01 Kasım 2005 22:00

Raporlar başbakanı yalanladı

'Sosyal güvenlik' tasarısına karşı tepkileri yumuşatmak ve tarafların desteğini almak amacıyla ESK'yı toplayan Başbakan Erdoğan, sosyal tarafların görüş, öneri ve eleştirilerini tasarıya yansıttıklarını savunurken, Türk-İş, DİSK, TZOB ve TİSK'in raporları başbakanı yalanladı.

Paylaş
Hükümet, Meclis Plan ve Bütçe Komiyonu'nda bekletilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı ve diğer "sosyal güvenliğe" ilişkin taslak ve tasarılara karşı tepkileri yumuşatmak, destek almak amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konsey'i (ESK) topladı. Toplantıda Başbakan Erdoğan, tüm tasarı ve taslaklarda tarafların görüş, öneri ve eleştirilerini alıp, değerlendirdiklerini savunurken, toplantıya sunulan raporlar başbakanı yalanladı. İşveren örgütleri dahil tüm kesimler tasarıya ağır eleştiriler yönelttiler. ESK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık'ta toplandı. Sadece TRT ve AA'nın görüntü ve açılış konuşmasını almasına izin verilen toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, "uzlaşma ve işbirliği sağlamak, ortak görüş sağlanmasına uygun ortam yaratmak" amacıyla topladıkları ESK'nın gündeminde "sosyal güvenlik reformu"nun bulunduğunu söyledi. Beş farklı sigorta rejimi olduğundan, dağınık yapıdan ve sosyal güvenlik sisteminde gelirlerin giderleri karşılamadığından şikayet eden Erdoğan, "Aktüeryal dengelerin bozulması nedeniyle, bütçeden her yıl büyük miktarda transferler yapılıyor" dedi. Sosyal güvenliğe bütçeden transferin GSMH'ya oranının yüzde 4.5 olduğunu ve finansman açısından sürdürülemez yapı olduğundan, açıkların giderek büyüdüğünden, önlem alınmadığı takdirde gelecek yılların ipotek altına alınacağını ileri süren Erdoğan, yapacakları reformla gelecek 15 yılda bütçeden transferin yüzde 1'ler düzeyinde olacağını savundu. Nüfusun giderek yaşlanacağını da belirten ve bugün önlem alınmazsa, 25-30 yıl sonra bugünkünden daha ağır faturası olacağını ileri süren Erdoğan, "bunun faturasını gelecek nesillere, çocuklarına bir baba olarak ödetmeyi asla istemediğini" söyledi. Sosyal güvenlik alanına kapsamlı bir çözüm getireceklerini ileri süren ve her aşamada sosyal tarafların, kamuoyunun ve basının her türlü öneri, eleştiri ve katkısına açık olduklarını, bunları tasarı ve taslaklara yansıttıklarını iddia eden Erdoğan, "azim, kararlılık ve cesaretle" bu işi çözeceklerini söyledi. Sosyal güvenlik reformunun iki ayağı olan emeklilik ile GSS Tasarısı'nın Meclis'te olduğunu, sosyal yardım ile primsiz ödemeler taslağını ise taraflara gönderdiklerini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kritik eşiği aştıkları AB sürecinde ciddi adımlar atmak zamanı geldiğini geldiğini söyledi. Toplantıya sunulan Türk-İş, DİSK, TZOB ve TİSK rapor ve görüşlerinde ise "görüş ve önerilerin alınıp tasarıya yansıtıldığını" savunan başbakan'ı yalanlar nitelikte ağır eleştirilere yer verildi.

Başbakan 'yasanın özünü değiştiremeyiz' ESK'nın dört saatlik toplantısında görüşlerini dile getiren örgüt temsilcileri, tasarıya yönelik eleştirilerini dile getirip, taleplerini ilettiler. Özellikle EP'nun 29 maddede uzlaştığı değişiklik önerisi de Başbakan Erdoğan'a iletildi. Konuşmaları not alarak dinleyen Başbakan Erdoğan, EP'nun önerilerinden 8 maddede, yasanın özünü değiştireceği gerekçesiyle kesinlikle değişiklik yapamayacaklarını söyledi. Kabul edebilecekleri maddeler de olduğunu belirten Erdoğan, diğer maddelere ilişkin de komisyonda uzlaşı aranabileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan 8 maddenin hangileri olduğunu ise açıklamadı. Toplantı sonunda açıklama yapan Başbakan Yardımıcısı Abdüllatif Şener, toplantının oldukça yararlı geçtiğini, konuların büyük kısmında bir uzlaşı olduğunu söyledi. Toplantıya katılan tüm tarafların sosyal güvenlik alanında reform yapılması gerektiği konusunda tam bir görüş birliği olduğunu belirten Şener, reform tasarıları konusunda toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alınmasını sağlamak amacıyla kısa zaman içerisinde başka bir toplantı yapılacağını ve ESK'de olmayan sosyal tarafların da görüşlerinin alınacağını ifade etti. Uzlaşılamayan konularda ise bir çalışma grubu oluşturacağını belirten Şener, uzlaşılamayan maddelerin neler olduğunu yönündeki soruya yanıt vermedi. EP'nun 29 maddelik önerilerinin hatırlatılması ve hangilerinin kabul edilemeyeceğinin, yasanın özünü değiştirdiğinin sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Şener, önerileri baştan kabul ya da reddetmenin yanlış olduğunu, komisyonun çalışacağını söyledi. Şu aşamada, kabul edilebilir ya da edilemez diye bakmadıklarını savunan Şener, halen Meclis'te olan tasarının bütçenin ardından, Aralık ayının ikinci haftasında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

BM heyetinden Guantanamo davetine şartlı kabul

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın maaşı
   7 bin 690 YTL olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...