12 Kasım 2005 22:00

Köy Hizmetleri kapatılınca
   81 ilde işler durdu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün (KHGM) kesin hesaplarını görüşen Plan ve Bütçe Komisyonu'na, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılması sonucunda ortaya çıkan sorunları ileten Yapı-Yol Sen, sulama ve projelendirme işlerinin 81 ilde durduğunu ortaya koydu.

Paylaş
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün (KHGM) kesin hesaplarını görüşen Plan ve Bütçe Komisyonu'na, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılması sonucunda ortaya çıkan sorunları ileten Yapı-Yol Sen, sulama ve projelendirme işlerinin 81 ilde durduğunu ortaya koydu. Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin ve Genel Sekreter Bahri Yıldırım tarafından, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine gönderilen raporda, KHGM Bölge Müdürlüğü teşkilatlarının dağıtımı sırasında siyasi tercihlerin etkin olduğu belirtildi. Bir çok kişinin farklı illere gönderildiği belirtilen raporda, belli illerde meslek gruplarında yığılmalar olurken, Kilis, Osmaniye, Bayburt, Edirne gibi illerde ise yetkin personel kalmadığı ifade edildi. Rapora göre, Adana'da yol ve asfaltlama ekiplerinde çalışan personelin emekli edildi, iş makineleri ise boşta bekletiliyor. Personel sıkıntısı nedeniyle bir çok ilde personel ihale yolu ile sağlanıyor. Bazı bölgelerde ise donanım eksikliği nedeniyle bir çok personelin atıl durumda bekletiliyor. Proje üretme konusunda da sıkıntılar yaşanmakta. Rapora göre, Diyarbakır-Dicle Kralkızı Pompaj Sulama Projesi'nin ana kanalları yapıldığı halde Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri yapılamadığından kanal sulamaya açılamadı. Gaziantep'te de 30 köyün sulama ve toplulaştırma projelerinin durdu. Ülkede 4 milyon hektar alanın yalnızca 400 bin hektarında toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışması yapılabiliyor.

Sorunlar büyüyecek Köy Hizmetlerinin faaliyet yürüttüğü 81 ilde bu işlerin durduğuna dikkat çekilen raporda, KHGM tarafından hazırlanan Elazığ projesi dışında 80 ilde arazi toplulaştırma projesinin ihale edilemediği, sulama göletlerinin de yapılamadığı belirtilen raporda, 2004 yılında 6 trilyonluk göletin KHGM sayesinde 650 milyara maledildiğine dikkat çekildi. İller arası dayanışma ortadan kalktığı için yüz milyarlarca liranın müteahhitlere aktarıldığı dile getirilen raporda, il genel meclislerinde hangi ilçenin üyeleri baskın ise kaynakların da oraya kaydığı belirtildi. Raporda, sorunların gelecek yıllarda artacağı uyarısında bulunuldu.




MAYINLI ARAZİLER KÖYLÜYE DEĞİL SERMAYEYE CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, "Temizlenecek mayınlı arazilerin, köylüye değil, büyük sermayeye verilmeye hazırlanıldığını" söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2006 yılı bütçesinin görüşülmesinde söz alan Ergin, çiftçilerin durumun her geçen yıl daha da kötüye gittiğini vurguladı. Mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma kazandırılması konusuna değinen Ergin, "Mayınlı araziler köylüye değil, büyük sermayeye vermeye hazırlanılıyor. Çiftçiyi açlığa mahkum eden AKP, şimdi de çiftçinin mayınlı arazilerle ilgili umudunu kırıyor. Mayınlardan temizlenecek arazilerin ne çiftçiye ne de köylüye bir faydası olmayacak" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Alman Telekom'da rekor kâr

SONRAKİ HABER

Tansaş'ın Koç'a devri tamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...