18 Ekim 2005 21:00

Zararlar böyle mi karşılanacak?

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Yasası'ndan yararlanmak için köyün yakıldığına dair karakoldan rapor alınması istenince; yapılan başvuruların birçoğu iptal edildi.

Paylaş
AKP Hükümeti tarafından çıkarılan 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Yasası kapsamında Van ve Hakkari'de yapılan başvuruların birçoğu incelemeye alınmadan iptal ediliyor. İptale gerekçe olarak da, başvurucuların askeri karakol yetkililerinden köyün yakıldığına dair rapor almaması gösteriliyor. Van'da; 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Yasası'ndan yararlanmak için İl Özel İdaresi'ne gelen 600 dosyadan 500'ü inceleme yapılmadan iptal edildi, Hakkari'de ise şu ana kadar incelenen 243 dosyanın tamamı iptal edildi. İptale gerekçe olarak, askeri karakol yetkililerinden köyün yakıldığına ilişkin rapor alınmaması gösteriliyor. Asker 'Ben yaktım' diyebilir mi? Uygulamaya tepki gösteren Göç-Der Van Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Kıyasettin Gültepe, hiçbir askeri yetkilinin "Biz köy yaktık" demeyeceğine dikkat çekerek, "Köyün yakıldığına dair karakollardan rapor istenmesi çok mantıksız bir uygulamadır. Şu ana kadar yapılan 600 başvurudan 500'ünün iptali, yasanın iflas ettiğinin göstergesidir" dedi. Uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yansıyacağını belirten Gültepe, "Önümüzdeki günlerde tekrar AİMH bir başvuru patlaması olacaktır. Türkiye'nin tekrar AİHM önünde zor duruma düşmeden yapması gereken başvuruların önündeki en büyük engel olan koruculuk sisteminin kaldırılarak, sivil toplum örgütlerinin komisyonlara dahil edilerek sağlıklı bir inceleme yapıldıktan sonra karar verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Bütün dosyalar iptal Hakkari'de şu ana kadar yapılan başvuruda incelenen toplam 243 dosyanın tamamının iptal edildiğini belirten İl Genel Meclis üyesi Hivzullah Kansu ise Hakkari'de yaşanan çatışmalar döneminde 250'ye yakın köyün boşaltıldığını hatırlattı. Bunlardan 142 tanesinin Hakkari merkeze bağlı, 56'sının Çukurca ilçesine bağlı, yaklaşık 50 köyün de Şemdinli ve Yüksekova'ya bağlı köyler olduğunu belirten Kansu, şunları aktardı: "Şimdiye kadar 21 bin başvuru olmuş bu başvurulardan; 243 tanesi kontrol edilmiş ama incelemeye alınan bütün dosyalar reddedilmiş. Eğer bu uygulama böyle devam ederse devlet '1' yerine '10' vermek zorunda kalacak. Çünkü biliniyor ki; bu köyler hangi uygulamalar sonucunda ve kimler tarafından boşaltıldı. Bizim köy dahil, birçok köy boşaltmalarına şahit olundu." Köylülerin mecburen AİHM'e başvuracağını belirten Kansu, "AİHM de bir komisyon oluşturup bu boşaltılan köylere gelirse, bu sefer çok olumsuz şeylerle karşılaşırlar. Devleti resmen mahkum ederler" uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 'şeffaf' işkence

SONRAKİ HABER

Öğrenciler dışarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...