04 Kasım 2005 22:00

Bayramın çalışan yüzü

Oruç ayının bitmesinin ardından Ramazan Bayramı kutlanıyor. İstanbul'da yağışlı havalar ve yoğun trafik, bayram ziyaretlerini, tatil gezilerini engelleyemedi.

Paylaş
Oruç ayının bitmesinin ardından Ramazan Bayramı kutlanıyor. İstanbul'da yağışlı havalar ve yoğun trafik, bayram ziyaretlerini, tatil gezilerini engelleyemedi. Ancak her bayram olduğu gibi bu bayram da çalışanlar var. Sabahın altısında işbaşı yapan temizlik işçisi Rıza Şahin, "Bayram olsa ne olmasa ne, çalışan için aynı, değişmiyor" diyor. Eminönü'nde temizlik yapan Şahin, ancak bugün izin yapabilecek, akrabalarını ziyaret edebilmek için. Saraçhane Parkı'nda temizlik yapan Mustafa Durmaz da bayramda izin istediklerini ancak verilmediğini söylüyor. Bayramda çalışmanın karşılığında fazla mesai ücreti ödenmeyeceğini de belirten Durmaz, "İşim üçte bitiyor, artık ondan sonra ziyaretlere gideceğiz. Evde olmak misafirleri karşılamak, tanıdıkları ziyaret etmek isterdik, ama fakirler çalışmak zorunda" diye konuşuyor.

'Ben çalışmasam başkası çalışacak' İETT şoförü Musa Güzel, bayramda çalışmanın burukluk yarattığını ifade ediyor, ama "Ekmeğimizin peşindeyiz" diyor. İnsanların sevdiklerine, akrabalarına gidebilmeleri için çalışmak zorunda olduklarını söyleyen İDO çalışanı Ahmet Bozdağ, aksatılmayacak bir iş yaptıklarına dikkat çekerken, kendisi çalışmasa başkalarının çalışacağını belirtiyor.

'Mesleğim daha kutsal' Zabıta memuru Ferdi Yıldırım, bayramın birinci gününde nöbetçi olmamasına rağmen, evli bir arkadaşıyla yer değiştirerek, onun izin yapmasını sağlamış. Kendisi ise bayramın ikinci ve üçüncü günü izin yapacak. İtfaiye çalışanı Hayrettin Yılmaz, bayramı çocuklarıyla birlikte geçirmek istediğini, ancak mesleğinin daha kutsal olduğunu, bu nedenle burukluk yaşamadığını söylüyor. Yılmaz, "Umarım bayramda kimsenin canı yanmaz, ama biz her an bir şey olacakmış gibi bekliyoruz" diyor.




Sevenleri kavuşturuyoruz "İnsanları sevdiklerine kavuşturmak için çalıştığımız için severek yapıyoruz. Tabi yolcuların bize 'iyi bayramlar' demesi de bizi ayrıca sevindiriyor" diyen İETT şoförü Osman Taşova'nın izin günü arife gününe denk gelmiş, bayram boyunca çalışacak. Sevdiklerini duraklarda arayıp bayramlarını kutladığını belirten Taşova, akrabalarının çalıştığını bildikleri için anlayış gösterdiklerini belirtirken, "İnsan kendi evlatlarının yanında olmayı istiyor tabi, çünkü onlar da burukluk yaşıyorlar" diyor.

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten greve bayram ziyareti

SONRAKİ HABER

Rivienne işçisi yine direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...