27 Ekim 2005 21:00

Rüşvetçi şirketler açıklandı

Birleşmiş Milletler'in 1996-2003 yılları arasında ambargo altında olan Irak'a uyguladığı "gıda karşılığı petrol" programı kapsamında Irak'la iş yapan 4 bin 500 civarında şirketin yarıdan fazlasının, yolsuzluk yaparak devrik lider Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet verdiği kaydedildi.

Paylaş
Birleşmiş Milletler'in 1996-2003 yılları arasında ambargo altında olan Irak'a uyguladığı "gıda karşılığı petrol" programı kapsamında Irak'la iş yapan 4 bin 500 civarında şirketin yarıdan fazlasının, yolsuzluk yaparak devrik lider Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet verdiği kaydedildi. "Gıda karşılığı petrol" programında yapılan yolsuzlukları araştıran eski ABD Hazine Başkanı Paul Volcker başkanlığındaki Bağımsız Soruşturma Komisyonu, hazırladığı nihai raporu dün açıkladı. Buna göre, program kapsamında yer alan ve yolsuzluğa bulaşan firmaların çoğu Fransa ve Rusya'ya ait. ABD, soruşturmayla bu ülkeleri de köşeye sıkıştırmayı hedefliyor. Ancak rüşvetçi şirketler arasında çok sayıda Amerikalı firma da yer almakta.

60'ı aşkın ülke Volcker Komisyonu'nun 500 sayfayı aşkın beşinci ve son raporunda, 60'ı aşkın değişik ülkeden firmaların BM kontrolü dışında hem kendilerine, hem de Saddam Hüseyin yönetimine nasıl haksız para kazandırdığı ayrıntılarıyla anlatılıyor. Bağımsız Soruşturma Komisyonu'nun son raporunun, program kapsamında haksız kazanç elde eden şirket ve şahıslara odaklandığı ifade edilirken, bunlardan 30-40 kadarına raporda ayrıntılı yer veriliyor. Program kapsamında "manipülasyon ve rüşvet yoluyla haksız kazanç elde eden şirketler" arasında uluslararası üne sahip firmaların da bulunduğu belirtilirken, bu firmaların şahsen Saddam Hüseyin'e verdiği rüşvetin 1,8 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Petrol kaçakçılığı Raporda, ayrıca "programın kapsamı dışında ABD müttefiklerinden Türkiye ve Ürdün'ün de aralarında bulunduğu bazı ülkelere yönelik petrol kaçakçılığının büyük miktarlara ulaştığına" vurgu yapılıyor. Volcker Komisyonu'nun bundan önceki raporunda, bu kaçakçılığın mali değeri 11 milyar dolar olarak gösterilmişti. Volcker Komisyonu'nun, program kapsamında yolsuzluk yapanları suçlama ya da yargılama yetkisi bulunmuyor. BM Güvenlik Konseyi, uluslararası ambargo altındaki Irak'ın 27 milyonluk halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması gerekçesiyle, 1996 yılında BM kontrolünde "gıda karşılığı petrol" programı başlattı. 2003 yılına kadar devam eden bu program kapsamında, 64 milyar dolarlık petrol satışı yapıldı ve bunun karşılığında gıda ve insani malzeme alımı yapıldı. Program, uluslararası tekellerin milyarlarca dolar haksız kazanç elde etmesine yol açtı.

ÖNCEKİ HABER

Bir kırmızı halı eksik!

SONRAKİ HABER

'İktisat eğitimi kâr mantığından
   uzak tutulmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa