08 Kasım 2005 22:00

Unakıtan 'yoksul' lafına
   tahammül edemedi

AKP'nin 4'üncü bütçesi, 2006 yılı bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürerken, bütçeye muhalefetin yanı sıra AKP'lilerden de eleştiri geldi.

Paylaş
AKP'nin 4'üncü bütçesi, 2006 yılı bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürerken, bütçeye muhalefetin yanı sıra AKP'lilerden de eleştiri geldi. AKP'liler, ekonomik iyileştirmelerin vatandaşın yaşamına yansımadığı, kayıt dışı ile mücadele edilemediği, işçinin, köylünün, esnafın sıkıntıda olduğu eleştirilerini yöneltirken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise "son 20 yılın en iyi bütçesi" olduğunu, tarihe geçeceğini ileri sürdü. CHP'lilerin bu bütçenin yoksul sayısını daha da artıracağına yönelik eleştirilerine ise Unakıtan, "Siz de taktınız yoksullara" cevabını verdi. AKP'nin 4'üncü bütçesi olan 2006 yılı bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürüyor. Bütçenin geneli üzerindeki, akşam geç saatlere kadar süren görüşmelerde bütçe, CHP ve ANAP'lıların yanı sıra AKP'liler tarafından da eleştirildi.

AKP'li de eleştirdi SSK eski Genel Müdürü, AKP'li Zekai Özcan, bütçeyi övmekle birlikte, hükümetin kayıtdışı ekonomi ile mücadelede başarısızlığını itiraf etti. Borç stokunu da yüksek bulan Özcan'ın çözüm olarak 2B arazilerinin satışını önermesi dikkat çekti. AKP'li Ali Osman Sali ise bütçeyi muhalefet gibi eleştirdi. "Göstergelerin bir kısmı göreceli olarak iyi olsa bile faiz giderleri, borçlanma gereğinin yüksekliği sıkıntı yaratıyor" diyen Sali, iyileşmenin vatandaşa yansımadığını, tarımla uğraşanların çok zor durumda, küçük esnafın sıkıntılı olduğunu söyledi. TEDAŞ'ta teknik eleman sıkıntısı nedeniyle elektrik arızalarının uzadığından söz eden Sali, "Geldiğimiz nokta, bardağı dolu görmek ne kadar mümkünse, boş görmek de o kadar mümkün" diye konuştu. Sali belli kalemlerdeki KDV'nin de düşürülmesini istedi. CHP'li Ali Kemal Kumkumoğlu, Türkiye'de gittiği yerlerde vatandaşın, en çok da AKP'ye oy verenlerin şikayetçi olduğunu, insanların hükümetin dağıttığı poşete muhtaç hale getirildiğini söyledi. Özal'ın ifadesiyle ortadireğin kalmadığına, tüm direklerin kendi haline bırakıldığına işaret eden Kumkumoğlu, AKP Hükümeti'nin "zengine servet, fakire poşet" hükümeti olduğunu söyledi. Kumkumoğlu, "Sizi ne servetine servet kattığınız bir avuç zengin ne de çaresiz yoksullar kurtarabilir" uyarısında bulundu.

'Seçim telaşı mı?' AKP'li Osman Nuri Filiz ise muhalefetin eleştirilerini "seçim telaşı" olarak değerlendirdi. Anayasa'daki sosyal devlet ilkesini kömür yardımına indirgeyerek, "Bu kış gününde yapılan kömür yardımına niye kızıyorsunuz" diyen Filiz, hükümetin bu yardımlarının "pansuman tedbirler" olduğunu ileri sürdü. 73 köy, 100 belde gezdiğini, hiçbir şikayet almadığını ileri süren Filiz, CHP'lilerin "herhalde ayrı ülkelerde yaşıyoruz" sözleri arasında, tek kusurlarının destekleri çok artırmak ve destekleri bir anda sunamamak olduğunu iddia etti. Filiz'in, "İki yıl sonra yapılacak seçimler için muhalefet paniğe kapıldı, paniğe gerek yok" sözleri gülüşmelere yol açtı. Eleştirileri yanıtlayan Bakan Unakıtan ise 2006 yılı bütçesinin Türkiye'nin 20 yılda gördüğü en iyi bütçe olduğunu ve bundan dolayı hükümetlerinin tarihe geçeceğini ileri sürdü. Unakıtan, katkı ve eleştirilerinden dolayı muhalefetin de de tarihe geçeceğini söyleyince AKP'liler CHP'lilere yönelerek "Hadi hadi bizim sayemizde tarihe de geçeceksiniz" diye laf atılar. CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yoksul sayısını artıran bir bütçe elbette tarihe geçecek" sözlerine Bakan Unakıtan "Sen de taktın yoksul sayısına" dedi. AKP'liler ise Bakanı "İyiki varsın sayın bakan" diye karşıladılar.




OFER SORUSUNA KAÇAMAK YANIT Kendisine yöneltilen, Hong Hong'a neden gittiği yönündeki soruyu, "Deveye sormuşlar, boynun neden eğri, nerem doğru ki demiş. Ben oraya tatile gitmedim. Ofer ile görüşmedim" diye yanıtlayan Bakan Unakıtan Öİ Başkanı, Telekom Genel Müdürü, TCDD Genel Müdür Vekili, Danışman ve eşi ile Hong Hong'a gittiğini, bunun özelleştirme kapsamında bir seyahat olduğunu ve Hutchinson firmasının sahibiyle görüştüklerini söyledi. Unakıtan'ın "Yabancılar gelmeseydi, özelleştirmenin fiyatları bu kadar artar mıydı? Yabancıların gelmesinden dolayı bir takım kimselerin menfaatleri biraz haleldar oluyor, ondan dolayı birtakım bağırtı çağırtı oluyor da siz CHP olarak onların mı sözcülüğünü yapıyorsunuz, özelleştirmeye mi karşısınız?" sözleri CHP'liler tarafından tepkiyle karşılandı. Bakan Unakıtan, "bütçeye kaynak arıyorsunuz, en iyi kaynak frekans ihaleleri. Kim engelliyor, üç yıldır niye yapmıyorsunuz?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

ÖNCEKİ HABER

Fransa'dan kim ders alsın!

SONRAKİ HABER

CHP'den 2B sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...