08 Ekim 2005 21:00

Pekin Adamı aranıyor

2. Dünya Savaşı sırasında kaybolan Taş Devri adamına ait kalıntıların akibeti halen bilinmiyor. Çinliler 'Pekin Adamı'nı arıyor.

Paylaş
Günümüzde 500 bin-200 bin yıl önce Taş Devri'nde yaşayan "Pekin Adamı"nın İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan kalıntılarıyla ilgili çalışmalar yoğunlaştırıldı. China Daily gazetesinin haberinde, bu çalışmaların hızlandırılması için geçen temmuz ayında kurulan ve bilim adamlarından oluşan kurulun elinde önemli veriler olduğu ileri sürülerek, kısa sürede kalıntılara ulaşabilmeyi umdukları belirtildi. Kurulun aradıkları parçaların sayısıyla ilgili olarak farklı kaynaklarda farklı rakamlar yer alıyor. Çin Uluslararası Radyosu'nun internet sayfasında yer alan yazıda, Pasifik Savaşı'nın patlak vermesinden kısa süre önce, "Pekin Adamı"nın fosilleri üzerinde araştırma yapan Çinli antropolog Wei Dunrui'nin o sırada fosillerin saklandığı Xiehe Hastanesi'nin artık güvenli olmadığını düşünerek, "Pekin Adamı"nın fosillerinin ABD'ye gönderilmesini önerdiği ve Aralık 1941'deki Pearl Harbour baskınından üç hafta önce Xiehe Hastanesi'nin İdare Şefi Bo Wen'in bu fosillerin paketlenip kutulara konulması kararını açıkladığı kaydedildi. Yazıda, "Pekin Adamı"nın fosilleri arasında beş adet tam kafatası, 15 kırık kafatası parçası, 14 çene kemiği, köprücük, bacak ve kol kemikleriyle dişler gibi 147 parça fosilin Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne taşındığı ve Amerikan donanmasına ait bir gemiyle ABD'ye götürülmeye çalışıldığı ileri sürüldü. Ancak bundan sonra, bu fosiller, esrarengiz bir şekilde kayboldu ve bugüne kadar bir daha bulunamadı.

Söylentiler "Pekin Adamı" fosillerinin kaderi hakkında çeşitli söylentiler var. Bunlardan birine göre, fosiller Şinghuandao limanında "President Harrison" adlı posta gemisine yüklendikten sonra Pasifik Okyanusu'nda gemiyle birlikte battı, diğerine göre de fosiller posta gemisiyle Japonlar tarafından ele geçirildikten sonra defalarca el değiştirdi ve zamanla izleri kayboldu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD birlikleri, "Pekin Adamı"nın fosillerini bulmak için Japonya'da geniş aramalar yaptılar, ancak hiçbir ipucuna rastlayamadılar. Zengin bir Amerikalı işadamı, 1972 yılında yüklü bir ödül koyarak fosilleri aramaya başladı, ancak kendisine verilen ipuçlarının hepsi yanlış çıktı. New York'ta yaşayan bir kadın, 1970 yılında "Pekin Adamı" fosillerini aramaya gönül veren Harvard Üniversitesi'nden Prof. Christopher'ı telefonla arayarak, ölen kocasının, fosilleri uzun süre elinde bulundurduğunu söyledi. Harvard Üniversitesi uzmanları, bu kadın tarafından verilen fotoğraflarda yer alan fosillerin "Pekin Adamı"na ait olduğu sonucuna vardılar. Ancak, çok geçmeden bu kadınla bütün bağlantılar kesildi. 1966-76 yılları arasındaki Kültür Devrimi sırasında elle yazılan "Eski Xiehe Hastanesindeki Dramlar" adlı bir kitapta, "Pekin Adamı"nın fosillerinin hiçbir zaman ülke dışına götürülmediği ileri sürüldü. Ancak kitabın yazarı bulunamadı.

Dönüm noktası Pekin'in 50 kilometre güneybatısında bulunan Zhoukoudian bölgesi, "Pekin Adamı"nın yaşadığı yer olarak biliniyor. "Pekin Adamı" ya da günümüzdeki bilimsel adıyla Homo erectus pekinensis (Dik Yürüyen Pekinli), günümüzden 500.000-200.000 yıl önce yaşamış insan türünün genel adı. Bölgede iki adet önemli mağara bulunuyor. Bu mağaralarda ve çevrede yapılan kazılarda, Taş Devri insanlarına ve o dönemde yaşamış olan hayvanlara ait sayısız kemik parçaları, taştan yapılmış aletler, silahlar ve süs eşyaları ortaya çıkarıldı. Bu kalıntıların bulunması, paleoantropoloji çalışmalarında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

AKP sağlıkçıları mezheplerine göre fişliyor!

SONRAKİ HABER

Pakistan'ın en büyük felaketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...