29 Ekim 2005 21:00

Bir de özelleştirme tokatı

AKP Hükümeti; Malatya'da yaşanan vahşeti Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nu tamamen ortadan kaldırmak için fırsat olarak kullanıyor.

Paylaş
Malatya'daki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı çocuk yuvasında yaşanan dayak skandalının altında, hizmetlerin taşeronlaştırılması ve çocukların uzman olmayan kişilere teslim edilmesi yatıyor. Ancak bu kurumların özelleştirilmesinin ilk adımlarının bile skandallara yol açtığını görmezden gelen hükümet, SHÇEK'in taşra teşkilatlarını İl Özel İdareleri'ne devretmeyi ve verdiği tüm hizmetleri özelleştirmeyi amaçlıyor. Önceki gün Londra dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Malatya'daki olay ile 'kurumun tamamen çöktüğünü' ve Yeni Sosyal Hizmetler Yasası'nın hazır olduğunu belirterek 'köklü değişiklikler' yapılacağını söylemişti. Ancak başbakanın 'müjdesini' verdiği yeni yasa, SHÇEK'in verdiği tüm hizmetlerin özelleştirilmesinin önünü açarak çocukları şiddet karşısında daha da savunmasız bırakacak.

Engeller kaldırılıyor Hükümet daha önce yaptığı yasa değişiklikleri ile SHÇEK'in koruma altına aldığı çocuklar için özel sektör, vakıf, dernek ve yerel yönetimlerin yurt, yuva ve gençlik evi açmasını mümkün kılmıştı. Ancak yeni taslak ile özelleştirmenin önündeki tüm engeller kaldırılarak, SHÇEK hizmet veren değil, "planlayan, ilke ve esasları belirleyen, kontrol ve denetim yapan, yol gösteren" bir kurum haline getiriliyor. Taslağa göre yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra İl ve İlçe Sosyal Hizmet Müdürlükleri ile çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları, 6 ay sonra ise diğer kurumlar İl Özel İdareleri'ne devredilecek.

Personelin akıbeti belirsiz SHÇEK'e bağlı kuruluşlarda çalışan personelin akıbetinin ne olacağı ise taslağın sonunda geçici hükümler arasında yer alıyor. Taslak, SHÇEK personelinin büyük kısmının kadrolarının iptal edilmesini düzenliyor. Taslakta, kadro unvanı değişen ve kaldırılanlar ile kadro ve unvanı değişmediği halde atanmış sayılanların durumlarına uygun kadrolara 2 ay içinde atanması, atanmayanların ise diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesi öngörülüyor. Taslağı gazetemize değerlendiren SES MYK Üyesi Şükran Doğan, bakıma muhtaç çocuk ve gençlerin özel sektöre bırakılmasının tehlikeli olacağını kaydetti. Doğan SHÇEK'in sosyal hizmet veren kuruluşları denetlemesi gerektiğini ancak mevcut personeli ile bunun mümkün olmadığını da belirtti. Doğan, özelleştirilme halinde denetimin iyice zorlaşacağını da ifade ederek özel sektörün hizmet verecek personelin niteliğini ve mesleki yeterliliğini değil kâr etmeyi gözeteceğini ifade etti. Doğan taslağın SHÇEK çalışanlarının işgüvencesini de yok edeceğini belirtti.

Mağdur çocuklar İstanbul'a Öte yandan, Malatya Çocuk Yuvası'nda şiddete maruz kalan ve psikolojik travma içinde oldukları belirtilen 40 çocuk için, İstanbul'da SHÇEK'e bağlı bir yuva hazırlatıldı. İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış'ın talimatı üzerine, "çocuklara psikolojik destek ve terapi" için İstanbul Anadolu Yakası'ndaki bir yuvada hazırlık yapıldığını açıkladı.


Hükümetin haberi vardı Malatya'daki çocuk yuvasında yaşanan vahşetten hükümetin görüntüler yayınlanmadan önce de haberi olduğu ancak 'Meclis'te daha önemli işler' bulunduğu için konuyla ilgilenilmediği belirtildi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ın, dayak görüntülerinin yayınlanmasından önce ilgili bakanı sorguladıklarını açıklaması hükümetin konudan haberdar olduğunu ortaya koydu. Çocuklara yönelik şiddete ilişkin inceleme yapmak için Malatya'ya giden Elkatmış, 20 Ekim'de Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'yu komisyona davet ettiklerini belirterek, "Biz bu olayın takibindeydik. 20 Ekim'de sayın bakanı komisyonumuza davet ettik, iki saat sorguladık" dedi. Elkatmış, 'neden daha önce Malatya'ya gelmediniz?' şeklindeki soruya ise "Meclis'te önemli konular görüşülüyordu "diyernek yanıt verdi. Skandala ilişkin soruşturma sürerken Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı dün il ve ilçelerdeki kurul üyelerini, olağanüstü toplantıya çağırdı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, devletin koruma ve yardım görevini tam olarak yerine getirmediği kabul edildi ve çok ciddi bir insan ve çocuk hakları ihlali yaşandığının altı çizildi. Açıklamada, daha önce İzmir'de Barbaros Çocuk Köyü'ndeki iddialarla ilgili olarak da İzmir İl İnsan Hakları Kurulu'nca inceleme yapıldığı ve bu konuda hazırlanan raporun yetkili makamlara iletildiği belirtildi.


Piyasa mantığının sonucu Emeğin Partisi Malatya İl Örgütü yayımladığı basın açıklamasında çocuk yuvasında yaşananların vahşetin çalışanlara yüklenmesi ile sorunun çözülemeyeceğini açıkladı. Asıl sorunun var olan sistemin, insana ne kadar önem verdiğiyle ilgili olduğu belirtilen açıklamada "Devleti sosyal yüklerinden kurtarıyoruz" denilerek tüm öteki hizmetler gibi Çocuk Esirgeme Kurumu'nda da görevlilerin sayısının azaltıldığına dikkat çekildi. Açıklamada olayın baro, insan hakları kurumları gibi bağımsız kurumlar tarafından incelenmesi talep edildi. Emeğin Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir de bir açıklama yayımlayarak AKP'nin kamu hizmetlerini piyasa koşullarına açarak çökertmeye çalıştığını ve Malatya'da yaşananların da bu anlayışın ürünü olduğunu ifade etti. Kizir Kocaeli'de bulunan sosyal hizmetler kurumlarında da personel eksikliği olduğunu ve benzer olaylar yaşanabileceğini belirtti.


İHD: Sorumlu devlet İnsan Hakları Derneği (İHD), Malatya'da çocuklara yapılan kötü muameleyi protesto ederek sorumlunun devlet olduğunu belirtti. İstanbul İl Sosyal Hizmet Müdürlüğü önünde dün saat bir araya gelen İHD üyeleri "Çocuklara yönelik şiddete son" yazılı döviz açtı. İHD İstanbul Yönetim Kurulu üyesi Leman Yurtsever burada yaptığı konuşmada Malatya'da çocuklara yapılan işkencenin soruşturmasının kurum yöneticilerini ve sorumluları da içine alacak şekilde genişletilmesini istedi. Kurumlarda gerçekleştirilen şiddet eylemlerinin ve işkencenin sorumlusunun devlet olduğunu dile getiren Yurtsever, devletin taraf olduğu sözleşmelerin gereği olarak bireysel ya da aile içinde gerçekleşen şiddetten sorumlu olduğuna dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

AB ithal tarım ürünlerinde fedakarlık istedi

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet Bayramı kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...