14 Ekim 2005 21:00

Uzmanlardan rahatlatan açıklama

İstanbul Tabip Odası'nda düzenledikleri basın toplantısıyla kuş gribi konusunu ele alan uzmanlar, halkı rahatlatıcı açıklamalar yaptılar.

Paylaş
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, "Türkiye ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya. Hemen arkasından ifade etmemiz gerekir ki, hiç paniğe gerek olmayan bir sorunla karşı karşıya" dedi. Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy da, kuş gribinin insandan insana bulaşmasının son derece zor olduğunu belirterek, 'insanlığı tehdit eden ilk 100 virüs sıralansa, kuş gribinin bunların arasına giremeyeceğini' söyledi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, dün İstanbul Tabip Odası'nda, "Kuş gribi hastalığının dünyadaki ve ülkemizdeki son durumu ve alınması gereken önlemler" konulu ortak basın toplantısı düzenledi.

Paniğe gerek yok Toplantıda ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Gürsoy, bugüne kadar kuş gribi konusunda söylenecek şeylerin tamamen söylendiğini ifade ederek, "Basın zaman zaman konuyu sansasyonel boyutta ele alma eğilimi gösterdi ama gittikçe sağduyu hakim olmaya başladı ve Türkiye'de kamuoyunun paniğine yol açabilecek ciddi bir sorunla karşı karşıya olmadığımız ortaya çıktı" dedi. Gürsoy, Türkiye'de kuş gribinden hastalanan insan olmadığını, sadece enfekte olmuş hayvanlarla temas etmiş bazı kişilerin koruyucu olarak ilaç aldıklarını dile getirdi. Gürsoy, bir gazetecinin Çernobil olayını hatırlatması ve 'açıklamalara güven duyulmadığını' söylemesi üzerine, "İTO herhangi bir ekonomik çıkar grubunun sözcüsü olamaz. Bunu herkes bilir" şeklinde konuştu.

Bulaşması zor Prof. Dr. Haluk Eraksoy da kuş gribinin insandan insana bulaşmasının son derece zor olduğunu belirterek, virüsün insanlığı tehdit eden ilk 100 virüs arasına bile giremeyeceğine dikkat çekti. Yaklaşık 2 yıldır Doğu Asya'da kuş gribi ile mücadele edildiğini anlatan Eraksoy, hastalığın önce Rusya ardından da Türkiye'de görüldüğünü bildirerek, şunları söyledi: "Bu hastalığın görüldüğü kümes hayvanlarından insana bulaşmasının son derece zor olduğunu tekrarlamak isterim. Bunu Doğu Asya'daki deneyimden çıkarabiliriz. Orada milyonlarca kanatlı aynı anda telef olduğu halde, etkilenen insan sayısı 116'dır. 2 yıl boyunca herhangi bir salgın hastalıktan 116 kişinin hastalanmasının, o hastalığın ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından işareti olabilir. Prof. Dr. Eraksoy, kuş gribi belirtilerinin ateş, eklem, baş ağrıları gibi grip hastalığı ile benzerlikler gösterdiğini değinerek, "Vatandaşlar kuş gribi olduklarını sanmasınlar çünkü bunun olması henüz eğer kümes hayvanlarında kuş gribi görülmemişse imkansız" şeklinde konuştu. H5N1 virüsünün daha önce Orta Asya ve Asya'da görüldüğünü hatırlatan Eraksoy, virüsün bir sonraki durağı Avrupa olacak. Hangi ülke olduğunu tahmin etmek de güç değil. Göçmen kuşların yolları belli" dedi.

Aşı politikası geliştirilmeli Prof. Dr. Selim Badur ise, normal grip aşısının kuş gribine bir etkisinin olmadığının altını çizdi. Uzun süredir Fransa ve Amerika'nın kuş gribine karşı aşı geliştirdiğini açıklayan Badur, "Bir aşı geliştirildi ve kullanıldı. Ancak bu aşıya bir takım dış katkılar da yapılıyor. Şu da unutulmamalıdır ki aşı geliştirilip tüm firmalar 1 yıl boyunca üretim yapsalar dahi bu aşı 500 milyon kişiye yetebilir. Bu da gösteriyor ki ulusal aşı politikamız olmazsa çok zorlanırız" uyarısında bulundu.

Önlemler... İstanbul Veterinerler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, kuş gribi konusunda Türkiye'de görülmemiş bir önlem alındığını ve bunun önemli olduğunu söyledi. Bu önlemlerin virüsün sıçramasını önlemek için olduğunu belirten Yeşildere, "Artık virüs Türkiye'de görülmüştür ve sürekli önlem almak gerekir. Bu önlemler insanları endişelendirmemeli çünkü insanlar arasında hastalığın bulaşma riski düşük " şeklinde konuştu.


ZMO Başkanı Gökhan Günaydın: Bilgi kirliliği var Dünya Gıda Günü 2005 sempozyumunda konuşan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, kuş gribi konusunda Türkiye'de bir bilgi kirliliği yaşandığını, insanların tavuk ve yumurta yemekten çekindiklerini belirterek, "Oysa insanlar proetin açıklarını bu gıdalardan gideriyor" dedi. TMMOB'a bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından düzenlenen "Dünya Gıda Günü 2005" sempozyumu Milli Kütüphane'de dün başladı. İlan edilmesine rağmen Tarım Bakanı Mehdi Eker'in katılmadığı sempozyuma bakanlıktan hiçbir yetkilinin katılmaması da dikkat çekti. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, ciddi boyutlara ulaşan ve ölümcül virüs taşıdığı açıklanan kuş gribinin birçok ülkenin başına gelebileceğini, bu konuda herkese büyük görevler düştüğünü söyledi. "Keşke Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim İstasyonu kapatılmamış olsa idi" diyen Ataman, basını da sorumlu yayıncılık yapmaya çağırdı. ZMO Başkanı Gökhan Günaydın ise, Türkiye'de bilgi kirliliği yaşandığını ifade ederek, göçmen kuşların enfekte ettiği hastalığın köy tavukçuluğunu riske ettiğini, ancak modern işletmelerde dünden bugüne artan bir risk olmadığını savundu. Tarım Bakanı'nın canlı yayında tavuk eti yemeyi reddetmesine, tavuk etinin Meclis menüsünden geçici de olsa çıkarılmasına tepki gösteren Günaydın, AKP'nin tarım politikalarını da eleştirdi.


850 milyon açlıkla karşı karşıya Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ereli Özbozkurt, tarımda sanayileşmenin yetersiz olduğunu vurgulayarak, hâlâ evsel, atölye ve zanaat üretim boyutlarının aşılamadığını, Türkiye'de 30 bin tarımsal işletme bulunduğunu söyledi. Tarım, gıda ve hayvancılıkta artık sanayileşmenin yaratılması, üretim kapasitesinin gelişmesi gerektiğini kaydeden Özbozkurt, gıdanın stratejik boyutunun gözardı edilmemesini istedi. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre nüfusun yüzde 15'inin günde 1 dolar, yüzde 38'inin de yünde 1.5 dolarla geçinmek zorunda kaldığını, açlık sınırında olanların oranının da yüzde 8.5 olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO Türkiye Temsilcisi Abdellatif Tabet de, istatistiklere göre dünyada 2.6 milyar kişinin (yüzde 42) tarım, balık, hayvancılık ve ormancılıkla geçindiğini, dünyada çok az ülkenin tarımsal büyüme olmadan gelişip, yoksulluğunu azalttığını anlattı.


Yoksulluk salgın dinlemiyor

Erman Koçak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, Türkiye'de kümes hayvanlarında tespit edilen kuş gribinin, insanlar için de ölümcül olan H5N1 tipi olduğunu açıklamasına karşın, yoksul semtlerindeki tavuk pazarlarına olan ilgide kaydadeğer bir düşüş yaşanmadı. Dargelirliler, son açıklamalar kendilerini korkutsa da, et ve balık pahalı olduğu için zorunlu olarak tavuk eti yemeye devam edeceklerini belirttiler. Mahallelerinde kurulan semt pazarından sürekli canlı tavuk aldığını kaydeden Emine Belir'e göre kuş gribiyle ilgili haberler abartılıyor. "Fakir halka zaten neler yedirmiyorlar ki" diyen Emine Belir, bir haftadır süren tartışmalara rağmen hastalığa yakalanan hiç kimsenin olmamasının kendilerini rahatlattığını söylüyor. İlk başta tavuk almaktan korktuğunu dile getiren Adile Durmaz da, pazara geldiğinde tavuk alan insanları görünce endişesinin bir nebze de olsa azaldığını belirterek, "Hâlâ korkuyorum ama çocuklar et yiyebilsin diye mecburen alıyoruz. Kırmızı et çok pahalı. Bu hastalık da bulaşırsa olan yine fakirlere olur. " diyor. Mehmet Zengin ise son günlerde sıklaşan kuş gribi ile ilgili haberlerden sonra kırımızı et fiyatının arttığına dikkat çekiyor. "Bu fakirlik gripten çok mu iyidir! Yoksulluk gripten beter" diyen Mehmet Zengin, korktuklarını ama yine de tavuk almaya devam edeceklerini söylüyor.


Turgutlu'da güvercin karantinası Manisa Turgutlu'da bir evin çatısında beslenen güvercinlerden ölenler olması üzerine, güvercinlerle teması olan kişilerin karantinaya alınması ilçede paniğe neden oldu. Manisa Valisi Orhan Işın, şüphe altındaki kişilerden kan örneği alındığını ve laboratuvar sonuçlarının beklendiğini belirterek, "Paniğe kapılmaya gerek yok" dedi. Kendisine aktarılan bilgilere göre, kuş gribinin güvercinler yoluyla bulaşmasının istisnai bir durum olduğunu aktaran Vali Işın, şu açıklamada bulundu: "Ölen güvercinlerin Balıkesir güvercini olduğu iddia ediliyorsa da vatandaşımız güvercinlerini Manisa'dan satın almış. Yine de sonucu görmeden bir şey söyleyemeyiz. Hastanedeki kişileri şimdilik kontrol altında tutacağız." Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay da hastanede bulunan kişilerde "Kuş gribi vardır, yoktur" demenin yanlış olacağını ifade etti.


Erdoğan ve Akdağ: Panik gereksiz Başbakan Erdoğan kuş gribi ile ilgili olarak panik yapılmaması çağrısında bulundu. Erdoğan, partisinin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Artık bu konuya son noktayı koyuyorum. Bakan arkadaşlarım da bu konu ile ilgili fevkalade bir durum olmadıkça açıklama yapmayacak. Paniğe gerek yok" dedi. Ortada olağanüstülük olmadığını, hastalığın dünyanın her yerinde görüldüğünü dile getiren Erdoğan, "Sağlık bakanlığımız bu hastalıktan korunmak için her türlü uyarıyı yapmıştır. Sürekli olarak bakanların orada durması söz konusu değildir hele bunları siyasi bir rant aracı olarak kullanmak çok yanlış" diye konuştu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da düzenlediği basın toplantısında kuş gribi ile ilgili "Türkiye'de büyük bir risk varmış gibi gereksiz bir panik havasına girmenin" yanlış olduğunu söyledi. Akdağ, "Kuş gribi virüsü olarak bilinen H5N1 virüsü, kanatlı hayvanlar arasında ölüm oranları yüksek olan, hızla yayılan hastalıklara yol açıyor. Bu virüsün kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşması, bugüne kadar yalnızca bu kanatlılarla yakın temas içinde bulunan kişilere olmuştur. Yöre halkı da hem Tarım hem Sağlık Bakanlığımız tarafından bilgilendirilmektedir" dedi. Akdağ, "Özellikle bu çiftliklerde çalışanlar için Tarım ve Sağlık bakanlıklarımızın öngördüğü koruma önlemleri dikkatle uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Diz boyu usulsüzlük

SONRAKİ HABER

Hedef muhalif düşünceyi yok etmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...