28 Ekim 2005 21:00

Bölgede meyvecilik yapılabilir mi?

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Hakan Yıldırım, bölgede meyveciliğin geliştirilmesi için Malatya kayısısının da içinde olduğu 15 çeşit meyvenin 45 türünü ekerek, bölgede yetiştirilebilirliğini araştırıyor.

Paylaş
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Hakan Yıldırım, dünyaca ünlü Malatya kayısısının Diyarbakır'da yetiştirilmesi için bir çalışma başlattı. Araştırma görevlisi Yıldırım, bunun için 4 yıl önce üniversite arazisinde hazırladıkları bahçede ektikleri meyve çeşitlerinin farklı türlerinden oluşan fidelerle, Malatya kayısısı ve diğer meyve türlerinin Diyarbakır'da yetişip yetişmeyeceğini araştırıyor. Üniversitede meyvelerin adaptasyonunun araştırıldığı meyve bahçesine 4 yıl önce dikilen meyveler bu yıldan itibaren meyve vermeye başlıyor. Meyve fideleri üniversite arazisinde hazırlanan 85 dönümlük bahçede, 15 çeşit meyvenin 45 türünden oluşan 2 bin 500 ağaç ekildi. Bölgede meyveciliği geliştirmeyi hedeflediklerini anlatan Yıldırım, meyveleri damla sulama yöntemiyle suladıklarını söyledi.

Yardımcı olunmalı Şu ana kadar ektikleri meyvelerde olumsuz yönde bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getiren Yıldırım, bölge halkının sadece ev halkının yemesi için meyve ektiklerini; ticari boyutta bu işin yapılmadığını söyledi. Yıldırım, meyveciliğin ticari açıdan yapılmamasını çiftçilerin meyve yetiştiriciliği ve hangi meyvelerin hangi türlerinin bölgede yetişebilirliği konularında bilgi sahibi olmalarına bağladı. Yetiştirilen meyve fidelerinin türü ve nasıl bir bakım uygulanması gerektiği konusunda çiftçilerin bilgi sahibi olmamasının, "Bölgede meyve yetişmez" düşüncesini doğurduğunu ifade eden Yıldırım, meyve yetiştiriciliğinin bölge açısından önemli olduğunu kaydetti.

Verimli topraklar Yıldırım, bölge topraklarının verim ve kalite açısından çok iyi olduğunu dile getirerek, meyvecilik yapmak için cidid bir birikime sahip olmak gerektiğini söyledi. Üniversitenin kendilerine araç temin etmesi durumunda meyve yetiştiriciliği konusunda çiftçilerle temasa geçebileceklerini kaydeden Yıldırım, "Meyve fideleri dışarıdan getirildiği için çok fazla sorun yaşanıyor. Kökleri kuruyor. Bölgede yetişebilirliği konusunda satıcılar bilgi sahibi değil. Bu işin buralarda yapılması da önemli. Çiftçilerin de meyve yetiştiriciliği konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Faiz dışı fazla ve mali disiplin
   odaklı bütçe Meclis'te

SONRAKİ HABER

İMKB en çok kazandıran 7. borsa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa