31 Ekim 2005 22:00

Günümüz aydınına örnek olmalı

Şair ve Romancı Rıfat Ilgaz önceki gün Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde Çınar Yayınları ve 'Aydınlanmacı-Hümanist Felsefe, Sanat ve Bilim Girişimi' tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Paylaş
Şair ve Romancı Rıfat Ilgaz önceki gün Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde Çınar Yayınları ve 'Aydınlanmacı-Hümanist Felsefe, Sanat ve Bilim Girişimi' tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı. "Toplumsalcı Türk Yazını ve Şiirinde Rıfat Ilgaz Gerçeği" başlığıyla yapılan etkinliğe Öner Yağcı, Mehmet Saydur, Müslim Çelik, Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz ve Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar katıldı. Ali Ekber Ataş'ın sunduğu Öykücü Zeynep Aliye ve Şair Hasan Taş'ın yanı sıra ilköğretim öğrenceleri de Rıfat Ilgaz'dan şiirler okudular.

Onlar çok mücadele ettiler Etkinlikte konuşan Öner Yağcı, Rıfat Ilgaz ve 1940 kuşağı için acılı kuşak tanımlamasını yetersiz bulduğunu belirterek, "Onlar çok mücadele ettiler ve çok acı çektiler" dedi. Onların Cumhuriyet'in eğitimli ilk aydınları arasında yer aldıklarının altını çizen Yağcı, fedailer mangası tanımlamasını hatırlatarak "Emperyalizme karşı ilk mücadeleyi veren onlardı" dedi. Bir yazarın yalnız kitapları, makaleleri ve yazılarıyla aydın olamayacağını söyleyen Yağcı"Ilgaz sadece yazarlığı ile değil, nasıl bir aydın olunması gerektiğini mücadelesiyle gösterdiği için bugünkü kuşaklara örnek oluyor" dedi.

Örnek alınmalı Araştırmacı Mehmet Saydur ise Rıfat Ilgaz'ın yaşamını anlatarak Kurtuluş Savaşı'ndan 1990'lara uzanan şairin hayatının nasıl bir kavga ile geçtiğini aktardı. Ilgaz'ın basit, sıradan insanların, halkın dostu olduğunu söyleyen Saydur, "Otelciler, kahveciler, boyacılar, işçiler onun arkadaşıydı. Hastalığında bile bu kümeden ayrılmadı. Oysa günümüzdeki aydınlar halkı unutuyorlar. Onlar Rıfat Ilgaz'ı örnek almalı" dedi. Şair Müslim Çelik'te Rıfat Ilgaz'ın şiiri üzerinde durdu. Çelik "Ilgaz sıradan insanı şiire konu ederken şiirin çıtasını da yükseltmiştir" dedi. Bugün sanatın her alanına liberalizmin bulaştığını belirten Çelik, Rıfat Ilgaz ve kuşağı için "Onlar halkın yararına sanatı kitlelere ulaştırmak için çalıştı, bugün tek kutuplu bir anlayış hakimdir" dedi. Ilgaz'ı konu edinen bir de belgeselin gösterildiği etkinliğin sonunda Nevzat Karakış'da bir müzik dinletisi sundu.

ÖNCEKİ HABER

Değirmendereliler
   bu filmi göremeyecek

SONRAKİ HABER

Merkel görüşmeyi reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...