27 Ekim 2005 21:00

Eğitim Sen yoluna devam edecek

Eğitim Sen hakkında, "anadilde öğrenim hakkı"na tüzüğünde yer verdiği için, Genelkurmay'ın isteğiyle açılan dava üçüncü kez reddedildi. Ankara Adliyesi önünde toplanan 2 bin eğitim emekçisi kararı "Anadil haktır, engellenemez" sloganları ile karşıladı.

Paylaş
Eğitim Sen hakkında, tüzüğünde "anadilde eğitimi" savunduğu için açılan dava, Ankara 2'nci İş Mahkemesi'nin, "tüzük değiştiği için kapatmaya konu kalmadığı" kararı ile sona erdi. Davanın görüldüğü saatlerde başta Ankara olmak üzere birçok kentte eylemler yapıldı. Ankara'da yapılan eylemde adliye önünde toplanan 2 bin kişi mahkemenin kararını alkışlarla karşıladı. Eğitim Sen hakkında, Genelkurmay'ın "andaç"ı ile açılan ve 1.5 yıldır süren davada son noktayı yine Ankara 2'nci İş Mahkemesi koydu. Mahkemenin bir kez kapatılmaya yer olmadığı, daha sonra Yargıtay'ın bozma kararına direnerek kapatılmaması yönündeki kararlarına rağmen, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda "kapatılması" yönündeki karar üzerine dava yeniden Ankara 2 No'lu iş Mahkemesi'ne geldi.

'Kapatma konusu yok' Kudret Kurt başkanlığındaki Ankara 2 No'lu İş Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Kahraman, HE Genel Başkanı Abdullah Aydın ile AB Türkiye Temsilcisi Siyasi İşler Danışması Sema Kılıçer de katıldı. Duruşmada Eğitim Sen adına savunma yapan Avukat Kazım Genç, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının doğru ve hukuki olmadığını söyledi. Genç, yerel mahkemenin ilk ve direnme kararında 60 günlük süre vermediğini açıkladığını belirterek, ancak gerek Yargıtay 9'uncu Daire'nin gerekse Hukuk Genel Kurulu'nun bu görüşü dikkate almadığını söyledi. Hukuk Genel Kurulu'nun azınlık görüşüne de işaret eden Genç, sendikanın kapatılması istemine konu olan tüzüğün ilgili maddesinin tüzükten çıkarıldığını, dolayısıyla davaya konu kalmadığını ifade etti.

Temyiz yolu açık Daha sonra Eğitim Sen'in Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, dava konusu tüzük değiştiği için feragat yetkisini kullanması talebi ile savcılığın "feragat yetkisinin bulunmadığı, mahkemenin gereğinin takdirine bırakıldığı"na ilişkin yazılar hatırlatıldı. Genç, başsavcılığın yazısına katılmadıklarını, zira açmış oldukları her kamu davasından feragat edebileceklerini söyledi. Savunmanın ardından Mahkeme Başkanı Kurt, dava konusu düzenlemenin tüzükten çıkarılması nedeni ile davanın düşürüldüğünü açıkladı. Mahkeme kararında, kapatma davasına neden olduğu gerekçesiyle yargılama giderleri sendikaya yüklenirken, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temyiz yolu da açık tutuldu.




EMEP: 'Anadilde eğitim mücadelesi sürmeli' Eğitim Sen'e açılan kapatma davasının düşmesiyle ilgili bir açıklama yapan Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Eğitim Sen'in anadilde eğitimle ilgili tüzük maddesini daha önceden çıkarması nedeniyle davanın zaten konusuz kaldığını belirtti. Kararla sorunun çözülmüş olmadığını söyleyen Tüzel, demokrasi mücadelesi yürüten herkesin anadilde eğitimin bir temel hak olarak kabul edilmesi için mücadeleye aralıksız devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.




Eğitimci sendikasına sahip çıktı Eğitim Sen hakkındaki kapatma davası sürerken Ankara'da ve Türkiye'nin birçok ilinde eylemler yapıldı. Ankara'daki eyleme 2 bin eğitim emekçesi katıldı. Duruşmanın başlayacağı saatlerde Gençlik Parkı Opera Kapıs'nda toplanan Eğitim Sen üyelerine KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, kitle örgütleri ve parti temsilcileri de destek verdi. "Örgütlü toplum, demokratik Türkiye" yazılı pankartın arkasında toplanan eğitim emekçileri, "Eğitim Sen kapatılamaz", "Eğitim Sen değil, İncirlik kapansın", "Sokakta kurduk sokakta savunacağız", "Bilimsel, parasız, demokratik eğitim" sloganları attılar. Polisin müdahalesi sonrasında yolu trafiğe kapatan eğitim emekçeleri davanın olumlu bir kararla sonuçlanmasının duyulması üzerine alkışlarla adliye önüne geçerek yolu açtılar. Adliye önünde toplanan kalabalığa seslenen Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendikalarının ekonomik, demokratik ve özlük haklar ile bilimsel, demokratik, laik eğitimi savunmaya devam edeceğini söyledi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da "Şimdi hepimizin görevi işyerlerine gitmek, herkesi Eğitim Sen ve KESK'te örgütlemektir" dedi. Aynı saatlerde İzmir ve Tunceli'de de Eğitim Sen üyeleri eylemler yaptılar.

'Yeniden tüzüğe alınsın' Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi ise sendika tüzüğünden çıkarılan ana dilde eğitim hakkının yeniden tüzüğe alınması için gerekli mücadelenin sürdürüleceğini açıkladı. Diyarbakır Şube Sekreteri Hasan Güngör basın açıklamasında "Anadil hakkının bilimsel bir hak olduğuna inanarak fiili ve meşru temelde bu hakkı savunmaya devam edeceğiz. Eğitim Sen genel kurulunda sendikanın devamlılığını sağlamak amacıyla tüzükten çıkarılan bu maddenin bundan sonraki tüzük kurultayında yeniden tüzüğe alınması için gerekli mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sorumlular İstifa etsin!

SONRAKİ HABER

Polis YÖK'e siper oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...