22 Ekim 2005 21:00

Sendika söylentisi yetti

Gaziosmanpaşa Sultançiftliği'nde kurulu Hamaratlı Tekstil'de çalışan 15 işçi, sendikalaşmak isteyince işten atıldı. Fabrikada dolaşan "işçiler sendikalaşıyor" söylentisi üzerine işten atılan işçiler, henüz üye bile olmadıklarını söylediler.

Paylaş
Gaziosmanpaşa Sultançiftliği'nde kurulu Hamaratlı Tekstil'de çalışan 15 işçi, sendikalaşmak isteyince işten atıldı. Fabrikada dolaşan "işçiler sendikalaşıyor" söylentisi üzerine işten atılan işçiler, henüz üye bile olmadıklarını söylediler. Yaklaşık 1200 işçinin çalıştığı Hamaratlı Tekstil'de penye ve kadın iç çamaşırı üretiliyor. İşten atılan işçilerden Sedat Topal, çalışma koşullarının kötüleşmesi, baskıların artması, zam verilmemesi üzerine "sendikaya üye olalım" fikrinin yeniden ortaya çıktığını belirten Topal, sendika yöneticileriyle görüştüklerini ancak üye olmadıklarını, patronun görüşmeyi duyunca kendilerini işten attığını dile getirdi. DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası yöneticileri ile görüştüklerini belirten Sedat Topal, "Atılan 15 kişi dışında patronun elinde bir liste varmış onları da çıkartacakmış. Hiçbirimiz üye olmadık, ama sendikanın adı işten atılmamız için yeterli oldu" diye konuştu. Patronun kendilerini işten atarken, "iş daraltıyoruz" gerekçesini öne sürdüğünü söyleyen Topal, böyle bir durumun söz konusu olmadığını aksine siparişlerin arttığını ifade etti. İşten atılmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini bildiren Sedat Topal, "Sadece sendika söylentisi nedeniyle işten atıldığımızı söyleyince yetkililer fabrikayı aramış. Patron da 'iş daraltıyoruz, haklarını vereceğiz' demiş. Bunun üzerine bizi arayıp tazminatlarımızı verdiler" dedi.


Kartlı tuvalet Hamaratlı Tekstil'de işbaşı saati sabah 07.50; akşam 17.30'da paydos edilmesi gerekiyor. Ancak her gün 20.30'a kadar zorunlu fazla mesai uygulanıyor. Fazla mesaiye gelmeyen olursa önce ücreti düşürülüyor, ardından işten atılıyor. İşçi, işe 10 dakika geç kalırsa bir saatlik ücreti kesiliyor. Yaptığı iş hatalı çıkarsa, parası işçiden kesiliyor. Çay paydosu yok, tuvalete ise günde iki defa gidebiliyorsun. İşçiler, tuvalet uygulamasını şöyle anlatıyor: "Her işçi öğlene kadar bir defa gidebiliyor tuvalete. Kart sistemi uygulanıyor. Bant şefi, tuvalete gitmek isteyenleri sıraya koyuyor. Sırayla kartı verip tuvalete gönderiyor. Kart gelmeden banttan başka bir işçi tuvalete gidemiyor. En fazla 4 dakika tuvalette kalabiliyor. İkinci defa gitmek isterse bu izine tabi."

ÖNCEKİ HABER

'Son kalelerimize sahip çıkalım'

SONRAKİ HABER

Ege Plast Fabrikası'nda nöbet listesi hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...