15 Ekim 2005 21:00

Mesai çıkışı ebru ve tezhip

İşçi Süleyman Demirel ve sağlık emekçisi Handan Alan, ebru ve tezhip eserlerini sergiliyor. Demirel, bu sanatlara zaman ayırmakta zorlandıklarını alatıyor.

Paylaş
27 yaşında ebru ve tezhib kursuna başlayan Süleyman Demirel, 4. kişisel sergisini Handan Alan ile birlikte Bolu Belediye Sanat Merkezi'nde açtı. Süleyman Demirel 30 yaşında, özel bir şirkette çalışan bir işçi. Bu nedenle, bizim Süleyman Demirel ismini duyduğumuzda aklımıza ilk gelen eski cumhurbaşkanıyla tek benzerliği ismi. Süleyman Demirel, yok olmaya yüz tutmuş bir sanata emek vermenin güzel olduğunu ifade ederken, yine kendisi gibi bir emekçi olan Handan Alan ile birlikte sergi açmanın güzel bir şey olduğunu söylüyor. Demirel, bir tavuk firmasının kesimhanesinde çalışırken, Handan Alan ise bir sağlık emekçisi. Belediye Sanat Merkezi Sergi Salonu'nda bulunan eserler, 20 Ekim Perşembe gününe kadar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Tek erkek sanatçı Bir işçinin sanatla uğraşmak için çok kısıtlı bir zamanının olduğunu söyleyen 30 yaşındaki Süleyman Demirel, unutulmakta olan bir sanatı kendisine öğreten öğretmenine minnettar olduğunu söylüyor. 3 yıl önce, Belediye Sanat Merkezi'nde açılan kurs sayesinde ebru ve tezhib ile tanıştığını ifade eden Demirel, 15 kişiden oluşan kursiyerler arasında sadece kendisinin erkek olduğunu ifade ediyor. Bildiği kadarıyla da Bolu'da kendisinden başka erkek sanatçının olmadığını ifade eden Demirel, konuşmasına şu şekilde devam etti; "Kursa ilk başladığımda, bayan arkadaşlarımdan kursu bırakanlar oldu. Benden sonra bir erkek daha kayıt yaptırmış, ancak şu an nerede, ne yapıyor bilmiyorum. İlk sergimi 2004 yılında Bolu'da açtım. Diğerlerini ise, Mudurnu'da ve Ankara'da. Şimdi ise tekrar Bolu'dayız. 4'üncü kişisel sergimi, benim gibi emeğiyle geçinen Handan Alan isimli arkadaşımla birlikte açtım."

Verdiğimiz emek... Ebru sanatını öğrenmeyi çok istediğini ifade eden Demirel çalışmalarını şöyle özetliyor: "Ebru, yapmayı arzuladığım bir sanat dalıydı. Tezhip ise, şu günlerde unutulmaya yüz tutmuş, pek fazla kişinin ilgi göstermediği bir sanattı. Bende bu sanatı gün yüzüne çıkartmak için bu işe giriştim. İlk tezhibimi de 2,5 ay gibi bir sürede tamamladım. Şimdiye kadar yaptığım eserlerime de, paha biçemiyorum. Dışardan bakıldığında, basit olarak gözüküyor. Ancak verdiğimiz emek bizim için çok önemli. Bu nedenle emeğimize basit olarak bakılmamalı. Çünkü bu sanatı öğrenebilmek için Ebru öğretmenimden iki sene ders aldım. İşten fırsat buldukça ebru ve tezhib ile uğraşıyorum. Daha fazla zaman ayırabilsem, daha güzel eserler de verebilirim."

ÖNCEKİ HABER

Emekliler TİS talebinde ısrarlı

SONRAKİ HABER

İran'a karşı diplomasi turu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...