02 Kasım 2005 22:00

Paris banliyöleri saatli bomba gibi

Fransa'nın başkenti Paris'te yoksul ve göçmen gençlerin devlet baskısına karşı isyanı sürüyor. İsyanın patlak vermesinin altıncı gecesi olan önceki gece, bir dizi yoksul mahallede gençler sokaklara döküldü.

Paylaş
Fransa'nın başkenti Paris'te yoksul ve göçmen gençlerin devlet baskısına karşı isyanı sürüyor. İsyanın patlak vermesinin altıncı gecesi olan önceki gece, bir dizi yoksul mahallede gençler sokaklara döküldü. Aulnay-sous-Bois semtinde çok sayıda genç otomobilleri yaktı ve toplum polisine taş attı. Polis, gençlere plastik mermilerle karşılık verdi. Polis, salıyı çarşambaya bağlayan gece beş ayrı banliyöde toplam 62 otomobilin yakıldığını açıkladı. Olaylarla ilgili 34 kişi gözaltına alındı. İsyanın sıçradığı mahalleler Val-d'Oise, Seine-et-Marne, Hauts-de-Seine, Yvelines ve Bondy olarak sıralandı. Önceki gece toplam gözaltı sayısı 13'ü buldu. İsyanın ilk patlak verdiği Clichy-sous-Bois ise, ağır polis yığınağı altında tedirgin bir gece geçirdi.

İki gencin ölümü Bir hafta önce, bu semtte polis tarafından kovalanan iki genç elektrik trafosuna saklanmak isterken can vermiş, Urfalı Muhittin Altun isimli Kürt göçmenin de aralarında bulunduğu bazı gençler yaralanmıştı. Altun'un vücudunda elektrik akımı sonucu ağır yanıklar meydana geldiği ve tedavisinin devam ettiği bildiriliyor. Bu olayın ardından polisi protesto eden gençler sokaklara dökülmüş, polisle çatışmış ve otomobilleri ateşe vermişlerdi. Altı gün boyunca yakılan otomobil sayısı 200'ü buldu. 17 yaşındaki Ziyad ve 15 yaşındaki Banu'nun öldüğü noktaya halk sürekli çiçek bırakıyor. Muhalefetteki Sosyalist ve Komünist Parti temsilcileri, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin açıklamalarının, göçmenleri tahrik ettiğini belirttiler. Sosyalist Parti'den yapılan açıklamada, "Bir içişleri bakanı, hassas topluluklar hakkında 'ayaktakımı' gibi aşağılayıcı ifadeler kullandığında, bütün bir ülkenin imajı zedeleniyor" denildi. Muhalefet yetkilileri, sosyal ve entegrasyondan sorumlu dernek ve örgütlerin fonlarına yapılan kısıtlamaları da eleştirdi.

ÖNCEKİ HABER

'Yasaları halka anlatmalıyız'

SONRAKİ HABER

Arap Birliği'ne çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...