01 Kasım 2005 22:00

TEKEL işçisi oyunu bozacak

TEKEL işçileri, genel müdürlüğün tek vardiya genelgesine karşı işyerlerine kapanarak eski vardiya sisteminde çalışmaya devam etti. AKP'ye tepki gösteren TEKEL işçileri, karar geri alınmazsa bayramı işyerlerinde geçireceklerini bildirdiler.

Paylaş
TEKEL Genel Müdürlüğü'nün Malatya, Bitlis ve Adana Sigara fabrikalarında 1 Kasım'dan itibaren tek vardiyalı çalışma sistemine geçmek istemesi işçilerin direnişiyle karşılaştı. Tek Gıda-İş Sendikası'nın kararıyla önceki gün işyerlerini terk etmeyen işçiler, iki vardiyalı sistemde çalışmaya devam etti. Karar geri alınmazsa, işçiler bayramı eylem çadırlarında geçirecek. TEKEL Genel Müdürlüğü'nün 12.10.2005 tarihli kararına tepki gösteren işçiler, bunun sigara fabrikalarının kapatılması anlamına geldiğini belirterek, işlerine ve işyerlerine sahip çıkacaklarını söylediler.

Yeni bir mücadele kavşağı Fabrika içerisinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık, "Bu fabrikalar kimsenin babasının malı değildir. Bu fabrikaların sahipleri buralarda çalışan işçilerdir" dedi. TEKEL işçisinin yeni bir mücadele kavşağında olduğunu dile getiren Diliçıkık, "Bu karar ve uygulama tarafımızdan, TEKEL'i kapatma yolundaki sürecin bir ön adımı olarak telakki edilmektedir. İşçiler, artık görmekten bıktığımız bu oyunun parçası olmayacaktır" diye konuştu. Fabrikanın tek vardiya düzenine geçerek küçülmeye ve yok olmaya gitmesini kabul etmediklerini aktaran Diliçıkık, işçilerin TEKEL'i yabancıların çıkarlarına kurban etmemeye kararlı olduğunu söyledi. "Yılgınlık yok direniş var", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "İş ekmek yoksa barışta yok" sloganlarını atan işçiler, sabaha kadar işyerini terk etmediler. Fabrikada bekleyen işçilere, Emeğin Partisi (EMEP) ile Eğitim Sen yönetici ve üyeleri destek verdi.

Şeker yerine AKP zulmü Fabrika bahçesine çadır kuran TEKEL işçilerinden Edibe Polat, kararlılıklarını dile getirirken, "AKP dini kullanarak siyaset yapıyor, ama bayram öncesi ramazan ayında işçiye yaptığına bakın. Bu onların gerçek yüzünü gösteriyor. İşçiye bayram şekeri yerine verdiği zulme bakın" diye konuştu. AKP'nin uygulamalarının insanları adım adım sosyal patlamaya götürdüğünü düşünen Polat, mücadelelerine tek yumruk olarak devam edeceklerini belirtti. "AKP, TEKEL işçisine bayram hediyesini erken verdi" diyen TEKEL işçisi Mehmet Çuhadar da her bayram öncesi, iktidarın buna benzer haberlerle bayramlarını zehir ettiğini ifade etti. Amacın TEKEL'i önce küçültüp sonra kapatarak sigara pazarını tamamen yabancı sigara şirketlerine bırakmak olduğunu söyleyen Çuhadar, kazanılmış tüm haklarının elden gideceğini söyledi. Emin Okyay ise TEKEL'in yabancı sigara tekelleri ile yarışır pozisyona gelmesi için teknolojik yenilenmeye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Biz işçiler, TEKEL'i yabancı tekellerle yarışır duruma getirebiliriz. Ama acı olan bizi yönetenler TEKEL'in değil, yabancı sigara tekellerinin safında yer alıyor" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gül'ün haberi yok

SONRAKİ HABER

EMEP'ten ME-KA işçisine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...