığı konuşmasında Kürt sorununun demokratik ve kardeşlik temelinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Şemdinli'deki olaylara değinen Tüzel, başbakana seslenerek "Uzaktan seslenmeyin gidin Şemdinli'ye, onları dinleyin, 25 yıldır bu ülkede oynanan oyunları açığa çıkarın" dedi. Şemdinli'de yaşananların açık bir kontra saldırısı olduğunu ifade eden Tüzel, bu saldırının aydınlatılması gerektiğini söyledi. "Şimdi bunların üzerine gitmek, gerçekleri aydınlatma komisyonlarının kurulmasının günüdür, bombacıların üzerine gidelim" diyen Tüzel, "Ben inanıyorum ki bu ülkede barış ve kardeşlik kazanacak" diye konuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, 6 yıldır barış elinin uzatıldığını ifade ederek, "Ancak bu barış eline cevap Şemdinli'den geldi. Bu kabul edilemez. Ankara bu sesi duymalı, çözüm dilinin barış olması için hukuk dışı örgütlenmelerin ortadan kaldırılması gerekir" dedi. Baydemir, "Şemdinli barışın sınavıdır. Olay açığa çıksın. Hep beraber bu sınavı başarmak için çalışalım" dedi. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt halkının özgürlük yürüyüşünün sürdüğüne dikkat çekti. Türk, Şemdinli'deki yaşananlar için de "Şemdinli'de kuyruğundan değil, ensesinden yakalanmıştır" değerlendirmesini yaptı.


MİTİNGDEN NOTLAR
  • Paris'teki ayaklanmaya atıfta bulunulan mitingde "Pariste yanan ateş Amed'de alevlenecek" dövizleri taşındı.
  • Öcalan ve demokratik konfederalizm pankart ve posterleri miting alanını doldurdu.
  • Suavi'nin seslendirdiği "Benim meskenim dağlardır" şarkısı büyük alkış aldı.
  • Alanda 3 metre boyunda demokratik konfederalizm bayrağı açıldı. Polis, miting tertip komitesine sık sık açılan bayrağın indirilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Ancak tüm anonslara rağmen bayrak indirilmedi.
  • Miting alanına "Demokratik ve özgürlükçü anayasa istiyoruz", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Avrupalıyım, Türkiyeliyim Kürdüm", "Zımane me rumetame ye em zimane xwe dixwazin" yazılı pankartlar alanın dört bir yanına asıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" sözlerinin yer aldığı dövizler dikkat çekti.
  • Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan olaylar, "Şemdinli halkı yalnız değildir" sloganı ile protesto edildi.
  • Mardin'in Kızıltepe ilçesinde öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın posterleri taşındı.
  • Yöresel kıyafetler giyinen kadınlar, alanı sarı, kırmızı, yeşil renklerle donattı. Kadınlar miting boyunca hiç durmadan, halaya durup zılgıt çekti.
  • Aydınlar girişiminin mesajı büyük alkış aldı.


    ARTIK BARIŞIN ZAMANI Mitinge şarkılarıyla destek veren Suavi halkın önünde Kürt sorununun açıkça tartışılması gerektiğini söyledi. Suavi, sorunun çözümü için samimi olunması gerektiğini dile getirerek, kamera arkasındakilerin gösterilmesi gerektiğini sık sık tekrarladı. SDP Genel Başkanı Filiz Koçali de Şemdinli'de derin devletin yakalandığını söylerken, Kürt halkı üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir de, insanlara bombalı saldırılar gerçekleştirenlere inadına barış talebini dile getirerek cevap vereceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı hatırlatan Taşdemir, KESK'in Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümünden yana olduğunu söyledi. Asrın Hukuk Bürosu adına bir konuşma yapan İrfan Dündar, Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride işaret ederek, Öcalan'a uygulanan tecritte uluslararası güçlerin de parmağı olduğunu söyledi. Öcalan'ın yeniden yargılanmasının yolunun açılması gerektiğini vurgulayan Dündar, bağımsız, tarafsız mahkemelerde yargılanması gerektiğine dikkat çekti. Barış Girişimi Sözcüsü ve ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz, halkların kardeşliği temelinde çözüm için mücadele verildiğini kaydetti. "Artık barışın zamanı" diyen Tahmaz, Şemdinli'de halkın çetelerin kuyruğunu yakaladığını belirtti. Halkın yakaladığı çete kuyruğunu hep birlikte tutarak olayın aydınlatılması için gereken çabanın gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Girişim grubu adına Nesrin Deniz ve Barış Anneleri İnisiyatifi adına Azize Yiğit birer konuşma yaptı.


    Polis müdahalesi 'Kürt Sorununa Demokratik ve Barışçıl Çözüm' mitingi sonrası yürüyüşe geçen gruba polis Koşuyolu Parkı'nda müdahale etti. Gaz bombalarıyla gruba müdahale eden polis, havaya ateş açtı. Göstericiler ise polisin müdahalesine taşla karşılık verdi. Polisin müdahalesi üzerine sokak aralarına dağılan gruplar, gösterilerini bir süre daha sürdürdü. Müdahale sırasında 10 kişi gözaltına alınırken, atılan taş ve gaz bombalarından yaralananlar oldu.

  • ÖNCEKİ HABER

    Cosentino'dan 'Şişli-Yeşilköy'

    SONRAKİ HABER

    Zengine özel
       vergi dairesi tasarısı görüşülecek

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...