11 Ekim 2005 21:00

Batı'nın yardımı göstermelik

Pakistan'daki felaketin boyutları karşısında, Batılı zengin devletlerin yardım vaatleri 'devede kulak' kalıyor. Buna karşılık tsunami felaketiyle sarsılan yoksul Sri Lanka, 100 bin dolar mali yardım yapacağını açıkladı.

Paylaş
Pakistan'ın birçok bölgesini yerle bir eden deprem felaketinin ardından, Batılı zengin ülkelerin yaptığı yardımların yetersiz olduğu belirtiliyor. Ülkede kışa girilmekte olduğu bugünlerde, evsiz kalan yüzbinlerce insan donma tehlikesiyle yüz yüze. Sokaklarda, enkazların altında yatan cesetler ise, salgın hastalık tehdidi yaratıyor. 40 bin kişinin öldüğünün tahmin edildiği felaket karşısında "süpergüç" ABD'nin ilk tepkisi, müttefiki Pakistan'a 500 bin dolar yardım yapılacağının ilan edilmesi oldu. Ancak hafta sonu gelen bu açıklama Pakistan'da büyük tepki topladı. Bunun üzerine ABD, yardım vaadini 50 milyon dolara çıkardı. Yine hafta sonu, İngiliz hükümeti sadece 100 bin sterlinlik yardım teklifinde bulundu. Pakistanlı muhalif lider Gazi Hüseyin, bu parayı "sadaka" olarak nitelendirdi. Tepkilerin yükselmesi üzerine İngilizler 1 milyon sterline çıktı. En güçlü devletlerin önerdiği bu yardımlar, kimi işadamlarının dahi gerisine düşmüş bulunuyor. Hong Konglu zengin Li Ka-shing, tek başına 500 bin dolar bağış yapacağını bildirdi. Avrupa Birliği'nin yardımı da, 3.6 milyon Euro'da kaldı.

Sri Lanka utandırdı Batılı devletler "büyük miktarda" yardım yapacaklarını açıklasalar dahi, bu yardımların yerine ulaşıp ulaşmayacağı belli değil. Yardım kuruluşları, genellikle devletlerin açıkladığı rakamlar ile felaket bölgelerine ulaşan paralar arasında büyük uçurum olduğunu hatırlattı. Son olarak, Asya-Pasifik bölgesini vuran deprem ve tsunamide, vaat edilen milyarlarca dolarlık yardım unutulmuştu. Pakistanlı depremzedelere en anlamlı yardım, tsunami felaketinin yaralarını henüz saramamış olan Sri Lanka'dan geldi. Sri Lanka hükümeti, depremzedeler için 100 bin dolar yardım yapılacağını duyurdu. Gözlemciler, bu yoksul ülkenin Batılı zenginleri utandırması gerektiğini belirtiyor.

Felaket yakınlaştırdı Keşmir bölgesi yüzünden birçok kez çatışan Hindistan ve Pakistan, iki ülkeyi de vuran deprem sayesinde yakınlaştı. Hindistan, deprem için önerdiği yardımın Pakistan tarafından kabul edildiğini, bu ülkeye 25 ton yardım malzemesi gönderileceğini bildirdi. Bu arada, Pakistan, korkunç depremde 40 bin kişinin hayatını kaybetmesinden endişe edildiğini belirtirken, Hindistan makamları, Keşmir'in Hindistan'a ait bölümünde ölü sayısının 1244'ü bulduğunu bildirdiler. Bunlar arasında 50 kadar Hint askeri bulunuyor. Bölgede binlerce insan yaralandı, onbinlercesi de evsiz kaldı.

Muzafferabad enkaza döndü Pakistan denetimindeki Keşmir'in başkenti Muzafferabad'da ise 11 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Kentte 20 kadar genç, hükümete ait bir deponun güvenlik görevlilerini dövdükten sonra gıda ve diğer malzemeleri depodan aldı. Bunun üzerine polis havaya ateş açtı. Bir güvenlik görevlisi, yağmacıların üç gündür girdikleri her dükkanı yağmaladığını söyledi. Muzafferabad'da gıda kıtlığı da çekiliyor. Cammu Keşmir'in Hindistan'dan ayrılması için savaşan en büyük silahlı gruplardan Hizbul Mücahidin ise, deprem nedeniyle bölgedeki faaliyetlerini askıya aldı. Örgütün başkomutanı Seyid Selahaddin, örgüt üyelerine operasyonlarını durdurma talimatı verdi.

1000 hastane yıkıldı Diğer yandan, BM İnsani Yardım Kordinasyon Dairesi (OCHA), cumartesi günkü depremin yerle bir ettiği Pakistan'da bin kadar hastanenin tamamen yıkıldığını, bu nedenle binlerce yaralının tedavisinde zorluk çekildiğini bildirdi. OCHA sözcüsü, yaklaşık 4 milyon kişi için çadır, battaniye, çarşaf, helikopter ve gıda gibi malzemelere ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Çamlar altı yoksulları

SONRAKİ HABER

Yoksullara yardım yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...