30 Ekim 2005 22:00

Parmak izi ortada kaldı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başlattığı parmak izi uygulamasına ilişkin sendikaların yargıya yaptığı başvurular reddedildi.

Paylaş
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başlattığı parmak izi uygulamasına ilişkin sendikaların yargıya yaptığı başvurular reddedildi. Gökçek ise belediye emekçilerini, "işten kaytarmakla" suçlamaya devam ediyor. Melih Gökçek, "parmak izi ile personel devam izlenimi" uygulamasını 15 Eylül'de başlatmış, uygulama için belediye emekçilerinin parmak izleri alınmıştı. Ancak kısa sürede parmak izlerini okuyan cihazlarda sorunlar çıkınca, 461 milyar 400 milyona mal olan uygulama başlatılamadı. İhaleyi alan Doucart isimli firmayla da hiçbir güvenlik anlaşması yapılmamıştı. Parmak izlerinin toplanmasının güvenliklerini tehdit ettiğine dikkat çeken belediye emekçilerinin sendikaları ise uygulamayı yargıya götürdü. Tüm Bel-Sen Ankara 1 No'lu Şubesi, Gökçek hakkında "görevini kötüye kullanmaktan" Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunu inceleyen Başsavcılık, Tüm Bel-Sen'in şikayetini "parmak izlerinin toplanması ve kayda geçirilmesinin idari işlem niteliğinde olduğu, ceza hukuku alanında değerlendirilemeyeceği ve bu işlemin idari yargı makamlarının denetiminde olduğu" gerekçesiyle reddetti.

Yargıdan ret Kamu-Sen'e bağlı Türk Yerel Hizmet-Sen de işlemin iptali için Ankara 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davanın incelenmeksizin reddine hükmeden Mahkeme'nin gerekçesi ise, "işlemin davacı sendikanın üyeleri ve diğer kurum personelinin hukuki durumunda değişiklik yapan idari davaya konu olabilecek kesin ve yürütülebilir bir işlem niteliği taşımadığı" oldu. Uygulamayı savunan Gökçek "Bu işleme karşı çıkanlar ya çalışmaktan kaçanlar, ya da geçmişten gelen bazı suçları olan kimseler olabilir" iddiasını sürdürdü. Gökçek, "Nitekim bazı kimseler kötü niyetlerini göstererek bu elektronik aletlere zarar verdiler. Bunları tespit ettiğimiz anda haklarında işlem yapılarak işlerine son verilecektir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Hatırımızı bile sormadılar'

SONRAKİ HABER

Sokak ticareti büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...