29 Ekim 2005 21:00

Hür-Türk'te rant kavgası

Hürriyet gazetesinin Avrupa baskısında manşetten verdiği "Hür-Türk'te PKK tezleri" başlıklı haberin arkasından, büyük bir rant kavgası çıktı. Demirel'in kurulşuna öncülük ettiği Hür-Türk'e yıllardır Alman ve Türk dışişlerinden paralar aktarılıyor. Sorunun da yönetimdeki bu hesaplaşmadan kaynaklandığı belirtildi.

Paylaş
Almanya'da faaliyet gösteren ve Süleyman Demirel'in Adalet Partisi Genel Başkanı olduğu dönemde kurulan Hürriyetçi Türk Alman Dostluk Cemiyeti'nde (Hür-Türk) büyük bir rant kavgası yaşanıyor. Dernekteki hesaplaşma, Hürriyet gazetesinin Avrupa baskısında dernekte görevlendirilen Fatma İncesu'nun 2002'de yayınlanan Kürt kadınları üzerine kitabını, "Hür-Türk'te PKK tezleri" manşetiyle haber yapmasıyla ortaya çıktı. Hürriyet'in haberi çarpıttığı ve asıl nedenin para olduğu anlaşıldı. Hürriyet gazetesinin haberinde 2003 yılında "Kürt toplumunda kadınların yeri" başlığıyla okul bitirme tezi hazırlayan Fadime İncesu'nun yazdıklarının "PKK propagandası" olduğu ileri sürülmüştü. Tez daha sonra okulun ısrarı üzerine kitap halinde yayınlandı. 2002'de yayınlanan kitap şimdi Hürriyet tarafından Hür-Türk içindeki çatışmada kullanılıyor ve Kürt düşmanlığı üzerinden bir hesaplaşma yaşanıyor. Uzun yıllar AP, DYP gibi partilerin Avrupa'daki kolu olarak çalışan Hür-Türk'te muhafazakar ve milliyetçi kesimler örgütleniyor. Alman tarafında ise daha çok Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) üyeleri bulunuyor. Bugüne kadar tanınmış birçok CDU'lu politikacı Hür-Türk'e üye oldu, başkanlığını yaptı.

Hesaplaşma nasıl başladı? Hür-Türk, özelikle de CDU'nun iktidarda olduğu yıllarda devlet kasasından yüzbinlerce Mark para aldı. Dışişleri Bakanlığı bütçesinden nemalanan Hür-Türk'te uzun yıllar şimdiki başkan yardımcısı Hasan Tekin maaşlı görevli olarak çalıştı. Tekin aynı zamanda Türkiye gazetesi ve İhlas Haber Ajansı'nın da temsilciliğini yapıyor. Hür-Türk'ün Dışişleri Bakanlığı'ndan en son aldığı para ise 100 bin Avro civarında. Yapılan seçimlerde başkanlığa seçilen CDU'lu Rolf Reinemann, Hür-Türk'ün genel merkezini Hannover'e taşıdı ve Tekin'i görevinden aldı. Tekin ayrıca yönetim kurulu üyeliğinden de atıldı. Reinemann, göreve geldikten hemen sonra Fatma İncesu'yu da "yeni görevli" olarak diğer yönetim kurulu üyelerine tanıttı. Ancak, yeni merkezin kiralanması ve iç çatışmalardan ötürü İncesu işe başlatılmadı. Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Hasan Tekin, bu iddiaların tam tersini dile getirdi. Yönetim kurulu üyelerinin bir araya gelerek Reinemann'ı görevden düşürdüğünü ileri süren Tekin, İncesu'nun Kürtlüğüne itiraz etmediklerini, ancak kaleme aldığı kitabı kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. Tekin, "Kendisine bir yazı yazarak birlikte çalışamayacağımızı söyledim" dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan uzun yıllar para aldıklarını doğrulayan Tekin, miktar konusunda ise bir açıklamada bulunamayacağını söyledi. Tekin, üzerinde bunca tartışma yürütülen İncesu'nun kitabını ise hiç okumadığını itiraf etti.

Hürriyet'e tepki Hür-Türk Başkanı Rolf Reinemann ise, konuyla ilgili haber yapmak isteyen Hürriyet gazetesini önce sözlü sonra da yazılı uyardığını bildirdi. Reinemann şunları söyledi: "Beni aradıklarında Bayan İncesu'nun hazırladığı okul bitirme çalışmasını okumalarını önerdim. Bu çalışmanın bilimsel olduğu ve öğretim üyeleri tarafından pekiyi ile değerlendirildiğini biliyorum. İncesu'nun öğretmenleri bir propaganda metnine nasıl pekiyi verebilirler. Kendilerini önce bitirme çalışmasını okumalarını ve öğretim görevlilerine sormalarını istedim. Ancak bunu yapmadılar. Hürriyet'in bu yayınının arkasında Hür-Türk'ten bazı kişiler var. Örgüt içerisindeki uyumsuzluktan ötürü bu yayın yapıldı. Bayan İncesu'nun PKK taraftarı olduğu kesinlikle doğru değil. Kürt olduğunu ise yönetimde herkes biliyordu. Ama şimdi, Kürt olduğu için PKK taraftarı yapılıyor. Hürriyet'in yazısını çevirdikten sonra tam olarak inceleyeceğim. Gerektiğinde hukuksal yollara başvuracağım."


KİMLER ÜYE? Hür-Türk'ün halen yaklaşık 16.000 üyesi var. Derneğin şeref üyelerinden bazıları şunlar: Süleyman Demirel... Tansu Çiller... Nahit Menteşe... Ayvaz Gökdemir... Onur Öymen... Erdal İnönü... Hüsamettin Cindoruk... İsmet Sezgin... Enver Ören... Christoph Daum...


İNCESU: KURBAN SEÇİLDİM Hürriyet tarafından "PKK hayranı" olarak sunulan ve Hür-Türk içindeki çatışmada kurban olarak seçilen Fatma İncesu, Hannover Üniversitesi'nde Siyasal ve Hukuk Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İncesu tezi ve Hür-Türk ile ilişkisi konusunda şunları söyledi: "Okul bitirme tezimin konusu 'Kürt toplumunda kadınların yeri' olarak belirlendi. Çalışmayı yaparken birçok kaynaktan yararlandım. Yazarken, Kürt kadınlarının zamanla değiştiğini yazdım. Bu çerçevede, taşrada kalan kadınların aile baskısı vs. nedenlerden ötürü PKK'ye katıldığını, orada da değiştiğini yazdım. Mücadele içerisinde değişen kadınları ele aldım. Objektif bir süreci ele alırken, tabii ki PKK'nin kadınlar konusunda çıkardığı yayınlara da yer verdim. Ben bilimsel olarak durumu ortaya koymak durumundaydım. Cumartesi Anneleri'ne de yer verdim. Hür-Türk ile ilk olarak geçen sene ilişkiye geçtim. Bay Reinemann başkanlığa seçildikten sonra, birlikte çalışma teklifi aldım. Önce tereddüt ettim. Derneğin adı da hoşuma gitmedi. Sonra adı değişti. Benim tez çalışmam 2003'te bitti, ben de 2005'te Hür-Türk ile ilişkiye geçtim. İlk görüşmede bu kitabı yazdığımı söyledim. Şimdi ise, iç çatışmada beni kurban olarak kullanıyorlar. Herkes Kürt olduğumu da biliyordu. Reinemann'ı görevden almak isteyenler benim Kürtlüğümü kullanmaya başladılar. Beni kurban olarak seçtiler. Ben tezi 2002'de yazmaya başladım, 2005'in başından beri ise Hür-Türk için tercümeler yapıyorum. Bunun için de tezi Hür-Türk parası ile hazırladığım kesinlikle yalandır. Şu anda ne yapacağımı ise doğrusu bilmiyorum. Bilimsel bir tezi bu hale getiren gazeteci arkadaşı çok ayıplıyorum. Haber öncesinde benimle görüştü, ancak söylediklerimden bir tek kelime bile yazmadı."

ÖNCEKİ HABER

Yazı-Tura, Strasbourg'da gösterilecek

SONRAKİ HABER

Talat, BM'den aktif rol
    üstlenmesini isteyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa