08 Kasım 2005 22:00

Aman ürkütmeyin!

"Fırsatlar ülkesi Türkiye" konferansında Babacan yabancı sermayeye karşı çıkanlara kızdı. Babacan, "sermayeyi ürkütmeyin" diye konuştu.

Paylaş
Türkiye'yi yabancı sermaye için dikensiz gül bahçesine çevirmek için tüm düzenlemeleri yapan AKP Hükümeti'nin Devlet Bakanı Ali Babacan yabancı sermayeye karşı çıkanları Türkiye'ye kötülük yapmakla suçladı. Özellikle kişiye özel çıkarılan yasalarla kılıfı uydurulan Galataport ve Duabi Towers projeleri nedeniyle büyüyen tepkilere kızan Babacan, "Türkiye'ye gelen sermaye örnekleri daha işin başında kim ürkütüyorsa, açıkça söylüyorum ki Türkiye'ye kötülük yapıyor" diye konuştu. Babacan, işsizliğin de yabancı sermaye sayesinde çözülebileceğini iddia etti. Ali Babacan, Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye" başlıklı konferansın açılış konuşmasını yaptı. Galataport nedeniyle gündemden düşmeyen Ofer Ailesi'nin temsilcisi olarak Sami Ofer'in oğlu Eyal Ofer'inde aralarında bulunduğu 90'ı konuşmacı yaklaşık 500 yerli ve yabancı kuruluşun üst düzey yöneticilerinin katıldığı YASED'in konferansı, Dünya Bankası, UNDP, DPT ve Hazine Müsteşarlığı'nın katkılarıyla düzenleniyor. Konferansın bugünkü bölümünde ise Başbakan Erdoğan'ın da konuşmacı olarak katılacağı yuvarlak masa oturumunda şirketler Türkiye'den ne istediklerini ve neler yapılması gerektiğini başbakana anlatacak. Bakan Babacan açılış konuşmasına hükümetlerinin yabancı sermaye için tüm düzenlemeleri yapmakta kararlı olduklarını vurgulamakla başladı. Yabancı sermayeye karşı gösterilen tepkiye ve hükümetin bu konudaki politikalarının tartışılmasına tahammül edemeyen Babacan, "Gelenleri ürkütmeyelim. Yeter ki biz engel olmayalım. Sorun çıkarmayalım. Güven ortamını yaralayacak, zedeleyecek girişimlerden sakınalım, uzak duralım" diye konuştu. Kafaları değiştirin! Yabancı sermayeye bakış konusunda kafaların değişmesi gerektiğini ileri süren Babacan, işsizliğin çözümünün de yabancı sermayeden geçtiğini savundu. Babacan şöyle konuştu; "Bir yandan işsizlik sorununun çözülmesini isteyeceksiniz, bir yandan Türkiye'nin her köşesinde fabrika bacalarının tütmesini isteyeceksiniz, istikrar isteyeceksiniz, sürdürülebilir büyüme isteyeceksiniz, refah isteyeceksiniz, en önemlisi de Türkiye'nin bir dünya ekonomisi olmasını, dünyanın güçlü bir ekonomisi olmasını isteyeceksiniz ama diğer yandan uluslararası sermayeye karşı çıkacaksınız. Kusura bakmayın bu adeta olmayacak duaya amin demektir." Babacan, "Her yıl işgücüne katılan yaklaşık 500 ile 700 bin kişiye iş bulalım, artı işsizler ordusundan da bir miktar işsizimizi kurtaralım ama şu tür sermayeye kapımızı kapatalım da şu tür sermayeye kapılarımızı ardına kadar açalım, demedik. Deseydik, takdir edersiniz ki başarıları elde etmek mümkün olmazdı" diye konuştu.

Taviz yok Babacan bu arada, uluslararası finans kuruluşları ile sermaye kuruluşları ile her fırsatta, her ortamda bir araya geldiklerini belirtirken, "adeta bir mevlithan gibi, sürekli Türkiye'nin potansiyellerinden, zenginliklerinden bahsettik" dedi. Uluslararası sermaye konusunda kararlılıklarının, yaklaşımlarının çok açık olduğunu belirten Babacan, "bu konuda taviz yok. Kimse hiçbir tereddüt beklemesin. Kararlılıkla aynı yolda devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Babacan, kısır tartışmalarla, yapay gündemlerle, kavgalarla vakit öldürmek yerine iş yaptıklarını ve somut sonuçlar aldıklarını belirterek, hedeflerinden, kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini kaydetti.


NELER YAPTILAR? Babacan son dönemde yabancı yatırımların gelmesi için yapılanları şöyle sıraladı:

  • Uluslararası sermayenin önemi hakkında propaganda yapıldı
  • Türkiye'nin imkanlarını, fırsatlarını anlatmak için dünyanın dört bir köşesinde patronlara Türkiye anlatıldı.
  • Uluslararası finans kuruluşları ile bir araya gelindi, Türkiye'nin potansiyelinden ve zenginlikleri aktarıldı.
  • Yabancı sermaye için reformlar yapıldı.
  • Doğrudan yabancı yatırımcılar kanunu devreye girdi ve yerli-yabancı ayrımı kaldırıldı
  • Şirket kuruluşları kolaylaştı.

  • Sektörel lisanslarla ilgili düzenlemeler yapıldı
  • İşyeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili yönetmelik yürürlüğe girdi, bürokrasi azaldı

  • Yatırım ortamını iyileştirici çalışmalar yapıldı
  • Bölgesel kalkınma ajansları kuruluşunda son noktaya gelindi.
  • Yatırım Danışma Konseyi toplantıları başlatıldı.

  • ÖNCEKİ HABER

    El Baradey'e üst araması!

    SONRAKİ HABER

    'İşsizlik düştü' yalanı
       devletin raporuna çarptı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa