07 Ekim 2005 21:00

Tarım kriterleri göç yaratacak

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, 3 Ekim Müzakere Çerçeve Belgesi'yle AB'nin Türkiye'ye yeni tarım kriterleri dayattığını, Kopenhag kriterlerinin yerini tarım kriterlerine bıraktığını dile getirdi.

Paylaş
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, 3 Ekim Müzakere Çerçeve Belgesi'yle AB'nin Türkiye'ye yeni tarım kriterleri dayattığını, Kopenhag kriterlerinin yerini tarım kriterlerine bıraktığını dile getirdi. AB sürecinin Türkiye için vahim sonuçlar doğuracağına da işaret eden Günaydın, AB tarımsal ürünlerinin Türkiye pazarını dolduracağı tehlikesine dikkat çekti. Günaydın 3 Ekim'de açıklanan AB Çerçeve Belgesi'ni tarım açısından değerlendirdi. Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Çerçeve Belgesi'nin "tarım ve kırsal kalkınma", "gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve bitki sağlığı" ve "balıkçılık" olmak üzere üç başlığın doğrudan tarım ile ilgili olduğunu kaydederek, ayrıca dokuz müzakere başlığında da tarım sektörüne ilişkin çalışmalar öngörüldüğünü aktardı. Yaşanacak sürecin, tarafların karşılıklı rızalarının uyumlaştırılmasına yönelik bir uzlaşma arayan "müzakere süreci" olmadığının altını çizen Günaydın, Müzakere Çerçeve Belgesi'de de tıpkı 17 Aralık Konsey Kararı'nda olduğu gibi "tarım sektörü, yapısal politikalar ve kişilerin serbest dolaşımına yönelik 'uzun geçiş dönemleri', 'derogasyonlar', 'özel düzenlemeler' ve 'kalıcı koruma hükümleri' getirileceğini, serbest dolaşım alanında üye devletlere azami rol verileceğini hatırlattı. Günaydın buna karşı Türkiye'nin talep edebileceğinin geçici tedbirler bağlamında, geçiş dönemlerinin kısa ve az sayıda olacağının da altını çizdi. AB'nin tarım ve kırsal kalkınma önlemlerine halen yılda 42 milyar Avro harcadığına, oysa genişleme öncesi tarım yardımı düzeyinin, yılda 520 milyon Avro ile sınırlandırıldığına işaret eden Günaydın, genişlemeden tarıma aktarılan fon miktarının ise en çok 3.4 milyar Avro/yıl ile sınırlı olduğunu dile getirdi.

Türkiye pazarı etkilenecek OTP'nin "Mali Dayanışma" dışında kalan "Pazar Birliği" ve "Topluluk Tercihi"nin işlemesiyle, yalnızca yaş meyve ve sebze, fındık, koyun eti ve bakliyat alt sektörlerinin rebaketçi olabileceği, diğer olanlarda ise AB tarımsal ürünlerinin Türkiye pazarını doldurabileceği tehlikesine işaret eden Günaydın, bu ortamda iç ticaret hadlerinin sürekli tarım aleyhine gelişimiyle, kırsal alandan kentlerin varoşlarına büyük bir kopuşa da işaret etti. Günaydın, serbest dolaşıma kalıcı derogasyon ile tarımdan kopacak 6 milyon işgücünün Anadolu cografyasına hapsedilmek istendiğini de belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Üniversite gençliği üyeliğe inanmıyor

SONRAKİ HABER

AP heyetinden İHD'ye ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...