07 Ekim 2005 21:00

Ücretleri için direnişteler

Antalya'da Serik ilçesi yakınlarında kurulu Rıvenne İnter Tekstil'de çalışan 200'e yakın işçi, ödenmeyen ücretleri nedeniyle işbırakarak direnişe geçtiler.

Paylaş
Antalya'da Serik ilçesi yakınlarında kurulu Rıvenne İnter Tekstil'de çalışan 200'e yakın işçi, ödenmeyen ücretleri nedeniyle işbırakarak direnişe geçtiler. İki yıldır düzenli olarak üretim ve ihracat yapılan fabrikada işçiler, aylardır ücret alamıyor. Hiçbir giderini karşılayamayan, kiralarını ödeyemeyen, içme sularını bile komşularından temin etmek zorunda bırakılan Rıvıenne İnter Tekstil işçileri, çarşamba günü başlattıkları işbırakma eylemini fabrika önünde sürdürüyor. İşçiler dün Antalya merkeze gelerek Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptılar. Buradan Kışlahan Meydanı'na giden işçiler, basın açıklaması yaptılar. Basın açıklaması sırasında yığınak yapan çevik kuvvet polisleri, işçilerin topluca yürümesine izin vermedi. Bu arada patron, işçiler adına kendisiyle görüşen avukatlara ve jandarma yetkililerine "işyerini kapatacağını artık üretim yapmayacağını" söylüyor. Öte yandan yine patron, işçileriin yanına üretim müdürünü göndererek "Size senet vereceğiz, gelin çalışmaya başlayın" diyor. Bazı işçilerle de ayrı ayrı görüşen patron ve adamları, işçiler arasındaki dayanışmayı kırmaya çalışıyor.

Yardım isteği Gazetemize açıklama yapan işçilerden Erdal Uyar, 3 aydır ücret alamadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Sürekli hakarete maruz kalıyoruz. Sağlık, hijyen bakımından her şey son derece kötü. İşyerine geliyorsunuz, mesaiye kaldın mı ancak üç günde çıkabiliyorsunuz. İşçiler çocuklarını okula gönderemiyor. Ramazan geldi evimize bir kuru soğan götüremiyoruz. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Aramızda dayanışma var, ama işveren bunu kırmak için her şeyi yapıyor." Uyar, Türkiye'nin birçok yerinde direnip kazanan tekstil işçileri olduğunu belirterek, "Onlar bize tecrübelerini anlatsın, yardım etsin" çağrısında bulunuyor. Bu sefer olmaz! Yeni doğan çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayamamaktan yakınan Özcan Ulusan, "Para yok diyorlar ama her gün TIR'lar ürettiklerimizi götürüyor. Benim çocuğum aç, susuz, bezi yok. İşçiler buzdolaplarını, çamaşır makinelerini satmaya başladı. Ben içme suyunu günlerdir komşulardan alıyorum. Buramıza kadar geldi" dedi. Saide Kırılmaz ise daha önce de direniş yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Ama üretim müdürlerimiz, şeflerimiz bizi kandırdı. Bize işbaşı yaptırdılar, hiçbir şey alamadık. Sonuçta işçiyiz, bize iyilikle yaklaştıklarında kanmıştık. İnşallah bu sefer böyle olmaz."

ÖNCEKİ HABER

OSTİM'de sorunlar büyüyor

SONRAKİ HABER

Kayıtlı işsiz sayısı 1 milyona dayandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...