09 Mart 2011 10:44

'Kalem tutan ellerin değil insanlık suçu işleyenlerin peşine düşün'

“Düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların devam etiğini belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) “Son tutuklamalarla cezaevlerindeki gazeteci ve yazar sayısı 68’e çıktı” dedi.İHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada 3 Mart 2011 tarihinde 8’i gazeteci ve yazar 11 kişinin göza

'Kalem tutan ellerin değil insanlık suçu işleyenlerin peşine düşün'
Paylaş

“Düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların devam etiğini belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) “Son tutuklamalarla cezaevlerindeki gazeteci ve yazar sayısı 68’e çıktı” dedi.

İHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada 3 Mart 2011 tarihinde 8’i gazeteci ve yazar 11 kişinin gözaltına alındığı ve 9’unun tutuklandığı hatırlatıldı. Kamuoyundan yükselen tepkiler üzerine savcılığın yapmak zorunda kaldığı “gizli delil” açıklamasının evrensel hukuk normlarının ayaklar altına alınması olarak değerlendirildiği İHD açıklamasında “Böyle bir açıklama masumiyet karinesinin çok açık ihlalidir. Çünkü ceza yargılamalarının amacı, maddi olguyu tüm gerçekliği ve çıplaklığı ile ortaya çıkartmaktır. Savcılığın “gizli delil”  açıklamasının kabul edilemezliği bir yana, bu yaklaşım biz insan hakları savunucuları ve demokrasi güçleri açısından kabul edilemez” denildi.   Açıklamada “Bugüne kadar Ergenekon davası,  devletin karanlık derin ve yasa dışı güçlerine uzanma konusundaki beklentileri hüsrana uğrattı; ama gazeteci, yazar, iktidar muhalifi birçok kişi davaya dahil edildi, üstelik olağan yollardan soruşturma açılıp, ifadeleri alınabilecekken “operasyon”larla, sabaha karşı evleri basılarak götürüldüler. Ergenekon’un karanlık kuyuları Fırat’ın öte yakasından kaynaklandı; ama savcıların kolları oralara kadar uzanamıyor, güçleri kalem tutan ellere yetiyor. Faili meçhullerin, göz altında kayıpların, yakılan, boşaltılan köylerin, toplu mezarların sorumlularına, genelkurmay başkanlarına, ordu komutanlarına, içişleri bakanlarına, valilere güçleri yetmiyor. Ergenekon’u kalem tutan ellerde değil, gidin on binlerce insanın hayatına mal olan savaşın sorumlularında, örtülü ödeneklere imza atanlarda, gizli belgelerle devlet yönetenlerde, Jitem’i kurduranlarda, varlığını saklayanlarda arayın” denildi.

Gaziantep İnsan Hakları Derneği(İHD) şubesi de Yeşilsu Parkı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla gazetecilerin tutuklanmasını kınadı. Yapılan açıklamada “Basın mensupları üzerindeki baskılar sona erdirilmeli, ifade özgürlüğüne mutlak bir surette uyulmalı, tutuklu gazeteciler derhal tahliye edilmelidir” denildi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

FT: Türkiye medyayı sindirmeye son vermeli

SONRAKİ HABER

YSK’DAN AKP’YE RET

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa