3 Kasım 2005 22:00
TZOB'dan bütçeye tepki
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarıma verilen desteklerin artırılması gerektiği halde, 2006 bütçesinden tarıma ayrılan desteğin yüzde 2.5 olduğunu belirterek, "2006 tarım destekleme bütçesi çiftçiye mesleğini bırak demektedir" dedi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmaları nedeniyle ülkelerin yasak olmayan destekleri artırmak durumunda kalacağı uyarısında bulundu. Bu desteklerin bütçeye dayalı olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin desteklerini tüketiciden transfer ederek sağlamaya çalıştığını bildirdi. İç fiyatlarda gerileme süreci yaşanacağını dile getiren Bayraktar, bu durumda üreticilerin fiyat düşmelerinden kaynaklı kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini kaydetti.
Tarımsal destekleme bütçesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye destekleme bütçesi oluşturmadığı için ne üretimde artış gerçekleştiğini ne de çiftçinin gelirlerinin arttığını bildirdi. Gübre, mazot, kredi desteklerinin "adı var kendisi yok" gibi olduğunu dile getiren Bayraktar, başta mısır ve hububat olmak üzere çiftçilerin ürünlerini zararına sattığını aktardı.
Türkiye'nin tarıma ayırdığı kaynakla Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sağlayamayacağına dikkat çeken Bayraktar, tarım sektörü için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini belirtti.
Buna karşın 2006 bütçesinin tarıma 4 milyar YTL ödenek ayırdığını hatırlatan Bayraktar, 2006 yılında tarım destekleri için ayrılan kaynağın, bütçenin yüzde 2.5'ini, GSMH'nin ise yalnızca binde 7'sini oluşturduğunu dile getirdi.
Evrensel'i Takip Et