21 Ekim 2005 21:00

Şeker fabrikalarında işçi kalmadı

Kadro sıkıntısı nedeniyle tam kapasite çalışamayan şeker fabrikaları kapanma noktasına geldi. Şu anda fabrika başına 111 işçi düştüğünü bildiren Şeker-İş Sendikası'nın, sorunun çözümü için ilgili yerlere yaptığı başvurular sonuç vermedi. Şeker fabrikalarında 7 bin civarında kadroya ihtiyaç var.

Paylaş
Özelleştirme kapsamında bulunan şeker fabrikaları kadro sıkıntısı nedeniyle kapanma noktasına geldi. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, geçici işçilerin, tahsis edilecek yeni kadrolara atanması, kalan geçici işçilerin çalışma süresinin yılda en az 6 aya kadar uzatılmasıyla sorunun bir nebze aşılabileceğini kaydetti. İsa Gök, AA'ya yaptığı açıklamada, kadro sıkıntısı nedeniyle halen yüzde 60 kapasiteyle çalışan fabrikaların önümüzdeki yıl yüzde 40-50 kapasiteyle çalışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna söyledi. Gerekli adımların atılması halinde fabrikaların tamamına yakınının 1-2 yıl içerisinde kapanacağını savunan Gök, bu durumda ülkedeki işsizliğin artacağını, hayvancılık ve nakliyat gibi sektörlerin de önemli bir darbe yiyeceğini belirtti. Sorunun yalnızca 10-15 bin kişinin işsiz kalması olmadığını vurgulayan Gök, "Türkiye, şeker ithal eden bir ülke haline getirilmek isteniyor" dedi.

Başvurular sonuç vermedi Personel eksiğinin giderilmesi için Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü'ne başvurduklarını, Hazine yetkililerinin taleplerine hak verdiklerini söyleyen Gök, ancak bu konudaki tasarrufun "siyasi bir karar" gerektirdiği yanıtını aldıklarını ifade etti. Devlet Personel Başkanlığı'nın sendikaya verdiği yanıtta ise geçici işlerin doğrudan daimi kadrolara atanmasına yönelik yürürlükte bir düzenleme bulunmadığı ifade edildi.

Bakanlık raporuyla da belgelendi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin, şeker sektöründe yaptığı teftişler sonunda hazırlanan raporda da "kamuya ait şeker fabrikalarında zaman içerisinde teknolojik gelişmelere uygun yeni yatırımlar yapılmadığı ve teknik eleman yetersizliğinin ciddi sorunlara neden olduğu" tespitine yer verildi. Raporda, kamuya ait şeker fabrikalarında, özellikle elektrik mühendisi, iş güvenliğinden sorumlu mühendis ve sağlık elemanı sıkıntısı yaşandığı ifade edildi.




Fabrika başına 111 işçi 2000 yılında 8 bin 72 olan sürekli işçi sayısının mayıs ayı itibariyle 6 bin 446'ya kadar düştüğünü belirten sendika, fabrika başına 111 işçi düştüğünü bildirdi. Sendikanın ilgili kurumlara gönderdiği başvuru yazısında, teknolojik açıdan çok daha üstün durumda bulunan AB ülkelerinde ise bu rakamın ortalama 220-230 civarında olduğuna dikkat çekildi. Önümüzdeki dönemde emekli olacaklar göz önüne alındığında sektördeki kadro ihtiyacının ise 7 bin dolayında olacağı belirtiliyor. Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü'nün personel bilgileri de son beş kampanya döneminde kadrolu ve geçici işçi sayısının düzenli olarak azaldığını gösteriyor. Genel müdürlüğün verilerine göre, son dönemde şeker fabrikalarındaki işçi sayılarındaki değişim şöyle:

- 2000-2001 kampanya dönemi: 15 bin 241

- 2001-2002 kampanya dönemi: 15 bin 176

- 2002-2003 kampanya dönemi: 14 bin 004

- 2003-2004 kampanya dönemi: 13 bin 214

- 2004-2005 kampanya dönemi: 12 bin 027

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Komisyonu'nda
   Unakıtan tartışması

SONRAKİ HABER

Özbek Erdemir'in satışını alkışlamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa