27 Ekim 2005 21:00

Belçika'da genel grev günü

Belçika'da işçi ve emekçiler, hükümete karşı bugün genel greve çıkıyor. Ülkenin birçok kentinde, onbinlerce emekçi sokaklara dökülerek eylem yapacak. Patron örgütleri ise, sendikalara yönelik suçlamalarını artırdı.

Paylaş
Belçika'da işçi ve emekçiler, hükümete karşı bugün genel greve çıkıyor. Ülkenin birçok kentinde, onbinlerce emekçi sokaklara dökülerek eylem yapacak. Patron örgütleri ise, sendikalara yönelik suçlamalarını artırdı. Hıristiyan demokrat eğilimli CSC, sosyal demokrat eğilimli FGTB ve liberal eğilimli CGSLB sendikalarının ortak kararları çerçevesinde hafta başında başlatılan grev eylemleri, federal hükümetin erken emeklilik yaşını 58'den 60'a çıkarma, işsizlik tazminatı alanlara yönelik baskı ve kontrolleri artırma kararlarını protesto için yapılıyor. Genel grev çerçevesinde toplu taşımacılık, gıda, telekomünikasyon, bankacılık, enerji, kimya ve basın gibi sektörlerin tamamen felç olması, sağlık, eğitim, posta ve diğer kamu hizmetlerinin durması bekleniyor. Charleroi havaalanının kapanacağı bildirilirken, Brüksel havaalanında uçuşların engellenmeyeceği, ancak yolcuların "erken davranmaları" gerekeceği belirtiliyor. Brüksel alanında temizlik ve bagaj taşıma gibi hizmetlerde önemli rötarlar olacağı ifade ediliyor. Belçika havayolları şirketi SN Brussels, bugün yolculuk yapacak tüm yolcularının biletlerini ücretsiz olarak başka tarihli biletlerle değiştirebileceğini açıkladı.

Başkentte büyük eylem Brüksel'de en az 70 bin kişinin katılacağı bir yürüyüş düzenleneceğini bildiren sendikalar, ülkenin diğer bölgelerinde de protesto eylemleri yapılacağını açıkladı. Öğrenci dernekleri de grevi destekleyecek. Avrupa'nın en büyük kapılarından biri olan Anvers limanında da tüm hizmetlerin duracağı bildirildi. Belçikalı patronlar ise; grevciler tarafından düzenlenen bazı "yasadışı" eylemleri ve karayolu barikatlarını "acil adli kararlarla engellemek ve cezalandırmakta kararlı olduklarını" ilan etti. Buna karşılık sendikalar, bu tür bir tavrın, "grev alanında sert çatışmalara neden olabileceği" uyarısında bulundu. Brüksel'deki yürüyüş için 600 otobüs ve çok sayıda trenin başkente insan taşıyacağı, polis birimlerinin ve ordunun alarmda olacağı bildirildi. Başbakan Guy Verhofstadt ise, greve boyun eğmeyeceğini ve 'reform' paketini 23 Kasım'da parlamentoya sunacağını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Grip Rumsfeld'e yaradı

SONRAKİ HABER

Hollanda'da havaalanı yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...