16 Ekim 2005 21:00

'Sendikamızı bölemeyecekler'

TÜMTİS Sendikası üyesi ambar işçileri, sendikanın olağanüstü kurula götürülerek bölünmesine izin vermeyeceklerini söylediler.

Paylaş
TÜMTİS Sendikası üyesi ambar işçileri, sendikanın olağanüstü kurula götürülerek bölünmesine izin vermeyeceklerini söylediler. Gazetemizi ziyaret ederek yaşadıkları sorunları ve sendikada bir süredir devam eden iç tartışmaları aktaran işçiler, emekçilere yönelik saldırıların arttığı bir süreçte tüm işçilerin sendika etrafında kenetlenmeleri gerektiğini dile getirdiler. Sendikayı olağanüstü kurula götürmek isteyenlerin sermayenin ekmeğine yağ sürdüğünü kaydenen işçiler, "Birliğimizin, beraberliğimizin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Sendikayı karıştırmak istiyorlar, geldikleri gibi göndereceğiz" dediler.

'Her kararın arkasındayız' Kartal'da bulunan Adana Taşımacılık'ta çalışan Deniz Şimay, Karayolları Taşımacılığı Yasası'nın uzun zaman önce gündeme geldiğini belirterek, işçilerin taleplerinin yasaya dahil edilemediğini, yapılan eylemlerin de yetersiz kaldığını dile getirdi. Yasanın bir yönüyle iyi olduğunu, "merdiven altı kargoculuğu" bitireceğini söyleyen Şimay, artık herkesin istediği her yerde şirket açamayacağını ifade etti. Örgütlenme alanının genişleyeceğini ve bunun daha çok önemsenmesi gerektiğini kaydeden Şimay, bundan sonra da sendikanın alacağı kararların arkasında olacaklarını söyledi. TÜMTİS içinde yaşanan sıkıntılara değinen Şimay, muhalif çalışma adı altında sendikanın başka bir çatı altına sürüklenmek istenmesini eleştirdi.

'Geldikleri gibi göndereceğiz' Sendikanın birliğine karşı çıkanların, "sendika-parti karışıklığı" gibi söylemler kullandıklarını, sendikaya kavgacı görüntü vermek istediklerini dile getiren Şimay, "Kimse birliğimizi bozamaz, her oluşumun karşısında olacağız. Ağır bir işkolunda çalışıyoruz, bir yığın sorunla uğraşıyoruz. Sendikayı karıştırmak istiyorlar, geldikleri gibi göndereceğiz. Karşılarında olacağız. Kongre gerekiyorsa, süreç işletilip şubelerden başlamalı, ama onların istediği zaman değil" dedi.

'Kendi çıkarları için' Öz Bursa Taşımacılık İşyeri Temsilcisi Yaşar Gül ise, sendikaya bölücülük ve ayrımcılıkların girdiğini ifade ederek, "Olağanüstü kurula götürmeye çalışanlar kendi çıkarları için sendikayı bölmeye çalışıyor, bundan rahatsızız. İşçiler olarak sendikayı güçlendirmeye çalışırken onlar güçsüzleştirmeye, etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Bundan en çok işverenler faydalanıyor. Tüm arkadaşlar bir çatı altında kalmak zorunda. Şunun bunun davası değil, olan hep işçiye oluyor. İşçiler birbirine giriyor. Sendikamızı güçlendirmeliyiz, buna Topkapı işçileri de dahil. Bıktık iç yıpranmalardan. Herkes TÜMTİS çatısı altında birleşsin. Genel başkanımızdan şikayetimiz yok, ölene kadar peşindeyiz" diye konuştu.

'Topçu'dan memnunuz' Primlerin eksik yatırıldığını, mesailerinin uzatıldığını, yasaların işverenden yana işlediğini aktaran Gül şöyle konuştu: "Kendimizi toparlayalım artık. İşverenler 'sendika birbirini yiyor' diyerek daha çok üzerimeze geliyor. Herkes işine baksın, Sabri Topçu şimdiye kadar başkanlık yapıyordu, bugün mü yapamıyor?" Topkapı ambar işçilerinin bir an önce TÜMTİS'e dönmeleri gerektiğini vurgulayan Gül, "İşimize bakıp güçlenelim. Sen ve ben diye bir şey yok, sendika var. Aynı işyerindeki işçiyi işçiye düşman ettiler. Önce kendi görevlerini yapsınlar sonra aday olsunlar." Adana Taşımacılık İşyeri Temsilcisi Rasim Yavuz da, 1996 yılında işe başladığında sendikanın ne olduğunu bilmediğini söyleyerek, "Topçu iyi bir abi, iyi bir baba, iyi bir sendikacı ve iyi bir başkan. Seçimden sonra karışıklık oldu. Millet huzursuz, ihtiyaç varsa şubelerde, sorunlu yerlerde kurul yapılsın" dedi.

'Olağanüstü böler' Ova Kargo'da çalışan Sadık Körpeoğlu, TÜMTİS'i, 89 Bahar Eylemleri'nde tanıdığını, sendikanın işçi hareketine kendi işkolundan önderlik ettiğini belirterek, "Sendikalar kapalıyken TÜMTİS ambarlarda toplu sözleşme başlattı. İmza altına alınan idari maddeler sınıf sendikacılığına yakışır maddelerdi. Bunlar hâlâ geçerli, 1 Mayıs, 8 Mart, işçi alımları gibi. Diğer sendikalarda bunlar yok, hareketin önünü açacak maddeler" dedi. 2005 sözleşmelerinde de sendikanın taviz vermediğini kaydenen Körpeoğlu şöyle konuştu: "Bunlar başkanın sayesinde oldu. İşverenler, sermaye rahatsız. Sendikada kaos çıkartılıyor. Taşımacılık yasası işverenlerin lehine. Ambarlar boşaltılmak, örgütlülük dağıtılmak isteniyor. Bize feodal çağ koşulları dayatılıyor." Sendikanın ve işçilerin birliğine ahip çıkmak gerektiğini vurgulayan Körpeoğlu, "Olağanüstü parçalar, böler. Önderlik yapmak istiyorlarsa tabandan başlayarak olağan kurul yapsınlar. Delegeler kullanılarak olmaz. Bir sürü yasa çıkıyor aleyhimize. Özelleştirme, sigortasız çalıştırma, taşeronlaştırma dururken çıkıp 'ben önderlik yapacam' demek böler. Genel başkan şöyledir böyledir demek doğru değil. Sınıfın birliğine yakışmaz. Tüm işçiler, sendikaya, başkana sahip çıkmalı. Herkes başkanın mücadeledeki yerini biliyor.

ÖNCEKİ HABER

İtfaiyede yangın var

SONRAKİ HABER

Ekstra Metal işçisi pes etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa