03 Kasım 2005 22:00

Suçlular telaşa kapıldı

Washington Post gazetesinin, 'CIA'nın Doğu Avrupa ülkelerindeki gizli cezaevi ağı' haberi, Doğu Avrupa ülkelerince yalanlandı. Zan altında kalan ABD müttefikleri, haberi 'saçma' diye niteledi. ABD yönetimi ise, haberi yalanlamadı.

Paylaş
Amerikan Washington Post gazetesinin ortaya çıkardığı, ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerindeki gizli işkencehaneler ağı haberine başta Slovakya, Macaristan, Romanya ve Polonya olmak üzere birçok Doğu Avrupa ülkesinden "yalanlama" geldi. Doğu Avrupa hükümetleri, ülke sınırları içerisinde ABD'ye ait gizli cezaevleri bulunmadığını öne sürdüler. Slovakya Adalet Bakanlığı sözcüsü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Slovakya'da bu tür cezaevleri bulunmamaktadır" dedi. Slovakya İstihbarat Servisi'nden ise, doikkat çekici bir açıklama geldi. İstihbarat Servisi sözcüsü Vladimir Simko, "Slovakya, CIA ile işbirliği yapsa bile, servisimiz bu konuda basına bilgi vermez" diye konuştu. Macaristan Gizli Servisi Başkanı Andras Toth yaptığı açıklamada, ABD'li yetkililerin kendileriyle bu konuda hiç temasa geçmediğini söyledi. Washington Post'un haberini "saçma" diye nitelendiren Toth, "Böyle bir şey olsaydı haberim olurdu. Ama yok" dedi. Bu arada, CIA'nın Doğu Avrupa ülkelerindeki "gizli cezaevleriyle" ilgili olarak Avrupa Birliği'nin soruşturma başlattığı öğrenildi.

Romanya ile Polonya yalanladı Romanya Başbakanı Calin Tariceanu, ülkesinde CIA'ye ait üs bulunmadığını söyledi. Cezaevlerinin varlığını yalanlayan Tariceanu, "Romanya'da, CIA üssü yoktur" diye konuştu. Polonya Savunma Bakanlığı sözcüsü Leszek Laszczak ise, "Polonya topraklarında, CIA ile bağlantılı gizli ve terörizm suçlularının tutulduğu hiçbir askeri üs yok. Bu konu için, ne ABD hükümeti ne ABD'li hiçbir kurum hükümetimize başvurmamış ve hiçbir anlaşmamız bulunmuyor" dedi. Washington Post gazetesi, Amerikan Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), El Kaide örgütünden bazı şüphelileri Doğu Avrupa'daki gizli merkezlerde tuttuğunu ve sorguladığını yazmıştı. Gazete, bu programa dahil Doğu Avrupa ülkelerinin isimlerini, "misillemelere karşı hedef olabilecekleri" gerekçesiyle yayımlamayarak, tüm Doğu Avrupa ülkelerini zan altında bırakmıştı.

Kaçırılıp hapsediliyorlar ABD'li insan hakları kuruluşları ise, CIA'in Doğu Avrupa ülkelerinde, "gizli cezaevi ağı" olduğunda ısrarlı. CIA'nın özellikle Polonya ve Romanya'da "etkili faaliyet yürüttüğünü" belirten insan hakları grupları, CIA'nın Irak ve Afganistan'dan kaçırdığı kişileri bu iki ülkeye götürdüğü konusunda ciddi kanıtların olduğunu ifade ettiler. İnsan Hakları İzleme Örgütü sözcüsü Tom Malinowski, "CIA, Irak ve Afganistan'dan aldığı kişileri uçaklarla Romanya ve Polonya'ya gönderiyor. Bu iki ülkede, CIA'nın gizli cezaevleri olduğuna dair kesin kanıtlar var" dedi.

ABD yalanlamadı ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley de, Doğu Avrupa'daki gizli işkencehanelerle ilgili bir açıklama yaptı. Cezaevlerinin varlığını yalanlamayan Hadley, "Gizli cezaevleri olsa bile, buralarda işkenceye hoşgörü gösterileceği anlamı çıkmaz" dedi. Doğu Avrupa'daki gizli cezaevlerinin varlığını üstü kapalı bir biçimde doğrulayan Hadley, "Başkan Bush'un, gizli cezaevlerinde olsa bile terör şüphelileri dahil tüm tutuklulara, işkence uygulanmasını yasaklayan bir talimatı var" ifadesini kullandı. Açıklamada, ABD'nin, hiçbir cezaevinde işkence yapmadığını öne süren Hadley, Washington yönetiminin faaliyetlerinin "yasalar ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde" olduğunu ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Sosyete pazarlarına çözüm aranıyor

SONRAKİ HABER

Saldırı ihtimali masada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...