27 Ekim 2005 21:00

Polis YÖK'e siper oldu

AKP Hükümeti, Ankara'da YÖK'ü protesto etmek isteyen öğrencilere yürüyüş izni vermeyerek, eylemi engelledi. Cebeci Kampusü'nde toplanıp Kızılay'a gitmek isteyen öğrencilerin yürüyüşte ısrarcı olmalarının yanıtı ise gaz bombalarıyla verildi.

Paylaş
YÖK'ü protesto etmek için Kızılay'a gelmek isteyen öğrencilere izin vermeyen polis, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü'nde kurduğu barikatla adeta YÖK'e siper oldu. Öğrencilerin yürümekteki ısrarı üzerine çıkan çatışmada polis onlarca gaz bombası atarak, kampusü adeta savaş meydanına çevirdi. Ankara'daki bir YÖK protestosu daha çatışmaya dönüştü. Aralarında Ekim Gençliği, Devrimci Gençlik, SDP Gençliği, Öğrenci Muhalefeti, Kaldıraç, BAGEH, İGD ve Toplumsal Özgürlük Platformu'nun da bulunduğu gençlik grupları dün öğle saatlerinde Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü'nde buluşarak, Kızılay'a yürümek istedi. Kampus girişinde "12 Eylül ve YÖK karanlığını yırtacağız", "YÖK dağıtılsın. Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz", "Ne AKP ne YÖK üniversiteler bizimdir" yazılı pankartlar açan öğrenciler attıkları sloganlarla da YÖK'ü protesto ettiler. Kampüs girişine yığınak yapan polis ise, öğrencilerin yürümesine izin vermedi. Halkevleri Genel Sekreteri, Avukat Ender Büyükçulha'nın da polis amirleri ile diyalog kurarak aracılık ettiği görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Öğrenciler Kızılay Sakarya'ya kadar yürüyüp orada basın açıklaması yaptıktan sonra dağılacaklarını söylediler. Ancak polis kaldırımdan yürümelerini isteyip, bunda ısrar edince görüşmelerden sonuç çıkmadı. Bekleyiş... Panzerlerle de desteklenen polis barikatının kalkmaması üzerine öğrenciler yürüme çağrısı yaptı. Bunun üzerine polisler kalkanlarla önlerine barikat kurarken, gaz bombaları arka arkaya ateşlendi. Öğrencilerin taşlarla polis barikatını açma girişimleri gaz karşısında etkili olmadı. Üzerlerine onlarca bomba yağan öğrenciler kampus içerisine çekilerek, Eğitim Bilimleri Fakültesi önünde kaldırım taşları ve tamirat için getirilen kiremitlerden yığınak yaptılar. Çatışmada yaralananlar ve gaz bombalarından zehirlenenler oldu.

YÖK barikatı aşılacak Çatışmalı eylemin ardından, Eğitim Bilimleri Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, alkış ve sloganlarla polisin gaz bombalı saldırısın protesto ettiler. Öğrenciler, tarafından yapılan açıklamada, paralı eğitimin okullarda artık çirkinleşen boyutlara ulaştığı belirtilerek, bilimsel ve parasız eğitim için mücadelenin süreceği kaydedildi. "YÖK barikatı aşılacak" diyen öğrenciler daha "Alternatif Üniversite" kürsüsü kurdular.




Samsun'da yürüdüler Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde de bir grup öğrenci, kuruluş yıldönümü nedeniyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aleyhine gösteri yaptı. Öğrenciler, Eğitim Fakültesi önünde toplandıktan sonra Fen-Edebiyat Fakültesi'ne kadar yürüdü. Yol boyu YÖK aleyhinde pankart açıp slogan atan öğrenciler, Fen- Edebiyat Fakültesi önüne gelince basın açıklaması yapmak istedi. Ancak buna karşı çıkan Fakülte Dekanı Prof. Dr. İsmet Şenel, öğrencilerden bahçe dışında açıklama yapmalarını istedi. Bunun üzerine gösterilen yerde basın açıklaması yapan öğrenciler, YÖK'ün, 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği şartlarda kurulduğunu belirterek, kaldırılmasını istediler. Basın açıklamasının ardından bir süre daha YÖK aleyhine slogan atıp, halay çeken öğrenciler daha sonra dağıldılar.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Savcılık Rektör Aşkın için
   görevsizlik kararı aldı Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında ''Hukuka aykırı kişisel veri elde etmek'' suçlamasıyla hazırlanan dosyayı, Cumhuriyet Savcılığı'na geri gönderdi. Dosyayı tekrar inceleyen Cumhuriyet Savcılığı da bu kez ''görevsizlik kararı'' vererek dosyayı YÖK'e gönderdi. Alınan bilgiye göre, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 5 Nisan 2005 tarihinde hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 14 Temmuz 2005'te evi aranan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında ''Hukuka Aykırı Kişisel Veri Elde Etmek'' suçlamasıyla hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya, ''görevsizlik kararı'' verilerek Cumhuriyet Savcılığına gönderildi. Cumhuriyet Savcılığı da yaptığı incelemenin ardından söz konusu dosyayı bu kez ''görevsizlik kararı'' vererek, Yükseköğretim Kurumu'na gönderdi. Bu arada 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Aşkın hakkında ''Görevi Kötüye Kullanmak, Mal Bildiriminde Bulunmamak ve Tarihi Eser Kaçakçılığı'' ile ilgili hakkında hazırlanan diğer dosyaları da görevsizlik kararı vererek Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği bildirildi. Rektör Aşkın, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, ''Tıbbı cihaz alımı ihalesiyle'' ilgili olarak tutuklanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen yoluna devam edecek

SONRAKİ HABER

Yurttan atılan öğrenciler kampuse çadır kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...