08 Kasım 2005 22:00

Topbaş hükümet baskısı altında

İMP Proje Yürütücüsü Prof. Hüseyin Kaptan, 3. köprü ve Dubai Kuleleri projeleri nedeniyle İstanbul'u zorlu günlerin beklediğini, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın hükümet baskısı altında bu projelere onay verdiğini söyledi.

Paylaş
Şehir Plancıları Odası ve İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün düzenlediği Dünya Şehircilik Günü 29. Kolokyum'unun ikinci günündeki oturumlara, İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) damgasını vurdu. 500 uzmanın çalıştığı İMP'nin Proje Yürütücüsü Prof. Hüseyin Kaptan, 3. köprü ve Dubai Kuleleri'ne karşı olduğunu açıklarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın merkezi hükümetin baskısı nedeniyle bu tür projeleri onayladığını ileri sürdü. Sunumun ardından yapılan tartışma bölümünde ise akademisyenler ve şehir plancıları, İMP'nin yanlış kararlar karşısında bir güç olması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı..

'Haydarpaşa'yı engelledik' İstanbul'un stratejik planını 2 ay sonra teslim ederek tartışmaya açacakları bilgisini veren Prof. Hüseyin Kaptan, Dubai Kuleleri ve 3. köprü gibi sorunlar nedeniyle İMP'yi ve buradaki akademisyen ve uzmanları zorlu ve daha kötü bir sürecin beklediğini söyledi. Konuşmasında gökdelenler konusunada değinen Kaptan, dünyada Merkezi İş Alanları (MİA) olduğunu ancak Türkiye'dekilerin 'vahşice' yapıldığını dile getirerek, "Eski bir fabrikanın parselini kapıp da onun yerine canavar yükseltmek yanlıştır" değerlendirmesinde bulundu ve Kartal'ı adres gösterdi. Prof. Dr. Kaptan, "Kimse hesap kitap yapmadan 3. köprü demesin. İşgücü desantralizasyonunu gerçekleştirmeden 3.,4., 5. köprü ile trafiği çözeceğini kimse ileri sürmesin. Türkiye mutlaka raylı sisteme geçmeli. 3. köprü yapılsa bir hafta sonra tıkanır" uyarısında bulundu.

Baskı var Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın en küçük kararda bile İMP'yi atlamadığını öne süren Kaptan şöyle konuştu: "Atladıysa mutlaka bir şey vardır. İki olayda bizi geçti. Merkezi yönetim politikaları. Demek ki o da onu aşıyor. Ama çok vahim olayları engelledik. Esentepe'de 2 milyon metrekare konut alanını müsteşar kendisi getirdi. Başkanla birlikte engelledik. Maltepe'de su havzalarının toplu konut alanı yapılmasını engelledik. Sanayi Bakanlığı Samandıra'da su havzasında yeni bir sanayi bölgesi planı gönderdi, engellemeye çalışıyoruz. Haydarpaşa'ya gökdelenler geldi bir dayatma projesi olarak. Başkan onu engelledi. Şimdi o proje yeniden ele alınacak."

Dönüşüm tartışması Tartışma kısmında söz alan uzman ve akademisyenler ise İMP'nin çalışmaları, katılımcılık ve siyasi otoritenin İMP'nin önerilerini dikkate alma konusundaki şüphelerini dile getirdiler. Mimar Sinan Üniversitesi'nden Murat Yalçıntaş, İstanbul'u ekonominin yönettiğini söyleyerek, İMP'nin bunun karşısında iktisatçılar ve sosyologlarlarla da birlikte çalışarak bir güç oluşturabileceğini belirtti. Ancak İMP projelerinin "hep kentsel dönüşüm üzerine" olmasını eleştiren Yalçıntaş, şu an sistemin üzerinde oturduğu ekonomik gücün kendini İMP üzerinden bir şekilde bilimsel olarak kombine ettiği uyarısında bulundu. "Haritalarda gecekondu bölgeleri olarak çizilen o kısımların, İstanbul'un 10'da 9'unu oluşturduğunu düşünürsek, buralarda oturan insanlardır İstanbul'un o çok önemli ekonomik gücünü oluşturan" diyen Yalçıntaş, kentsel dönüşüm projelerinde "eşitlik" konusunda sıkıntı olduğunu ve halkın katılımında sorun yaşandığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

ARAP PRENSİ UNAKITAN İLE GÖRÜŞTÜ

SONRAKİ HABER

Evrensel eğitimin parçası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...