29 Ekim 2005 21:00

İstanbul cam işçileri
   sözleşmeye hazırlanıyor

Kristal-İş Sendikası İstanbul Şubesi, İstanbul Cam Sanayi'nde toplusözleşme görüşmelerine başlarken, Şişecam'da kasım ayı sonuna doğru başlayacak görüşmeler için şubelerin taslak çalışmaları sürüyor.

Paylaş
Kristal-İş Sendikası İstanbul Şubesi, İstanbul Cam Sanayi'nde toplusözleşme görüşmelerine başlarken, Şişecam'da kasım ayı sonuna doğru başlayacak görüşmeler için şubelerin taslak çalışmaları sürüyor. İstanbul Cam'da henüz bir oturum yapan taraflar, taleplerini karşılıklı olarak dile getirdiler. İki ay kapalı kalan İstanbul Cam'da işçiler 42 gün ücretli, 18 gün ücretsiz izin kullandılar. Toplam 125 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde patron, ücretlerin Avro üzerinde verilmesini önenirken, Kristal-İş Avro'nun Türkiye'de sabit kalacağının garantisi olmadığı için net bir ücret talep ediyor.

Sosyal haklar önemli Şişecam'daki sözleşme ülke genelinde 5 bin, İstanbul'da ise 600 işçiye ilgilendiriyor. Şişecam'da her şubenin önce kendi taslağını hazırladığını, daha sonra bu taslakların ortaklaştırıldığını belirten Kristal-İş İstanbul Şube Başkanı Mürsel Kılıç, esnek çalışma, telafi çalışması, taşeronlaştırma gibi uygulamalara karşı, idari ve sosyal haklar konusunda geri adım atmayan bir taslak hazırladıklarını ifade etti. Kılıç, "Elbette ücret de önemlidir bizim için ama insan onuruna yakışır bir çalışma sistemi de en az onun kadar önemlidir. İdari maddeler bu nedenle hayatidir. Sıkıntılı bir dönemden geçtik. Greve çıktık, ertelendi. İdari maddeler ve sosyal haklar konusunda sorun çıkacağını sanmıyoruz" diye konuştu.

'Enflasyona imza atamayız' Şişecam patronunun enflasyon oranında bir ücret artışı önereceğini tahmin ettiklerini belirten Kılıç, "Türkiye'de enflasyon düşük açıklanıyor. Bakıyorsun insanların alım gücüne, düşmüş. Biz enflasyona imza atmayız. Sabit bir ücret zammı olmasını istiyoruz. Türk-İş'in açıkladığı bir rakam var. Bunu talep edeceğiz" dedi. Şişecam patronunun yeni iş yasasındaki çalışma sistemini de dayatacağını tahmin ettiklerini ifade eden Kılıç, bunu kabul etmelerinin söz konusu bile olmayacağını kaydetti. Kılıç, "Bizim bir avantajımız var, cam işçisi sözleşmede neler yapacağını iyi biliyor. Kendi içinde bir tartışma olsa da işverene karşı tek yumruk olabilmeyi becerebiliriz. Eğer hükümet önümüze engel koymazsa, biz bu sözleşmeden de bütünlük içinde çıkarız" dedi.


Eskişehir'de 4 yıldır zam verilmiyor Eskişehir Paşabahçe fabrikasında Kristal-İş ile Çimse-İş arasında yetki tartışmasının devam ettiğini belirten Mürsel Kılıç, şunları söyledi: "Sendikalar önemli değil eğer işçilerin haklarını savunuyorsa, hangi sendikanın olduğunun önemi yok. Ama Türkiye'de böyle bir durum yok. Sendikacıların kendisini düşündüğü bir ülkede yaşıyoruz. Sonuçta 4 yıldır Eskişehir'de sözleşme imzalanmıyor. Dört yıldır zamsız çalışıyorlar. Patron 'gidin yetkinizi alın gelin' diyor." Bu kavganın işçiye zarar verdiğini söyleyen Kılıç, "Ortaya bir sandık koyalım, işçi kimi tercih ederse o sendika devam etsin. Diğeri sendika çeksin gitsin. Türk-İş'in bunu söylemesi lazım. Yetki süreci karşılıklı itirazlarla devam ediyor. İşverenin amacı işçiyi parçalamak, bölmek. Bunu Çimse-İş'e anlatamıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Demokratikleşme için
   örgütlü mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Eğitimcilerden kampanyaya destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...