04 Kasım 2005 22:00

Suriye sınırında bayram sevinci

Türkiye ile Suriye arasında yapılan protokol kapsamında 26 bin Suriyeli, Türkiye sınırına geçerken; 24 bin Türkiyeli de Suriye topraklarına geçti.

Paylaş
Ramazan Bayramı dolayısıyla Suriye'nin İdlip, Halep ve Lazkiye şehirlerinden Hatay'daki akrabalarıyla bayramlaşmak için gelen 22 bin Suriyeli sınırda yağmura tutuldu. Suriyeli akrabalarıyla bayramlaşmak isteyen 24 bin Türkiye'li ise Kilis'in Öncüpınar sınır kapısında 4 kilometre kuyruk oluşturdu. Türkiye ile Suriye arasında önceki yıllarda yapılan protokol kapsamında 22 bin Suriyeli, Türkiye'deki akrabalarıyla bayramlaşmak için Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı. Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki tampon bölgede, İdlip Valisi Atıf Ganem El-Neddaf ile beraberindeki heyeti karşıladı. Akrabalarına 48 saat süreyle konuk olacak Suriyeliler de araç konvoylarıyla hac konaklama tesislerine geldi. Hatay Valisi Sarı, iki ülkenin milli marşlarının çalındığı, kurbanların kesildiği karşılama töreninde yaptığı konuşmada, son yıllarda her Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerde önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, Suriyelileri Türkiye'de konuk etmekten mutlu olduklarını ifade etti. Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan bu yıl 22 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye giriş yaptığını, 6 bin kişinin de Yayladağı'ndan giriş yapacağını belirten Sarı, toplam 26 bin Suriyeli'nin yakınlarının yanında yatılı olarak 48 saat süreyle konuk olacağını kaydetti. İdlip Valisi Atıf Ganem El-Neddaf ise coşkulu kalabalığın ve insanların mutluluğunun kendisini de duygulandığını belirterek, "İki ülke arasında gelişen ilişkiler halklarımızı da mutlu ediyor" dedi. Halk oyunları ekiplerinin gösterilerde bulunduğu törenin ardından Suriyeliler Türkiye'ye geçerken, öngörülen miktarın dışında getirildiği belirlenen yaklaşık 5 ton çay, şeker, mazot ve pirinç gibi çeşitli mallarla eşyaya el konuldu.

Kilis'te uzun kuyruk Suriyeli akrabalarıyla bayramlaşmak isteyen 24 bin Türkiyeli Kilis'in Öncüpınar sınır kapısında 4 kilometre kuyruk oluşturdu. Vatandaşların kapıdan sırayla alınması izdiham oluşmasını önledi. Akrabalarını ziyaret edecek olmanın sevincini yaşayan Türkiyeli vatandaşları, yakınlarına hediye olarak halı ve battaniye götürdü. Geçişler bugün de devam edecek.


AKÇAKALE'DE İLK SINIR BAYRAMLAŞMASI Şanlıurfa Valiliği ile Rakka Valiliği arasında imzalanan protokol çerçevesinde bu yıl ilk defa Akçakale Sınırkapısı'ndan idari mektupla 48 saat süreyle sınırda bayramlaşma gerçekleşti. Sınırdan ilk geçenlerden biri olan 55 yaşındaki Xelil Mustafa Bin Öhmedi, 39 yıldır Türkiye'ye gelmediğini ve Türkiye'de bulunan akrabalarını görmeye geldiğini belirtti. Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Öhmedi, "39 yıldır dayıoğlumu görmedim. Acaba onu tanıyabilecek miyim diye düşünüyorum" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ordu'daki işkence dünya gündeminde

SONRAKİ HABER

En alttakiler nereye sığınacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...