15 Ekim 2005 21:00

Bali teröründe devlet parmağı

202 kişinin ölümüne sebep olan Bali saldırısında Endonezya devletinin parmağı olduğu öne sürüldü. İddianın sahibi, eski Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid.

Paylaş
Endonezya polisi ve askerinin 2002 yılında Bali'de gerçekleşen büyük patlamada parmağı olabileceği açıklandı. Ülkenin eski Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid, SBS kanalına yaptığı açıklamada, 202 kişinin hayatına mal olan saldırı ile Endonezya devleti arasında bağlantı olduğuna dair şüphelerinin bulunduğunu söyledi. Eski Devlet Başkanı, Kuta gece klübüne düzenlenen ilk saldırının sorumlusunun teröristler olduğunu, Sari Club'a düzenlenen saldırının ise yetkililer tarafından planlandığına inandığını kaydetti. İkinci saldırıya neden olan bombanın kim tarafından konulduğu sorulan Vahid, "Belki polis veya silahlı güçler" diye cevap verdi. Vahid, "Eylem emri köktendincilerden değil bizim kendi silahlı güçlerimizden geldi" diye konuştu.

Hem militan hem casus Programda İslami Cemaat olarak bilinen örgütün arkasındaki anahtar ismin de Endonezyalı bir casus olduğu dile getirildi. Endonezya yönetiminin birçok terörist grupla bağlantısı olduğunu belirten eski militan Ömer Abduh, "Endonezya istihbaratı tarafından yönlendirilmeyen tek bir İslami örgüt yok" diye konuştu. İslami Cemaat'ın önde gelen isimlerinden Teungku Fauzi Hasbi üzerine bir kitap yazan Abduh, Hasbi'nin örgütü kuran isimlerden biri olmasının yanı sıra Endonezya askeri istihbaratı için çalışan bir ajan olduğunu kaydetti. SBS televizyonu tarafından gösterilen belgelerde 1990 yılında Endonezya askeri istihbarat şefinin Hasbi'ye 'özel bir görev' verdiği açıkça görülüyor. Başkent Cakarta'da bulunan karargâhtan yazılan bir notta 'kardeş Fauzi Hasbi'nin Malezya, İsveç ve Endonezya'da bulunan Aceh ayrılıkçılarına karşı casusluk yapması' isteniyor. 2002 tarihli başka bir belgede ise Hasbi, Endonezya Ulusal İstihbarat Ajansı'nın özel ajanı olarak gösteriliyor.

Ordu örgütleri destekledi Güvenlik analisti John Mempi, Ebu Cihad olarak da bilinen Hasbi'nin İslami Cemaat'in ilk yıllarında rol üstlendiğini söyledi. Mempi, Hasbi'nin daha sonra Endonezya ajanı olarak çalıştığını doğruladı. Hasbi, 2003 yılında şüpheli şekilde ölmüştü. Öte yandan, Sumatra Adası'nda 1978 yılında düzenlenen saldırıda yer alan Timsar Zubil, örgütlerinin güçlenmesine izin verildiğini belirtti. İstihbaratın kendi grubuna 'cihad komandoları' adını verdiğini belirten Zubil, devle-tin örgütü yasadışı eylemlere sevkettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Irak'ı bölen yasa

SONRAKİ HABER

Irak'ta tehlikeli sınır çatışmaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...