05 Kasım 2005 22:00

Almanya'da milyonlar
   işsizliğin pençesinde

Federal Çalışma Ajansı (BA) tarafından çarşamba günü yayınlanan işsizlik raporunda işsizliğin gerilediği iddia edildi. Buna göre eylül ayına kıyasla ekim ayı sonu itibariyle işsizlik 94 bin azalarak 4 milyon 555 bin 921'e düştü.

Paylaş
Federal Çalışma Ajansı (BA) tarafından çarşamba günü yayınlanan işsizlik raporunda işsizliğin gerilediği iddia edildi. Buna göre eylül ayına kıyasla ekim ayı sonu itibariyle işsizlik 94 bin azalarak 4 milyon 555 bin 921'e düştü. Yeni hükümet kuruluncaya kadar Federal Çalışma Bakanlığı'nda görevini sürdürecek olan Wolfgang Clement, "Hartz reformlarının etkisi giderek artan bir şekilde görülüyor" dedi. Hükümetin bütün direnişlere karşın başlattığı reform sürecinin ileriki dönemlerde daha başarılı olacağını söyleyen Clement, "Almanya'da işsizliği kalıcı olarak düşürmenin olanakları giderek gelişiyor" dedi. Milyonlarca işsizi daha fazla yoksulluğa iten Hartz yasalarını her fırsatta övmeyi ihmal etmeyen Clement, yayınlanan işsizlik raporuyla gerçeklerin altüst edildiğini gizliyor. Birçok bağımsız kuruluşun yapmış olduğu araştırmalarda işsizliğin gerçek anlamda düşmediği ortaya konuldu. Bu araştırmalarda Hartz yasaları sayesinde işsizlerin 1 Avro'luk işlerde zorla çalıştırılarak istatistiklerden silindiği gibi değişik yöntemler uygulandığı gösterilerek işsizlik parası I veya II. haklarını yitirenlerin de istatistiklerden silindiği ortaya konuldu. Bilindiği gibi artık Almanya'da ayda 120 Avro kazananlar işsiz sayılmıyor. Bu arada İfo Enstitüsü kış aylarında işsiz sayısının 5.7 milyon'a çıkacağını bildirdi. İşsizlik raporlarının yayınlanmasının ardından yapılan açıklamalar ve eleştiriler de son üç ay içinde oldukça değişti. Ekim ayının başında yayınlanan eylül raporunu "SPD/Yeşiller hükümetinin kötü mirası" olarak değerlendiren CDU/CSU partileri bir ay sonra "Bizim de destek verdiğimiz reformlar etkisini gösteriyor. Ama bu yolda taviz vermeden devam etmemiz gerektiği de ortada" görüşünü savunmaya başladılar. Özellikle sosyal sigortalı işlerin artırılması için çaba göstereceklerini açıklayan CDU/CSU Meclis Grup Başkanvekili Ronald Pofalla, "İşsizlerin kendileri de çaba göstermeliler. Çalışma ajanslarında 453 bin boş işyeri var, eğer işsizleri buralara yönlendirebilirsek işsizlik kısa sürede yüzde 10 daha geriler" dedi. Yeşiller Partisi'nden yapılan bir açıklamada ise yeni hükümetin işsizliğe karşı mücadelede bir planı olmadığı ileri sürüldü. FDP'li politikacı Rainer Brüderle yaptığı açıklamada, "işsizlik gerçek anlamda düşmüyor. Ich AG ve mini işlerle göstermelik bir düşüş yaşanıyor. Ama bütün bunlar normal işler değil" dedi.

Fazla mesailere son! Sol Parti tarafından yapılan açıklamada ise hükümetin işsizliğe karşı mücadele etmek yerine beklemeyi tercih ettiği belirtildi. Milyonlarca işsiz arasında önemli sayıda genç insan olduğu gibi aşırı derece yaşlı insanın olduğu belirtilen açıklamada, "İşsizliğe karşı önlemler almak yerine işsizler aşağılanıyor" denildi. İşsizliğe karşı mücadelede öncelikli olarak fazla mesailerin durdurulmasının talep edildiği açıklamada ayrıca devletin kamu alanında istihdamı artırmak için yatırımlar yapması gerektiği bildirildi. Öte yandan Almanya'nın doğusunda olduğu gibi batısında da birçok bölgenin özel teşvik edilmeye muhtaç olduğu bildirilirken hükümetin geniş kapsamlı bir kamu yatırım planı hazırlaması talep edildi. Sol Parti açıklamasında, gençlere meslek eğitim olanağı sunmayan işletmelere "eğitim harcı" uygulanmasını da talep etti.

Emeklilik 67 mi olsun? Milyonlarca işsizin olduğu Almanya'da çalışma süreleri sürekli uzatılıyor. Birçok tekelde imzalanan "istihdam güvenliği sözleşmeleri" kapsamında haftalık çalışma süreleri uzatıldı. Aynı şekilde milyonlarca kamu emekçisinin çalışma sürelerini de uzatan hükümet önümüzdeki yıllarda emeklilik yaşını da kademeli olarak yukarı çekecek. SPD ve CDU/CSU arasında devam eden görüşmelerde uzun vadede emeklilik yaşını 67'e çıkarma kararı alındı. 1 milyondan fazla işsizin 50 ve üstü yaş grubunda olmasına ve bu işsizleri önemli bir bölümünün yıllardır iş bulamamalarına karşın emeklilik yaşının yükseltilmesi kararı işsizliğe karşı değil işçilere ve işsizlere karşı bir yöntem olacak.

ÖNCEKİ HABER

Tonlarca et kapıda bekliyor

SONRAKİ HABER

BAT'ın en gözde pazarı Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...