27 Ekim 2005 21:00

Grev hakkı için imza kampanyası

Grevdeki Serna-Seral işçileri, yasalardaki grev yasaklarının kaldırılması ve lokavtın yasaklanması talebiyle imza kampanyası başlattılar. İşçiler, grev kırıcılığı yaptığını belirttikleri patronu da uyardılar.

Paylaş
Grevdeki Serna-Seral işçileri, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun değişmesi için imza kampanyası başlattılar. Grevleri süresince bir çok zorluk ve kısıtlamayla karşılaşan işçiler, grev yasasındaki kısıtlamaların kaldırılmasını ve lokavtın yasaklanmasını istediler. Kadıköy İskele Meydanı'nda imza standı açan işçilere Yol-İş 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, EMEP Kadıköy ve Maltepe ilçe örgütleri de destek verdi. "Greve yasakları kaldırılsın", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın sınıf daşanıması" sloganlarını atan işçilere seslenen TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken, 42 gündür grev yapan Serna Seral işçilerine bir sürü engel çıkartıldığını belirtti. "Öyle bir yasa ki işçinin kıpırdaması yasak, patrona her şey serbest. Grev başladığından bu yana, sahte haciz kararlarıyla işyerinden makineler çıkartılıyor" diyen Yelken, imza standının 15 gün boyunca açık kalacağını duyurdu. Toplanan imzaların Türk-İş ve TEKSİF Genel Merkezi ile TMMB'ye iletileceğini belirten Yelken, "Demokrasiyi AB'den bekleyenler, Serna ve ME-KA işçilerine bir şey vermediğini görmek zorundalar. Esas çözüm işçilerin kendi mücadelesinden geçiyor" diye konuştu. Grevci işçiler daha sonra Kadıköy'den otobüslerle, patronun kaçak iş yaptırdığını tespit ettikleri Maltepe'de kurulu Karen Tekstil fabrikasının önüne geldiler. Maltepe Köprüsü'nde otobüslerden inerek fabrikanın önüne yürüyen işçiler, çevredikelere de bildiri dağıttılar. Burada basına açıklama yapan İşyeri Temsilcisi Suzan Gündüz, "Şu an tekstil atöylesinde çalışan tüm yöneticiler, Serna Seral'de müdürdü, şefti, şofördü, fason takipçisiydi ve hepsi de sendika düşmanıydı. Şimdi yine iş başındalar. Bu kez grev kırıcılığı yaparak, burada çalışan işçileri sömürüyorlar" dedi. İçeride çalışan işçilere seslenen Gündüz, Serna patronunun işini yapmama çağrısında bulundu. Bugüne kadar sendika genel merkezi'nin Türk-İş, DİSK ve Hak-İş'in grevlerini ziyaret bile etmediğini söyleyen Gündüz, 12 Eylül yasalarının ve yasaklarının kaldırılması için mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi. Patronu "Nereye gidersen git peşini bırakmayacağız" diye uyaran işçiler, tepkilerini sloganlarla dile getirdiler.

Lokavt yasaklansın İmzaya açılan metinde, grevdeki bir işçiye çadır kurmak bile yasaklanırken, lokavt ilan eden işverenin istediği gibi hareket edebildiği belirtildi. 2821 ve 2822 sayılı yasaların işçilerin ve işsizlerin mağduriyetini gözetecek tarzda yeniden düzenlenmesi istenen metinde, lokavtın bir insanlık suçu olduğunun kabulü ile yasadan çıkartılması, ya da lokavt ilan eden tarafın tüm ticari ilişkilerinin dondurulmasını içeren, grevdeki işçinin, korunma, barınma ve dayanışma gibi hususlarda serbestliğini getiren düzenlemeler talep edildi.

ÖNCEKİ HABER

Dinçer için etik kurula başvuru

SONRAKİ HABER

İşçileri ikna edemediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...