10 Kasım 2005 22:00

Siyanürcü şirket yayılıyor

Koza şirketi, Türkiye'deki altın yataklarını bir bir satın alıyor. Şirket, Eskişehir Kaymaz ve Balıkesir Küçükdere'deki 5 altın madenini işletmeye hazırlanıyor. Madeni daha önce eylemlerle engelleyen Kaymazlılar ise kaygılı.

Paylaş
Bergama, Ovacık madenini alan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. şimdi de Kaymaz'da 3, Balıkesir'de 2 madeni satın aldı. Kaymazlıların açılmasına karşı çıktığı madenlerin en kısa sürede işler hale getirileceği açıklandı. Yıllardır siyanürle altın aranması konusunda Türkiye'de tartışma yaratan Bergama Ovacık madenini Eurogold firmasından satın alan Koza Altın İşletmeleri A.Ş., şimdi de Kaymaz beldesinde bulunan 3 ve Balıkesir'de bulunan 2 altın madenini satın aldı. Şirket yetkilileri, bölge halkının birçok defa çevreye zarar vereceği için eylemler düzenleyerek karşı çıktıkları madenleri en kısa sürede üretime geçireceklerini açıkladılar.

215 milyon dolarlık altın Koza Altın İşletmeleri A.Ş., madenleri Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nden satın aldı. Balıkesir il Küçükdere bölgesinde IR-3627 ve IR-6930 numaralı, Eskişehir İl Kaymaz Bölgesinde IR-2984, IR-5262 ve IR-6930 numaralı toplam 5 adet maden ruhsatını ve 3 adet taşınmaz için şirketler 5 milyon 500 bin dolara anlaştı. Bu paranın 3 milyon dolarının peşin, 2 milyon 500 bin dolarının ise bir yıl vadeli çek ile ödenmesi kararlaştırıldı. Koza Altın İşletmeleri'nden yapılan açıklamada, satın alma anlaşması 8 Kasım günü yapılan madenlerde 473 bin ons, yaklaşık 215 milyon dolar değerinde üretime hazır "görünür altın rezervi" bulunduğu belirtildi. Yapılacak sondaj aramaları ile bu rezervin artması beklendiği kaydedilirken, Koza Altın İşletmeleri'nin bu sektörde büyüme hedefi doğrultusunda yeni yatırımlara da yöneliceği ifade edildi. Yapılan açıklamada, altının çıkarma maliyetinin hedef bütçede 200 dolar/ons olduğu kaydedildi.

Halk durdurmuştu Bergama Ovacık madeninin faaliyete geçirilmesi ile Türkiye gündemine gelen "siyanürle altın aranması" ve altın üretimi konuları, Kaymaz'da bulunan altın madenlerini de gündeme taşımıştı. 1997 yılında Kaymaz'da bulunan madenlerin üretime geçirilmesi gündeme gelmiş ve yoğun tartışmalara neden olmuştu. Bu tartışmalar sırasında TEKAM (Teknoloji Uygulama Eğitim ve Araştırma Merkezi) tarafından "siyanürle altın aranmasının tehlike yaratmayacağı" yönünde bir rapor hazırlanmış, ancak Kaymazlılar yoğun katılımlı bir protesto gösterisi düzenlemişti. Kaymazlıların da eylemleri neticesinde söz konusu madenler bugüne dek kapalı kalmış ve üretime geçmemişti.

Bergama emsali Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Bergama Ovacık madenini Eurogold firmasından alarak Türkiye'de altın üretimi sektörüne giren ilk "yerli" şirket olma vasfını taşıyor. Şirket, Bergama Ovacık altın madenini Eurogold firmasından 44.5 milyon dolara almış ve birçok defa mahkeme kararı ile kapatılan madeni, yeniden üretime geçirmişti. Şu an üretimini sürdüren söz konusu madenle ilgili Bergama köylüleri ve kitle örgütleri tarafından açılan davalar hâlâ sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Dicle Üniversitesi yönetimine protesto

SONRAKİ HABER

Çağrı'nın yönetmeni El Kaide kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...