18 Ekim 2005 21:00

GSS tasarısı beklemede

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı (SS ve GSS), Emek Platformu'nun taleplerini bakanlığa iletmesinin ardından beklemeye alındı.

Paylaş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın yurt dışında olması nedeniyle talepler üzerinde bir pazarlığın yapılmadığı tasarı, Meclis'te de şimdilik askıda. Emek Platformu'nun öce 28 madde olarak hazırlayıp, daha sonra bir madde daha eklediği SS ve GSS tasarısına ilişkin öneri paketi önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantı ile bakanlık bürokratlarına iletildi. Edindiğimiz bilgilere göre dört saat kadar süren toplantıda EP adına konuşan Türk-İş uzmanı, mutabık kalınan metin üzerinde bir tartışma, pazarlık yapmayacaklarını söyledi. Metin üzerinde müzakerenin Bakan ve EP Başkanları ile yapılması gerektiğinin iletildiği toplantıda, Tuncay Toksöz tek tek maddelere ve gerekçelerine ilişkin bilgi aldı.

Brükseldeler EP'in önerileri arasında, devletin GSS'na üçüncü taraf olarak düzenli katkı sağlaması da yer aldı. Bakanlık bürokratları öneri metinlerinin prim gün sayıları, sağlık hizmetlerine ilişkin düzenlemeler ile katkı paylarının kaldırılmasına ilişkin öneriler konusunda "olmaz" anlamına gelen tartışmalar açtılar. Tasarı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na, temel teminat paketini ifade eden bir düzenleme ile sağlık hizmetlerinin cinsini, fiyatını, kullanım miktarını, kullanım sürelerini Sağlık Bakanlığı'nın görüşünü alarak belirleme yetkisi verilmesine karşı çıkan EP'e üye kurumların uzmanları, bu yetkinin kaldırılmasını istedi. Bu uygulama ile kanser vb gibi hastalıkların bütçe kısıtlaması gerekçesiyle kapsamdan çıkarılabileceği tehlikesine işaret eden uzmanlar, "bu yetki çok tehlikeli ve verilemez" dediler. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Toksöz, "suistimallari önlemek" iddiasıyla bu düzenlemenin getirildiğini savundu. Toplantı bir sonuç alınmadan sona ererken, asıl görüşmenin ise Bakan ile EP Başkanlar Kurulu arasında yapılacağı ifade edildi. Bakan Murat Başesgioğlu'nun AB ile ilgili toplantı, Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK Başkanlarının da ETUC İcra Kurulu toplantısı nedeniyle Brüksel'de olmaları, görüşmelerin ertelenmesini getirdi. Tasarının bu nedenle bu hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi beklenmiyor.

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler bu kışı ısıtacak

SONRAKİ HABER

'Tasarılar sorun üretecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...