29 Ekim 2005 21:00

Cumhuriyet Bayramı kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye genelinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Ankara'da Cumhurbaşkanı Sezer'in davetine, AKP'li milletvekillerinin türban sorunu nedeniyle ilgi göstermedikleri görülürken, rektörler ve YÖK Başkanı Teziç kutlamada hazır bulundu.s

Paylaş
Cumhuriyet Bayramı Türkiye genelinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Ankara'daki ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşu'nun 82. yıldönümü dolayısıyla TBMM'de tebrikleri kabul etti. Askeri törenle karşılanan Sezer, ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti. Törene, siyasi parti temsilcileri, askeri ve mülki erkanın yanısıra, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve Ankara'da bulunan üniversitelerin rektörleri de katıldı. Başörtüsü krizi nedeniyle eşsiz davet alan AKP milletvekillerinin Sezer'in davetine ilgi göstermemesi ise törenin dikkat çeken bir diğer unsuru oldu.

Asker yaşamını yitirdi Konya'da düzenlenen 29 Ekim törenlerinde, bir er yaşamını yitirdi. Törende görevli olduğu sırada bayılarak hastaneye kaldırılan sara hastası asker Zeki Bargın (21) hayatını kaybetti. Van'da da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için düzenlenen 2 bin metre koşu yarışmasına katılan kızlar bitiş çizgisinde baygınlık geçirdi. Öğretmenleri tarafından arabalara götürülen öğrenciler, hem ağladı hem de öğretmenlerine seslenerek, "Ben önce geldim, ismimi yazın" diye seslendi.

Çocuk yuvası konuşuldu Malatya'daki kutlamalara ise 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda meydana gelen olaylar damgasını vurdu. Hafif şiddette yağış altında kutlanan törenlere katılan protokolün ana konusu yuvadaki şiddet olayları oldu. Törenlere katılmak üzere protokolde kendilerine ayrılan yerleri alan daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yuvadaki olaylar hakkında konuştular. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ise her yıl kendisine uzatılan mikrofonlara açıklamalar yaparken bu yıl açıklama yapmadan kaçındı. Protokol subayı basın mensuplarını yuva hakkında soru sormamaları konusunda uyardı.

Yağmur altında İstanbul'da ise Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi. Törene katılan Vali Muammer Güler, "İstanbul sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan büyük gelişmeler gösteriyor" iddasında bulundu. Tören, askerli birliklerin ve öğrencilerin geçişleri ile sona erdi. Tören sırasında aniden bastıran yağmur nedeni ile katılımcıların alanı erken terk ettiği görüldü. Taksim'de ise SHP İstanbul İl Örgütü, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın da katıldığı Cumhuriyet yürüyüşü gerçekleştirdi. Yağmur altında Tünel'den Taksim meydanına "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı ve 10. yıl marşı ile yürüyen SHP'liler adına Murat Karayalçın, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 29 Ekim bütün illerde törenlerle kutlanırken, bazı illerde olumsuz hava şartları dolayısıyla etkinlikler kapalı spor salonlarında gerçekleştirildi.


Cumhuriyet yurtseverlik ve kardeşlik fikriyle kutlanmalı EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, kutlamalara egemen olan anlayışı eleştirdi. "82 yıllık Cumhuriyet'in geldiği tabloya bakıldığında ne görülmektedir?" sorusunu yönelten EMEP Genel Başkanı Tüzel, mevcut durumu şöyle özetledi:
  • Bir Cumhuriyet ki; bakım ve yetiştirme yurtlarında kimsesiz çocuklara vicdanları sızlatacak şiddetin uygulandığı, binlercesinin ise böyle bir 'yuvadan' dahi mahrum sokaklarda yaşadığı bir ülke.
  • Bir Cumhuriyet ki; eğitimli binlerce genci, çalışabilir büyük bir genç nüfusu olmasına rağmen işsizlikten, yoksulluktan kırılan, aç ve yardıma muhtaç insanlarla dolu bir ülke.
  • Bir Cumhuriyet ki; binlerce yurttaşı düşüncelerinden, ezilmişliğinden, suça itilmişliğinden dolayı cezaevlerinde çürütülüyor; böyle bir geleceğe aday binlercesi de ülkeyi yönetenlerce iç tehdit unsuru olarak görülüyor.
  • Bir Cumhuriyet ki; bilim merkezleri olması gereken üniversiteler gerici fikirlerle kuşatılmış, iktidar kavgalarıyla özerkliği yitirilmiş; vatandaşların inançları istismara ve ayrımcılığa tabi tutulmuş olsun.
  • Bağımsızlık savaşı üzerine kurulmuş bir Cumhuriyet ki; topraklarında nükleer silah barındırdığı iddia edilen ABD üsleri olan, bütçesi IMF'nin onayından geçen, her gün büyük br işletmesi pazarlanan, tarım ürünleri sınırlanan, doğası ve insanı yabancı tekellerce siyanürle zehirlenen bir ülke.

    Demokratik halk iktidarı Ortak bir yaşamı kazanmak ve kardeşliği paylaşmak üzere savaşmış, kız alıp vermiş, kültürleri birbirine geçmiş ülkemiz insanının; Kürtler, anadil hakkı, eşit muamele, siyasal özgürlükler ve demokrasi istiyor diye birbirine karşı kışkırtıldığını vurgulayan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, "Ortada bir yanlışlık, bir hak edilmemişlik var. Böyle bir Cumhuriyet gerçek bir halk iradesi olamaz. Bağımsızlığı, barışı, topraklarımızı tehdit edenleri başka yerde aramak gaflettir. Cumhuriyet ve bayramı, emperyalist saldırganlığa ve işbirlikçiliğe karşı yurtseverlik ve kardeşlik mücadelesi fikri ile kutlanabilir. 82 yıl sonra yaşadığımız günler Cumhuriyet'in, yeniden bir halk yönetimi olarak, gerçek bir demokratik halk iktidarı olarak, işçi ve emekçiler eliyle kurulmasının zorunluluğunu idrak etmemizi gerektiriyor" görüşünü dile getirdi. Emeğin Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı ise yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'yi 'Amerika'nın Ortadoğu'daki çıkarlarının köprüsü' ilan edenlerin bugün Cumhuriyet'i 'bağımsızlığın sembolü' olarak kutlamasının bir çelişki olduğunu söyledi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Bir de özelleştirme tokatı

    SONRAKİ HABER

    82. yılda bölgeden okul manzaraları

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...