27 Ekim 2005 21:00

Kürtçe eğitim eleştirisi

AB İlerleme Raporu'nun temel hak ve özgürlükler bölümünde, anadilde eğitime ilişkin eleştirilerin yer alacağı bildirildi. Raporda, Kürtçe eğitimin önündeki kısıtlamaların da kaldırılmasının isteneceği ifade edildi.

Paylaş
AB'nin; 9 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu'nda Anayasa'nın "Türkçe dışında eğitim-öğretim yapılamaz" ifadesinin yer aldığı 42. maddeyi eleştirmesi bekleniyor. AB, aynı gün açıklanacak Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB) da Kürtçe "eğitim -öğretim" kısıtlamasının kaldırılması beklentisini dile getirmeye hazırlanıyor. 1999 yılından bu yana her yıl düzenli olarak açıklanan İlerleme Raporu geçen seneden bu yana Türkiye'de AB yükümlülükleri çerçevesinde kattedilen yol ile mevcut durumun "Komisyon tarafından çekilen fotoğrafını" yansıtıyor. 2005 yılı İlerleme Raporu ile aynı gün açıklanacak KOB ise Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin devam edebilmesi için önkoşullar haline gelecek ev ödevlerini sıralayacak. Komisyon'da son şekli verilen İlerleme Raporu'nun temel hak ve özgürlüklere ilişkin bölümünde "Kültürel haklarda hiç ilerleme yok" denilerek "Anadilde eğitim hakkına" değinilecek. Kürtçe kursları ile ilgili "14 yaş sınırlamasına" benzer uygulamalar ve kursların bürokratik engellerle karşılaşması eleştirilecek. Aynı paragrafta eleştiri okları anadilde sadece eğitim değil öğretimin yapılamamasına odaklanacak. İlerleme raporunda AB normlarını oluşturan Avrupa Konseyi ve BM sözleşmelerine atıf yapılarak, "anadilde eğitime yönelik kısıtlamaların" kaldırılması istenecek. AB bu eleştirilerin ardından aynı gün açıklayacağı ve Türkiye'nin önümüzdeki 3 yıl içersindeki ev ödevlerini yansıtacağı Katılım Ortaklığı Belgesi'nde bu konuda kısıtlamaların kaldırılmasını talep edecek. ABhaber'in elde ettiği bilgilere göre, AB Komisyonu yetkilileri İlerleme Raporu'nda yer alması öngörülen bu eleştiri ile KOB'a yansıyacak beklentinin ne anlama geleceğini açıkladı. Yetkililer Anayasa'nın 42 Maddesi'ne değinerek "Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" maddesinin AB konvansiyon ve değerlerini ihlal ettiğini ve değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Yetkililer AB, BM ve Avrupa Konseyi sözleşmelerinde anadil ve dilin kullanımı ile ilgili ilkeleri düzenlediğine işaret ederek şöyle dediler: "Biz Türkiye'ye ne tür düzenlemeler yapması gerektiğini değil kısıtlamaları kaldırması gerektiğini söyleyeceğiz. Bizim değerlendirmemize göre bu konudaki kısıtlamanın kaldırılmasının tek yolu Anayasa'dan geçer."

Karikatür davaları Öte yandan İlerleme Raporu'nda Başbakan Erdoğan'ın ismi ifade edilmeden "Karikatüristlerin özgürlüğünden" sözedileceği öğrenildi. İlerleme Raporu böylelikle "reformların lideri" olarak tanımlanan Erdoğan'a da "ifade özgürlüğü" alanında bizzat "dava açmama" yükümlülüğü getirecek. Raporda dini özgürlükler bölümünde "hiç ilerleme yok" denileceği ve "fiziki işkencede düşüş var psikolojik işkence devam ediyor" mesajının verileceği öğrenildi. İlerleme raporunda bir önceki yıla göre reformlarda "duraksama" olduğun vurgulanarak "önemli ilerleme olmadığı" tespiti de aktarılacak.

ÖNCEKİ HABER

Bir halk kahramanının dönüşümü

SONRAKİ HABER

Göçmenler hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...