25 Ekim 2005 21:00

İşkencede 44 ölüm

ABD'li insan hakları kuruluşu "Sivil Özgürlükler Birliği" (ACLU), ABD'nin işkence ve insanlık suçlarına ilişkin yaptığı basın açıklamasıyla, ABD vahşetini bir kez daha gözönüne serdi.

Paylaş
ABD'li insan hakları kuruluşu "Sivil Özgürlükler Birliği" (ACLU), ABD'nin işkence ve insanlık suçlarına ilişkin yaptığı basın açıklamasıyla, ABD vahşetini bir kez daha gözönüne serdi. ACLU, gizli otopsi raporlarına dayandırdığı açıklamasında, "ABD sorgularının, ölümle bitmeyeni neredeyse yok. ABD hükümeti, işkence yapanlara göz yumuyor, hatta onları el altından destekliyor" değerlendirmesini yaptı. ACLU Genel Başkanı Anthony D. Romero, "ABD'li sorgucular, 'terörist' olduğunu iddia ettiği kişilerin 'işbirliği' yapması için en acımasız yöntemleri kullanıyor. Elektrik, Filistin askısı, demir sopalarla dövmek, günlerce uyukusuz bırakıp, çok sıcak ya da çok soğuk tazyikli su sıkmak bu yöntemlerin bazıları" dedi. Irak ve Afganistan cezaevlerinde işkence nedeniyle gerçekleşen 44 ölümü raporlarıyla kamuoyuna sunan ACLU Başkanı, "Sorgular sırasında kullanılan ve ölümle sonuçlanan yöntemler, bizzat ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve gizli servis CIA tarafından planlanmış" dedi. Romero, işkencehanelerde ölen 44 kişiden, 21'nin "boğulduğunu", 8'inin "demir sopalarla dövülürken" hayatını kaybettiğini ve geriye kalanların "halen belirlenemeyen nedenlerle" yaşamını yitirdiğini belirtti.

Tüyler ürperten vahşet ACLU'nun, "ölüm raporu"ndaki olayların bazıları şu şekilde sıralandı;
  • 27 yaşındaki bir Iraklı, 5 Nisan 2004'te ABD sorgusunda öldü. Olay, Musul'daki bir ABD üssünde gerçekleşti. Otopsi raporuna göre ölüm sebebi; 'hipotermi' (vücut ısısının normalin altına düşmesi).
  • 23 yaşındaki bir Iraklı yine sorgu sırasında öldü. Olay, Irak'ın güneyindeki El Asad'da 9 Ocak 2004'te gerçekleşti. Ölüm sebebi, "boğulma ve ağır dayaktan kaynaklı iç kanama". Tutuklunun, ölmeden önceki bir hafta boyunca ağız ile burnunun sert bir maddeyle kapalı tutulduğu ve kafasına kukuleta geçirildiği öğrenildi.
  • Yaşı bilinmeyen bir Iraklı, 26 Kasım 2003'de El Kaim'deki ABD üssünde öldürüldü. Ölüm sebebi, "boğulma ve akciğerlerde su toplanması". Mahkûmun, günde 6 saat kaplumbağa çukurunda tutulduğu ve demir sopalarla dövüldüğü bildirildi.
  • Ebu Garib cezaevindeki "7 numaralı" mahkûm, 4 Kasım 2003'te öldü. Adının "Manadel El Camadi" olduğu belirlen tutuklunun ölüm sebebi, "solunum yetmezliğinden kaynaklı boğulma" olarak tespit edildi.
  • 52 yaşındaki bir Iraklı, Nasiriye'deki ABD üssünde 6 Temmuz 2003 günü öldürüldü. Otopsi raporunda, adı "Nagm Sadun Hatib" olarak belirlenen yaşlı Iraklı'nın "göğüs kafesinin kırıldığı ve kemiklerinin akciğerini parçaladığı" yazıldı. Iraklı 3 haftadır tutulduğu üste her gün demir soparla dövlüyordu.




    İşkenceciye dokunulmazlık ABD Kongresi'ne sunulan yeni bir tasarı, işkenceci askeri personelin ve CIA ajanlarının yargı karşısına çıkmasını engelliyor. İşkencecilere "dokunulmazlık" veren karar tasarısı, bizzat ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve CIA şefi Porter Goss tarafından hazırlandı. Tasarıda, "Zorunlu acımasız uygulamalar, terörizme karşı savaş ve operasyonları yürüten kişilerin işlerini yapmasına engel olamaz. Bu tür uygulamalardan dolayı ABD hükümetinin temel taşları ve diğer Savunma Büroları sorumlu tutulamaz" deniliyor. 'Terörizm' zanlılarının, askeri üslerde karşılaştıkları insanlıkdışı uygulamaları "olağan prosedür" diye niteleyen yasa, "Bu tip operasyonlar, ABD ulusal güvenliğinin ve ABD'lilerin korunması çabalarının kaçınılmaz sonucudur" iddiasında bulunuyor. Tasarıyı "kabul edilemez" olarak niteleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Yasa, işkence ve acımasız uygulamaları meşru kılıyor. İşkenceciler, devlet korumasına alınıyor" değerlendirmesini yaptı.




    İğrenç teklif ABD'nin Küba'daki işkence üssü Guantanamo'da görev yapan ABD'li askerlerin, Avustralya vatandaşı bir tutukluya, bilgi vermesi karşılığında "bir fahişeyle birlikte olmasına izin vermeyi" önerdikleri ortaya çıktı. ABD ordusunda din görevlisi olarak görev yapan James Yee, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 4 yıldır üste tutulan Avustralyalı David Hicks ile defalarca görüştüm. Hicks, ABD'li askerlerin, kendisine bilgi vermesi karşılığında bir fahişe önerdiklerini söyledi" dedi. Yee, Avustralyalı mahkûmun bu öneriyi reddettiğini belirtti. "Taliban rejimi ve El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğu" iddia edilen Hicks'in davası, 18 Kasım'da başlayacak. Bu arada Irak'ın güneyindeki, ABD askeri üssü Bucca'da tutulan 73 yaşındaki bir Iraklı daha can verdi. Kimliği ve uyruğu açıklanmayan tutuklunun önceki gün, "zatürreeye bağlı solunum yetmezliğinden" öldüğü açıklandı. Bu kişiye de soğuk suyla işkence yapıldığı tahmin ediliyor. Irak'taki Ebu Garib, Bucca Kampı ve diğer iki ABD askeri kampında, 12 binden fazla Iraklı tutuluyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Anayasaya 'kılpayı' onay

    SONRAKİ HABER

    Infineon işçisi grevde

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...